Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S Madonnou v posteli a s Sherlockem Holmesem v patách

... "a pak, že oženit se známou osobností, je kdovíjaké terno" ... mohl by hořekovat režisér a scénárista Guy Stuart Ritchie, kdyby ovšem nebyl tvrdý týpek, který si rád zaboxuje, zacvičí karate a jako správný Angličan nemá problém vypít v hospodě nějakou tu pintu, nejlépe irského, piva ...

Ritchie měl to štěstí nebo spíš smůlu, že hned jeho první dva filmy, komedie Sbal prachy a vypadni (
"Lock, Stock and Two Smoking Barrels") a Podfu(c)k ("Snatch") se staly filmovou kultovní legendou díky podmanivému "drsně"  zábavnému provedení. Oba filmy nastartovaly kariéru herci Jasonu Stathamovi a měly nastartovat i kariéru Guye Ritchieho. Ten ji ovšem obdivuhodně promarnil.

Pod vlivem úspěchu a rovněž pod vlivem sňatku s americkou popovou hvězdou Madonnou, se kterou se oženil v roce 2000,  začala Ritchieho tvorba degenerovat. Zaměřil se na podporu své manželky, které se stal inspirací a oporou tím, že se podílel na jejích projektech a obsadil ji do svého filmu Trosečníci ("Swept Away"). Příkladem promarněného talentu budiž jeho další filmy Revolver a RocknRolla, které byly v první případě jasným propadákem, ve druhém pak příznivě přijaty diváky, ale chladně přijaty kritikou.

V roce 2008 Ritchie opustil "Madonninu postel" a vrhl se opět na ryze vlastní tvorbu. Hned pro začátek si ukousl skutečně tučné sousto. Na počátku tohoto roku vytáhl z naftalínu postavu Sherlocka Holmese a dal mu tvář Roberta Downey Jr.

Ritchie od prvních minut nezapře věrnost své tvrdé, dynamické škole. Holmes v Downeyho podání není žádný geniální "páprda" s lupou v ruce, který by dlouze, logicky, krůček po krůčku, postupoval, aby se dopátral kýženého výsledku. Tohle nejsou vraždy v Mindsomeru ... "nejdříve hák na čelist, pak pěstí nabořit dříve zlomená žebra a nakonec prolomit koleno" ... nový Holmes chladně nevypočítává pouze stopy, které ho vedou neomylně k vyřešení případů, ale stejně chladně plánuje a ještě chladněji provádí své bojové akce, při kterých máte pocit, že kung fu vzniklo v Anglii.

Věrným souputníkem je mu John Watson v podání Jude Lawa, který se neméně obratně pere a doplňuje Holmesovy deduktivní postupy chladnou rozvahou a elegancí. Partnerství obou hlavních hrdinů je element, který v novém filmu výborně funguje. Méně chápavým divákům je několikrát názorně vysvětleno, proč je Holmes geniální. Všímá si sebemenších detailů, využívá svého objevitelského nadání a když už mu dochází dech, přispěchá na pomoc Dr. Watson. Film je plný zábavných vzájemných bonmotů, zvláště pak v situacích, kdy je Holmes v úzkých, což si ovšem nikdy nepřipustí, případně se Watsonovi pokouší rozmluvit jeho zasnoubení s Mary.

Co už funguje podstatně méně je průměrný, jednoduchý příběh, ve kterém Ritchie doplácí na to, že si scénář nenapsal sám, jako tomu bylo u jeho prvotin, ale svěřil jej naprosto neznámým a nezkušeným scénáristům. Výsledkem je lehce předvídatelný děj, který čerpá z knižních předloh v tom smyslu, že ačkoliv film začíná okultním rituálem a proplétají se v něm věčná témata zednářství a magie, jeho výsledkem je dopadení zcela smrtelného zloducha lorda Blackwooda.

Lord Blackwood má nesmírně málo prostoru na to, aby se stal divákům dostatečně odporný. Ani herectví Marka Stronga, který ztělesnil jako "pan Hani" ve filmu Labyrint lží ("Body of Lies") synonymum slova charisma, když svým projevem zastínil i "dospívajícího" Leonarda di Capria v hlavní roli, z něj nevykřeše víc, než několik sošných póz, které nejvíce připomenou Hannibala Lectera. Zde mohl Ritchie klidně ušetřit dolary a sáhnout po Karlu Rodenovi, který už plytkých záporáků ztvárnil celou řadu.

Podobně nevýrazná role Holmesovy pokušitelky, múzy a "jediné přemožitelky" byla svěřena Rachel McAdams, která, coby Irene Adler, nejvíc upoutá, když si svleče šaty a ukáže nám krásu své obnažené šíje a ramen.

Celkově se film zmítá mezi parodií a vážně míněnou, byť novátorskou, verzí slavné předlohy. Do konce filmu jsem si nebyl schopen vybrat , kterou z poloh měl Guy Ritchie ve svém pokusu o comeback na mysli. Nejvíc jsem si přál, aby už příběh jakkoliv skončil, třeba i smrtí Sherlocka Holmese, jelikož film od půlky výrazně ztrácí na tempu až se zdá být nekonečný.

Kdyby Guy Ritchie stylizoval Sherlocka Holmese více do podoby Nicka Cartera z filmu "Adéla ještě nevečeřela" a celý příběh by se na první pohled jevil víc jako parodie, asi bych filmu dovedl leccos odpustit. Takto mám z celého projektu rozpačitý dojem.

Nezpochybnitelně kvalitní je herectví Roberta Downeyho Jr., který se snad definitivně zbavil svého alkoholového prokletí. Výborně funguje hudební doprovod, který má na svědomí držitel několika "hudebních" Oscarů Hans Zimmer a jediné kladné body si Guy Ritchie jako režisér zaslouží za novátorské pojetí této "naftalínové" látky. Zbytek filmu nepřekračuje tradiční hollywoodský průměr.

Proto pokud netoužíte za každou cenu vidět novou podobu Sherlocka Holmese, případně jakýkoliv tuctový akčňák, počkejte si na dvojku, která už se připravuje. Společně doufejme, že se Guy Ritchie opět "vzmuží" k výkonům hodným jeho prvotin a nezůstane v naší paměti jen  "režisérem, který je bývalým manželem Madonny".

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | úterý 19.1.2010 10:10 | karma článku: 14,34 | přečteno: 2065x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!