Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravda je, že jsem Iron Man! .. Ikdyž se to paní Spáčilové nelíbí.

... no schválně, který chlap by si tohle nepřál prohlásit? ... tím myslím, přirozeně, pouze první část nadpisu ...

... obzvláště poté, co Robert Downey, jr. v roli Iron Mana zazářil před dvěma lety jako briliant a letos si svou roli, neméně úspěšně, zopakoval ...

Tonyho Starka jsme poznali v roce 2008 nejprve jako sebevědomého, sarkastického, sexistického požitkáře a narcistu. Po otci zdědil zbrojařskou firmu a vzhledem k její prosperitě, vlastnímu podnikavému duchu a nadprůměrnému technickému nadání, právem těží ze všeho příjemného, co jej obklopuje, technickými "hračkami" počínaje a přízní krásných žen konče.

Ovšem každá pohádka jednou končí a Tony prohlédne v momentě, kdy jej zajmou teroristé. Zjistí, že mají "jeho" zbraně, které slouží stejně tak obraně svobody Ameriky, jako boji proti bezbranným vesničanům a rozhodne se sám bojovat proti zneužívání zbraní v kovovém obleku Iron Mana.

Přiznám se, že pro mě bylo zpracování Iron Mana z roku 2008 velmi příjemným překvapením a nikoliv jen proto, že zbožňuji filmové adaptace komixů. Robert Downey jr. zahrál sebevědomého Starka, který si postupně uvědomuje nesmyslnost svého dosavadního počínání, s takovou bravurou, že uhranul divačky i diváky a jako herec vstal, obrazně řečeno, "z mrtvých".

Režisér Jon Favreau ozdobil původní snímek technickými vychytávkami, jako je Starkův robot Jarvis, zajímavým motivem vzájemného jiskření mezi Tonym a jeho asistentkou Pepper Pottsovou a především notnou dávkou filmových hlášek. Výsledkem byla strhující a dnes již, troufnu si napsat, v žánru komixových adaptací, kultovní podívaná.

O to větší byly moje obavy z letošního pokračování, ještě přiživené zdrcující kritikou, kterou filmu uštědřil, abych parafrázoval Bolka Polívku, Cassius Clay české filmové kritiky, paní Mirka Spáčilová (více zde Zázrak se neopakuje, Iron Man 2 za jedničkou hodně pokulhává).

Ovšem nenechme se zmýlit!

Málokdy se podaří navázat na prvotinu tak úspěšně, jak se to podařilo letošnímu Iron Manovi s pořadovým číslem 2. Fakt je, že změna v osobě Starkova dabéra v česky mluvené verzi, poněkud ruší dobrý dojem z počátku filmu, ale na, poněkud nemužný, hlas Iron Mana si lze postupem času zvyknout. Robot Jarvis je namluvený podstatně mužnéji a tak nám ani nemusí vadit, že nám český dabing "uloupil" Paula Bettanyho, který jej namluvil v anglické, původní i letošní verzi.

Opět se setkáváme s Gwyneth Paltrow v roli Pepper Pottsové a opět dochází k sympatickému platonickému jiskření mezi ní a Tonym Starkem. Dokonce i přesto, že se v příběhu objeví svůdná Scarlett Johansson, jejíž záměry jsou od počátku podstatně více zahaleny tajemstvím, než její obdivuhodné schopnosti a neméně obdivuhodná figura.

Protivníci Iron Mana jsou obzvláště "vypečení". Bídou a "spravedlivým" hněvem čpícího ruského syna "spoluvynálezce" obloukového reaktoru Ivan Vanka si vychutnal, se sobě vlastní tvrdostí, Mickey Rourke, který s každou další rolí dává zapomenout na své začátky v rolích vynalézavého svůdce žen ve snímcím Smyslná orchidej nebo 9 a půl týdne.

A to ještě nic není proti ztělesnění slizského Starkova zbrojního konkurenta Justina Hammera, jehož mánii v napodobování Starkova počínání by snad nikdo jiný nezahrál lépe, než "vyšinutý" Sam Rockwell. Jeho postava je opravdovým esem, které tvůrci v upoutávkách ukryli před zraky diváků, aby jej pak ve filmu nechali naplno trumfovat.

Jon Favreau zamíchal skvělé herecké výkony s promyšleným dějem, Starkovým technickým umem a výsledkem je opět svižný příběh, ve kterém akce střídá akci a Robert Downey jr. se může po celou dobu filmu užívat v dobrém i zlém jak bujaré večírky, tak práci v laboratoři a především svou vyzrazenou identitu. Navíc, nezůstává ve svém boji osamocený.

Letošní Iron Man si své pořadové číslo ani nezaslouží. Dvojka si udržela podobnou podmanivou atmosféru sarkasmů a technických vychytávek jako prvotina a oba filmy představují tak kompaktní celek, že jsem od počátku do konce měl pocit, jakoby původní Iron Man nikdy neskončil.

Iron Man 2 jasně ukázal, že poutavou akční podívanou je možné vybudovat i bez 3D technologií, které se často stávají pouhým přívlastkem k názvu filmu a důvodem k vyšší ceně za lístek.

Žádná technologie nenahradí propracovaný příběh, soustředěný výkon herců a křehkou nadsázku, která je komixovým příběhům vlastní. Vše uvedené Iron Man 2 obsahuje mírou vrchovatou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | pondělí 3.5.2010 16:10 | karma článku: 14,36 | přečteno: 2368x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!