Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Havlovo Odcházení hodno 12ti nominací na Českého lva?

Přiznám se, že v době uvedení do kin jsem ani nepsal svůj názor na film "Odcházení" režiséra a bývalého českého prezidenta a dramatika Václava Havla, jelikož jsem se nechtěl negativně vyjadřovat k pokusu o filmové dílo někoho, koho jsem si jako prezidenta a dramatika velice vážil a vždy budu vážit. Nejsem profesionální kritik a tak jsem si mohl dovolit decentně mlčet. Ovšem to, jak se k tomuto filmovému "dílu" postavili tzv. čeští filmoví a televizní "akademici", si už reakci žádá.

Já chápu význam slova pieta. Pan prezident zemřel, většině z nás to bylo a je upřímně líto a již jsme se k tomu dostatečně vyjádřili. Ovšem nebyl to žádný kult osobnosti, ani generalissimus, abychom museli označovat cokoliv, co kdy vytvořil, za geniální a ruku na srdce, film "Odcházení" se mu nepodařil a kromě jeho spolupracovníků a herců, kteří pěli chvalozpěvy, se dočkal po zásluze rozpačitých recenzí a mizerné návštěvnosti.

Přesto dostal v nominacích na filmovou cenu Českého lva 12 nominací, tj. v podstatě ve všech hlavních kategoriích, mimo kategorii "Nejlepší dokument". Docela by mě zajímalo proč, když film "Odcházení" byl mnohem víc dokument, než dobrý film? Přinejmenším dokument o jednom neúspěšném pokusu skvělého dramatika převést svou divadelní tvorbu na filmové plátno. Přesto v této jediné kategorii nominaci nedostal a ve všech ostatních ano.

Chtělo by se napsat: chcete být nominován na nějakou filmovou kategorii? Stačilo se zúčastnit Havlova filmu. Bez ohledu na to, že například Michal Pavlíček stvořil za svůj život mnohem víc kvalitních hudebních doprovodů, než k filmu "Odcházení", Dagmar Havlová-Veškrnová nikdy nebyla stavěná na charakterní role a přehrávala roli kancléřovy partnerky, jak se dalo a Josef Abrhám byl v roli odcházejícího kancléře mnohem méně důvěryhodný, než například v záznamu "Audience".

Mnohem kvalitnější snímky "Nevinnost" Jana Hřebejka a "Alois Nebel" Tomáše Luňáka přitom získaly pouze šest nominací, několik jich mají rovněž ne příliš povedené "Lidice", "Vendeta" a na skvělý a neotřelý film "Czech Made Man" se nedostalo vůbec. Přitom zrovna filmy tohoto rangu by si zasloužily ocenění a publicitu, aby dodaly chuť k tvorbě mladým, neokoukaným filmařům. Jen chabou náplastí je, že si filmová akademie všimla filmů "Poupata" a "Rodina je základ státu".

Mám tedy dvě základní otázky: K čemu je vlastně taková filmová akademie dobrá? Jsme malinká země, kde máme v každém oboru kvalitních profesionálů tolik, že bychom je spočítali na prstech jedné ruky. Hudební a populární ankety vyhrávají stále titíž "umělci", protože jiné, kvalitní, zkrátka nemáme. Pokud se koná jakákoliv talentová soutěž tak o moc více, než pět skutečně nadaných a pozoruhodných, budoucích profíků, se tam nesejde, zbytek je trapnost a zmar. Totéž se děje v oblasti filmů. Máme současné režisérské jistoty, jako jsou Menzel, Svěrák, Hřebejk, Ondříček a tu a tam se k nim může přidat pár dalších (Brabec, Vejdělek, Řehořek, Luňák, ...). Tak proč si pořád hrát na akademie, ceny a nekonečné talentové soutěže?

Jsou původně filmy určeny divákům? Myslím, že by tomu tak mělo být a pokud ano, tak nezbývá, než konstatovat, že film "Odcházení" měl malou návštěvnost, přestože měl masívní reklamu a byl to film bývalého prezidenta a tak se k němu přistupovalo se značným zájmem a očekáváním. I přesto na film přišlo minimum diváků, protože již první upoutávky dokázaly spolehlivě od tohoto "pokusu o umění" odradit. I filmoví kritici, byť se velmi snažili být v tomto případě mimořádně servilní, nechápavě krčili rameny a vyjadřovali své "mírné" rozpaky. Navíc se film, stejně jako ostatní nominované filmy neprobojoval do nominace o cenu nejcennější, tj. filmového Oscara.

Netvrdím, že film nemohl získat nominaci na některou ze "lvích" kategorií. Mohl být nominován Václav Havel za scénář, Ondřej Nekvasil, Zuzana Ježková, Zdeněk Klika, Karel Vaňásek a Jiří Kylian za výtvarné stvárnění, případně již zmíněný Michal Pavlíček za hudbu.

Osobně vidím jediný rozdíl, mezi reakcí na film v době uvedení do kin a současnou masovou nominací a tou je smutný odchod Václava Havla na konci loňského roku, což mi připadá pokrytecké. Myslím, že bychom měli umět obdiv, pietu a vzpomínku vyjádřit jinak, než stavěním na piedestal v lokální filmové soutěži, jejíž prestiž tak začíná být značně pochybná. A pokud to neumíme, tak nazvěme filmovou akademii rovnou "Českou filmovou a televizní akademií Václava Havla", aby bylo všem jasné, dle jakých kritérií tento subjekt o letošních nominacích rozhodl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 5.2.2012 22:00 | karma článku: 48,43 | přečteno: 24051x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!