Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na život a na smrt, protože z boje se nikdy neutíká

Válečné filmy patří k mým nejoblíbenějším žánrům. Nový film Petera Berga „Na život a na smrt“ („Lone Survivor“) se skvělým Markem Wahlbergem v hlavní roli opět mírně posouvá hranice autenticity bojových scén dál, než jsme byli dříve zvyklí.

Kdybych měl vyjmenovat všechny válečné filmy, které mě v minulosti zaujaly, byl by to dlouhý výčet. Úroveň autenticity bojových scén posouvaly v posledních desetiletích především filmy „Ponorka“ Wolfganga Petersena, „Četa“ Olivera Stonea, „Zachraňte vojína Ryana“ Stevena Spielberga a „Černý Jestráb sestřelen“ Ridleyho Scotta. Úroveň autencity v nich dosahuje postupně takového rozsahu, že se divák stává téměř přímým účastníkem bojů.

Za posledních deset let se ovšem mnoho dobrých válečných filmů neurodilo. Americká produkce se vyčerpala a spíš než bojovým aspektům věnovala pozornost psychologickému rozkrytí osudů hlavních hrdinů. Za zástupce tohoto směru lze pokládat film „Smrt čeká všude“ režisérky Kathryn Bigelow. Jinak k nám z Hollywoodu moc dobrých válečných filmů nepřišlo a další posun směrem k ještě většímu proniknutí do srdce a duše většinou řadového vojáka zajistily evropské filmy a to konkrétně „9 rota“ ruského režiséra Fedora Bondarčuka a „Speciální jednotka“ z tvorby Francouze Stéphana Rybojada.

Zatímco se válečné filmy několik desetiletí bezprostředně po druhé světové válce soustřeďovaly na hranou dokumentaristiku přelomových válečných událostí („Příliš vzdálený most“, „Den D“, „Tora! Tora! Tora!“) s válečnými událostmi ve Vietnamu a v Afghánistánu se začali tvůrci spíše věnovat roli a osudu jedince ve válce. Tento trend ve filmu „Na život a na smrt“ vrcholí jak tím, že se hlavním hrdinou příběhu stává pouze čtyřčlenné družstvo Navy SEALs, tak soustředěním především na zdravotníka týmu Marcuse Luttrella, který  přežil akci na odstranění kmenového vůdce a jednoho z vrcholných členů Al Káidy Ahmeda Šaha.

Operace Red Wings začala vysazením čtyřčlenného týmu do místa asi jeden a půl míle vzdáleného od Šahovy základny. Vojáci zdolali při přesunu na pozorovatelnu značné převýšení a po odhalení místními pastevci byli nuceni bez jakékoliv podpory čelit značné přesile jeho bojovníků. Až po jistých průtazích vyšší velitelství povolilo spuštění záchranné operace pod velením jejich velitele kapitána Kristensena.

Přestože je v podstatě od počátku zřejmý osud jednotlivých členů týmu i hlavního hrdiny Marcuse, jež popsal po odchodu do výslužby své osudy v knize „Lone Survivor“, která se stala předlouhou filmu, jsou bojové scény vystavěny tak důmyslně a přesvědčivě, že film přináší strhující a napínavou podívanou. Peter Berg odvedl dokonalou scénáristickou práci především v choreografii bojových scén a všichni hlavní hrdinové, Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster a Eric Bana v roli jejich nadřízeného, který celou akci řídil ze základny Navy SEALs, podávají pod jeho režijní taktovkou nadstandardní výkony.

Tuším, že se jistě bude diskutovat nad poněkud zdlouhavou úvodní pasáží, která přibližuje domácí zázemí a výcvik hlavních hrdinů, stejně jako nad tradiční mírou patosu, kterých jsou americké filmy plné, ale z mého pohledu nikterak nepřekročily nutnou a únosnou mez. Naopak jsem vděčný Peteru Bergovi, že nevykresluje nepřátele z řad Tálibanu jako „tupé ovce jdoucí na porážku“ a věrohodně ukazuje rozdíl mezi špičkově vycvičenými, vybavenými a téměř všeho schopnými vojáky a afghánskými odhodlanými bojovníky.

Peter Berg natočil dechberoucí film, který snese úrovní napětí v poslední době srovnání pouze s velkolepým opusem Paula Greengrasse „Kapitán Phillips“. Film rozhodně nelze doporučit slabším povahám, milovníkům komedií a mravokárcům, odsuzujícím ve filmech kdejaké sprosté slovo. Pevně věřím, že milovníkům napětí a válečných filmů udělá velkou radost.

Moje hodnocení: 80%

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 11.1.2014 8:11 | karma článku: 13,52 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!