Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo do tepláků míří zase do politiky

Tragédií českého státu je to, že co se u běžného občana nazývá podvodem či trestným činem, je u politika jen pouhé nedopatření. Takže ti, kteří se momentálně nalézají u korýtek, si mohou bezostyšně a hlavně beztrestně rozkrádat obce, města, kraje a potažmo i celý stát.

Za příklad si vezměme partu ODS z Prahy 7, která nejdříve musela ovládnout zdejší stranickou organizaci. To se provedlo tak, že se svolal oblastní sněm, na který se dostavil kdekdo, i nečlenové (kdo by se v tom zmatku vyznal, že jo?) a svrhli pomocí slibů ať už ve finanční hotovosti, lukrativních pracovních míst či přidělením obecních zakázek stávající vedení. Dohled nad pučem si vzal jistý „Rudla“ Blažek, nechvalně známý pražský kmotr a někdejší ředitel pražské městské policie. Šéfem zdejší ODS se stal zkrachovalý podnikatel Marek Ječmének z Prahy 8 a obklopil se lidmi obdobného smýšlení. To se přihodilo v roce 2006, kdy na podzim probíhaly komunální volby a jak bylo v Praze 7 tradičním zvykem, ODS je vyhrála.

Starostou se stal zmíněný zkrachovalý podnikatel, místostarosty Josef Neuberg a Tomáš Kaštovský, radní Marcela Justová a jakási Placáková.

První jejich krok ve funkci znamenal likvidaci internetového fóra, kde občané mohli svobodně v jedné z rubrik vyjadřovat své názory (podobně se ovšem zachovala většina radnic napříč celou republikou a lhostejno, kdo na nich vládl). Zrušili i pravidelná měsíční setkání s veřejností a její účast na zasedáních zastupitelstva jí znemožnili tím, že je přenesli do kapacitně omezeného sálu, kde většinu míst před jednáním obsadili úředníci. Pokud však občané přece jenom chtěli přednést nějakou svoji připomínku, protahovala se sezení tak dlouho, že na jejich dotazy došlo mnohdy až před půlnocí. Jen málokdo z potenciálních laických diskutérů měl tu trpělivost, že v sále, kde si kvůli úředníkům ani nemohl sednout, vytrval až do pozdních hodin. Tím se tato parta zbavila nepohodlných reakcí a mohla začít řádit ve velkém. (Ano, i v zastupitelstvu byla jakási opozice, ale ta neměla šanci jakékoli rozhodnutí zvrátit.)

Dalším krokem této skupinky se stala likvidace Kulturního domu Vltavská, který úspěšně fungoval celé roky. Do jeho čela instalovala svého člověka, který započal velkorysou změnou názvu z KD Vltavská na KC (kulturní centrum) Vltavská, nové logo zase zadal svému člověku, ten ho vymyslel za velké peníze, začaly se konat velkolepé koncerty (spíše mejdany pro kamarády) na účet městské části – a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. KC navzdory velkolepým dotacím upadlo do dluhů a po chvíli agónie došlo k jeho zrušení. Nikdo se ani nezačervenal…

Na tomto příkladu si ječménkovci ověřili, že si v lokalitě Praha 7 můžou dovolit všechno. Chtělo se jim lyžovat, tak zakoupili za šestnáct milionů bývalou chatu Supraphon v Peci pod Sněžkou (byť už jednu obdobnou nemovitost vlastnila městská část v Jizerských horách), aby ji následně za deset tisíc měsíčně komusi pronajali.

Místostarosta Neuberg, současně i předseda místního fotbalového oddílu Loko Vltavín, si na náklady městské části nechal kompletně přebudovat stadion, a co nezaplatila Praha 7, přišlo z magistrátu hlavního města, kde na ně dbal tehdejší I. náměstek a potažmo i šéf ODS Prahy 7 kmotr „Rudla“ Blažek. Investice do fotbalu se zdůvodňovaly tím, že zde bude sportovat hlavně mládež. Pokud však sportovala, pak opět Praha 7 sáhla do rozpočtu a platila 3 000 korun za hodinu.

Vrcholná akce této skupiny však spočívala v tom, že chtěli sedmičku zadlužit na desítky let z důvodu výstavby nové radnice za 1,5 miliardy korun, v čemž jí však zabránilo veřejné referendum.

Největší aférou vedení Prahy 7 však byla aféra s obecními byty, které se prodávaly za desetinu skutečné ceny hlavně rodinným příslušníkům a těm, co dali příslušný bakšiš na správné místo. Této záležitosti se budu věnovat v následujícím článku.

Ale oba zakončím zhruba stejně: Domnívám se, že i současné zákony umožňují vymáhat náhradu škody. Takže pokud fotbalista a místostarosta Josef Neuberg sliboval, že když mu Praha 7 a potažmo i magistrát přispějí na výstavbu stadiónu, aby tam mohla sportovat mládež zdarma – a obě organizace přispěly – tak ať vrátí ty tři tisíce za každou hodinu, kterou tam sportovala. Dnes už se ta částka blíží statisícům, ne-li milionům. A ať ji zaplatí ze své kapsy, nebo jde do tepláků, místo aby mířil opět na radnici!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Presler | pátek 10.10.2014 8:34 | karma článku: 25,22 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Aleš Presler

Senioři zachránili topící se ženu. Zásluhy si však připsali hasiči.

Byla by to historka okresního formátu, jak říkávali pánové Š+G, jenže tahle pojednává o povrchnosti těch, jejichž úkolem je informovat širokou veřejnost.

3.2.2019 v 8:52 | Karma: 34,12 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Před dvěma roky spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota (upravený text).

„Samozřejmě jako rozpočtové odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní.

20.1.2019 v 21:34 | Karma: 32,00 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Svobodu, anebo smrt! Před dvěma lety spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota.

„Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné.“

19.1.2019 v 21:31 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1926x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Tři upálení Janové: Hus, Palach a pozapomenutý Zajíc. Hrdinové, anebo „jenom“ sebevrazi?

Na výročí upálení Mistra Jana Husa máme pracovní volno, o Janu Palachovi se s blížícím padesátým výročím jeho smrti hojně píše, o filmech nemluvě, zatímco Jan Zajíc zůstává spíše regionálním hrdinou.

12.1.2019 v 8:46 | Karma: 28,40 | Přečteno: 796x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Pražák ve venkovské hospodě. Očekává služby jak v Alcronu, ale za čtvrtinové ceny.

To bylo tak. Pražák si vyjel do nejmenované vesnické hospody a nevítali ho před ní hostesky s chlebem a solí. A uvnitř ho čekala celá další řada příkoří.

9.1.2019 v 9:23 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3253x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik