Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prci, prci, prcičky: Školní sraz aneb americký pyj po deseti letech

Pokud se nějaký film zapíše natolik do myslí diváků, že s ním srovnávají řadu dalších, podobně zaměřených a od něj odvozených, filmů, dá se bez špetky uzardění hovořit o kultovním snímku. Ačkoliv ... v případě filmu "Prci, prci, prcičky" to asi úplně bez uzardění nebude, což ovšem, stejně jako fakt, že se nejedná ani o první, ani o nejlepší komedii daného žánru, nic nemění na tom, že si tento snímek kultovní postavení v rámci teenagerských komedií svým svérázným stylem právem vydobyl.

Přiznám se, že nejsem příznivcem prvoplánově košilatého humoru, protože je těžké udržet přijatelnou míru a nesklouznout k vulgaritě nebo trapnosti na úkor zábavy. Původní "Prci, prci, prcičky", které byly uvedeny v Americe pod názvem "American Pie" (1999) z důvodu významu koláče v sexuálním dozrávání hlavního hrdiny, byly ovšem natolik humorné, že se staly modlou pro celou jednu generaci náctiletých přelomu tisíciletí. 

Ačkoliv nepochybně nešlo o první komedii o strastech a slastech teenagerů v touze po prvním pohlavním styku, jelikož i u nás byly mnohem dříve natočeny například "temnější" "Černý Petr" (1963) a mravokárnější "Sněženky a machři" (1982), režisérovi Paulu Weizovi se podařilo udržet košilatý humor ve snesitelných mezích, sázka na verbální provokaci mu vyšla a hlavní hrdiny Jima Levensteina (Jason Biggs), Chrise 'Oz' Ostreichera (Chris Klein), Kevina Myerse (Thomas Ian Nicholas), Paula Finche (Eddie Kaye Thomas) a především Stiflera (Seann William Scott) znal rázem celý svět. 

Úspěch filmu "Prci, prci, prcičky" si vynutil nejen řadu, většinou trapných, pokračování po celém světě, ať již v podobě německých příběhů o tom, jak to kluci a holky "mají rádi", či v podobě naší zdařilé komedie "Snowboarďáci" a mnohem méně zdařilých "Rafťáků", paniců, co jsou na nic a dalších, ale rovněž několik přímých pokračování nazvaných postupně "American Pie 2", "American Wedding" (či "American Pie: Wedding") a zatím posledního filmu série, letošního "American Reunion" (či "American Pie: Reunion"), u nás nazvaného v souladu s tradicí "Prci, prci, prcičky: Školní sraz"

Myslím, že český název "Prci, prci, prcičky" byl na počátku zvolen poměrně šťastně, protože celá série je především o touze po sexu ve všech jeho podobách, o penisech, vagínách a jejích a našich potřebách, proto jsem si, za což se omlouvám i já zvolil do názvu článku sexuálně nekorektní "zkomoleninu" původního anglického názvu. 

Aktuální divácký hit má podtitul „školní sraz“ a nezbývá, než dodat, že pokud vypadá tradiční americký školní sraz podobně, tak "potěš koště". Režiséři Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg zpracovali poslední pokračování tak dokonale, že bych se nedivil, kdyby celou sérii restartovali do dalších pokračování, protože po tomhle nářezu zábavy a přiznám se, že od loňského "Paula" jsem nic zábavnějšího neviděl, se na případný další díl rozhodně těším. 

Hlavní protagonisté "dozráli" a upadli do stereotypu životů, po jakých na střední škole rozhodně netoužili. Ústřední pár celé série Jim s Michelle (Alyson Hannigan) prožívá stereotypní manželství, kde společná sexuální touha definitivně odezněla s příchodem prvního dítěte, Oz se veze na vlně úspěchu v showbusinessu, k čemuž patří báječný byt a svůdná, leč poněkud plytká blonďatá přítulkyně, Kevin tráví večery se svou milou u nekonečných seriálů, Finch se rádoby toulá po světě a pouze Stifmeister odolává stereotypu sobě vlastní "idiocií". Je tak motorem celého filmu, ve kterém mu ostatní zdatně sekundují, protože nápad se školním srazem, který sice nestihli tak úplně po deseti letech, se zdá všem jako báječná šance se svými životy něco udělat.

Příběh je tentokrát tak dobře napsaný, že se ve filmu nenajdou pouze náctiletí, ale i dříve narození a pokud odpustím poněkud sladký, americky tradiční "happy end", musím uznat, že scénáristi Adam Herz a Jon Hurwitz odvedli výbornou práci. Pokud si chcete ulevit od svých každodenních problémů, politických tahanic v médiích a "nasrání" z toho, kam směřuje naše republika, doslova vypnout hlavu a zasmát se, vřele tento film doporučuji, protože smích, kterému zcela podlehnete a sex, o který jde ve filmu především, jsou, dle mého názoru, nejlepším lékem na spleen, deprese a frustraci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 14.4.2012 8:30 | karma článku: 22,14 | přečteno: 5854x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!