Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rychle a zběsile pošesté a nikoliv naposled

Mám rád akční filmy, ale jejich akce jsou v poslední době tak rychlé a děj tak zběsilý, že pokud to budou filmaři ještě chvíli přehánět, už se na ně vůbec nebude dát dívat.

Film „Rychle a zběsile“ („The Fast and The Furious“) z roku 2001 vlil do akčního žánru novou krev. Nikoliv díky scénáři, jelikož v tomto smyslu opakoval pouze deset let starý nápad filmu „Bod zlomu“, kde rovněž mladý, tajný policista (Keanu Reeves) tak dlouho pronásledoval gang, vedený charismatickým vůdcem (Patrick Swayze), až si gang a jeho členy zamiloval. Ostatně, film běžel minulý týden v televizi, tak si bylo možné osvěžit paměť a podívat se na pár pěkných surfařských eskapád.

Režisér Rob Cohen zasadil děj filmu „Rychle a zběsile“ do prostředí automobilových závodů a namíchal tak smrtící návnadu na divákovu peněženku, protože nadupaná auta a ladné křivky Letty (Michelle Rodriguez) a Mii (Jordana Brewster) nenechaly chlapy chladnými, zatímco ženy se nechaly vábit nakřáplým hlasem charismatického Dominica Toretta (Vin Diesel) a správňáckým obličejem Briana (Paul Walker). Nutno přiznat, že chemie kolem party kamarádů, kteří v noci kradli, aby mohli přes den závodit na nelegálních závodech, báječně fungovala.

A funguje dodnes. Další pokračování „2 Fast 2 Furious“ a „Tokyo Drift“ sice diváky příliš nezaujaly, jelikož se scénáristicky vzdálily od „prvního dílu“ a celá série šla kvalitativně dolů, ale v roce 2009 se podařil Justinu Linovi restart celé série, když nechal umřít hned na počátku filmu Letty a svedl tak opět dohromady Doma a Briana v honbě za padouchem, jménem Braga (John Ortiz). Když jsem se tehdy na film díval, prožíval jsem deja vu, jelikož to bylo, jako bych opět prožíval původní příběh. Ne náhodou se film jmenoval „Rychlí a zběsilí“ („Fast & Furious“), čímž nepokrytě odkazoval na „jedničku“.

Série, ze které se v roce 2011 stal seriál, kulminovala „pátým dílem“ („Fast and Furious Five“), kdy se do příběhu přidal rovný a přesvědčený agent Hobbs (Dwayne The Rock Johnson), v němž dostal Vin Diesel rovnocenného soupeře a parťáka v jedné osobě. Minimálně, co se týče svalové muskulatury. Partu doplnily staronové postavy, ukecaný Roman (Tyrese Gibson) a Tej (Ludacris) z „dvojky“, Han (Sung Kang) z „trojky“ a Gisele (Gal Gadot) ze „čtyřky“. Celý film působil hodně oddechově, a ačkoliv závěrečná krádež 100 milionů dolarů byla, tak trošku, z říše snů, nadsázka filmu slušela, stejně jako pohodový závěr.

Bylo by fajn, kdyby v tu chvíli série „v nejlepším“ skončila, ovšem v dnešní době, zaměřené na vytěžení maxima z jakéhokoliv výdělečného nápadu, se něco takového nedá očekávat a tak nepřekvapilo, když se při závěrečných titulcích objevila opět živá a zdravá Letty. Jakoby se od té doby měly stát závěrečné titulky zdrojem námětu pro další díl.

Série se dočkala aktuálního „šestého dílu“ („Fast and Furious 6“), kde se celá parta z „pětky“ věnuje Domově honbě za Lettitým přízrakem. Letitým doslova, protože holky a kluci z gangu za více, než deset let, poněkud zestárli a chlapi nabrali muskulaturu, takže začínají vypadat spíš jako maminy a tatíci, než jako postrach ulic, ačkoliv nutno přiznat, že Dieselovo charisma by se pořád dalo krájet. To jim ovšem, opět dohromady s agentem Hobbsem nebrání, vydat se na hon zločince Shawa (Luke Ewans), pořádajícího nelegální závody a přidělávajícího vrásky americké vládě.

Nebudu prozrazovat, jak vše dopadne, jelikož bych vás tak připravil o několik zajímavých zvratů, včetně dalšího překvapení v závěrečných titulcích, nicméně krátký komentář si neodpustím. Stručně řečeno, děj je tak mdlý, že si vystačí se základním rozdělením na ryze kladné a záporné postavy, dialogy jsou tak stupidní, že by se je styděl odříkat i Arnold Schwarzenegger a akce pravidelně prokládají moralismy, za které by se nemusel stydět ani Havel.

Ovšem tempo filmu je závratné, tu a tam se povede nějaká hláška, motory řvou naplno, a jelikož se občas „sexy“ poperou i holky, nelze filmu po akční stránce nic vytknout. Že přitom třeba auto zastaví tank a jiné stáhne na zem letící dopravní letadlo, by mohlo být vedlejší, kdyby ovšem bylo známo, kam až ještě chtějí filmaři zajít. Od poslední „Smrtonosné pasti“ mám totiž pocit a „Furious 6“ to potvrzuje, že v akčních filmech začíná jít pouze o to, kolik aut a letadel efektně vybuchne a jak moc dostane hlavní záporák „na frak“. To bylo donedávna doménou pouze bezmyšlenkovité, „B“éčkové produkce. Začínám mít nepříjemný pocit, že se rozdíly mezi seriozní akcí a stupidním béčkem začínají stírat.

Moje hodnocení: 70%

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | úterý 28.5.2013 8:06 | karma článku: 11,34 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. V Iowě zabíjelo ničivé tornádo

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!