Rychle a zběsile pošesté a nikoliv naposled

Mám rád akční filmy, ale jejich akce jsou v poslední době tak rychlé a děj tak zběsilý, že pokud to budou filmaři ještě chvíli přehánět, už se na ně vůbec nebude dát dívat.

Film „Rychle a zběsile“ („The Fast and The Furious“) z roku 2001 vlil do akčního žánru novou krev. Nikoliv díky scénáři, jelikož v tomto smyslu opakoval pouze deset let starý nápad filmu „Bod zlomu“, kde rovněž mladý, tajný policista (Keanu Reeves) tak dlouho pronásledoval gang, vedený charismatickým vůdcem (Patrick Swayze), až si gang a jeho členy zamiloval. Ostatně, film běžel minulý týden v televizi, tak si bylo možné osvěžit paměť a podívat se na pár pěkných surfařských eskapád.

Režisér Rob Cohen zasadil děj filmu „Rychle a zběsile“ do prostředí automobilových závodů a namíchal tak smrtící návnadu na divákovu peněženku, protože nadupaná auta a ladné křivky Letty (Michelle Rodriguez) a Mii (Jordana Brewster) nenechaly chlapy chladnými, zatímco ženy se nechaly vábit nakřáplým hlasem charismatického Dominica Toretta (Vin Diesel) a správňáckým obličejem Briana (Paul Walker). Nutno přiznat, že chemie kolem party kamarádů, kteří v noci kradli, aby mohli přes den závodit na nelegálních závodech, báječně fungovala.

A funguje dodnes. Další pokračování „2 Fast 2 Furious“ a „Tokyo Drift“ sice diváky příliš nezaujaly, jelikož se scénáristicky vzdálily od „prvního dílu“ a celá série šla kvalitativně dolů, ale v roce 2009 se podařil Justinu Linovi restart celé série, když nechal umřít hned na počátku filmu Letty a svedl tak opět dohromady Doma a Briana v honbě za padouchem, jménem Braga (John Ortiz). Když jsem se tehdy na film díval, prožíval jsem deja vu, jelikož to bylo, jako bych opět prožíval původní příběh. Ne náhodou se film jmenoval „Rychlí a zběsilí“ („Fast & Furious“), čímž nepokrytě odkazoval na „jedničku“.

Série, ze které se v roce 2011 stal seriál, kulminovala „pátým dílem“ („Fast and Furious Five“), kdy se do příběhu přidal rovný a přesvědčený agent Hobbs (Dwayne The Rock Johnson), v němž dostal Vin Diesel rovnocenného soupeře a parťáka v jedné osobě. Minimálně, co se týče svalové muskulatury. Partu doplnily staronové postavy, ukecaný Roman (Tyrese Gibson) a Tej (Ludacris) z „dvojky“, Han (Sung Kang) z „trojky“ a Gisele (Gal Gadot) ze „čtyřky“. Celý film působil hodně oddechově, a ačkoliv závěrečná krádež 100 milionů dolarů byla, tak trošku, z říše snů, nadsázka filmu slušela, stejně jako pohodový závěr.

Bylo by fajn, kdyby v tu chvíli série „v nejlepším“ skončila, ovšem v dnešní době, zaměřené na vytěžení maxima z jakéhokoliv výdělečného nápadu, se něco takového nedá očekávat a tak nepřekvapilo, když se při závěrečných titulcích objevila opět živá a zdravá Letty. Jakoby se od té doby měly stát závěrečné titulky zdrojem námětu pro další díl.

Série se dočkala aktuálního „šestého dílu“ („Fast and Furious 6“), kde se celá parta z „pětky“ věnuje Domově honbě za Lettitým přízrakem. Letitým doslova, protože holky a kluci z gangu za více, než deset let, poněkud zestárli a chlapi nabrali muskulaturu, takže začínají vypadat spíš jako maminy a tatíci, než jako postrach ulic, ačkoliv nutno přiznat, že Dieselovo charisma by se pořád dalo krájet. To jim ovšem, opět dohromady s agentem Hobbsem nebrání, vydat se na hon zločince Shawa (Luke Ewans), pořádajícího nelegální závody a přidělávajícího vrásky americké vládě.

Nebudu prozrazovat, jak vše dopadne, jelikož bych vás tak připravil o několik zajímavých zvratů, včetně dalšího překvapení v závěrečných titulcích, nicméně krátký komentář si neodpustím. Stručně řečeno, děj je tak mdlý, že si vystačí se základním rozdělením na ryze kladné a záporné postavy, dialogy jsou tak stupidní, že by se je styděl odříkat i Arnold Schwarzenegger a akce pravidelně prokládají moralismy, za které by se nemusel stydět ani Havel.

Ovšem tempo filmu je závratné, tu a tam se povede nějaká hláška, motory řvou naplno, a jelikož se občas „sexy“ poperou i holky, nelze filmu po akční stránce nic vytknout. Že přitom třeba auto zastaví tank a jiné stáhne na zem letící dopravní letadlo, by mohlo být vedlejší, kdyby ovšem bylo známo, kam až ještě chtějí filmaři zajít. Od poslední „Smrtonosné pasti“ mám totiž pocit a „Furious 6“ to potvrzuje, že v akčních filmech začíná jít pouze o to, kolik aut a letadel efektně vybuchne a jak moc dostane hlavní záporák „na frak“. To bylo donedávna doménou pouze bezmyšlenkovité, „B“éčkové produkce. Začínám mít nepříjemný pocit, že se rozdíly mezi seriozní akcí a stupidním béčkem začínají stírat.

Moje hodnocení: 70%

Autor: Roman Potoczný | úterý 28.5.2013 8:06 | karma článku: 11,34 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76