Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jack Reacher, poslední filmový výstřel roku

Mr. Impossible Tom Cruise se rozhodl propůjčit svou tvář dalšímu akčnímu hrdinovi a vůbec jsem nechápal proč? Dokud jsem neviděl film, který se původně jmenuje pouze "Jack Reacher", což distributorovi zřejmě nestačilo a tak jej vybavil českým dovětkem "Poslední výstřel". Z podívané vyplynulo dvojí poznání. Distributor je idiot a Jack Reacher je i přes nesmyslný název, velmi solidní akčňák.

Opravdu netuším, co vedlo distributora k naprosto zbytečnému zprznění původního názvu, pokud není náruživým fanouškem Vinnetoua a jeho eskapád, nemajících zbla společného s životem indiánů. Film "Jack Reacher" vznikl na základě knižní předlohy Lee Childa "One Shot", což je všechno možné, jen ne "poslední výstřel". Ve filmu se na počátku objeví hned šest výstřelů a skutečně nic nesugeruje, že by byl jeden z výstřelů významně poslední nebo by se mělo jednat o Reacherovu poslední akci. Zkrátka, zpackaná práce, jakoby se distributor snažil diváky od návštěvy kina co nejvíce odradit.

Málem se mu to podařilo i v mém případě. Tom Cruise není zrovna ztělesněním akčního hrdiny a v sérii "Mission Impossible" jej trpím se sebezapřením. Navíc viditelně stárne a zdálo se, že další akčňák v jeho podání již neunesu. Jenže, "Jack Reacher" není pouze akčňák, kde by akce střídala akci. Je to promyšlená detektivka a jak si pamatujeme, ani Sherlock Holmes nebo Columbo nebyli zrovna zosobněním akčního hrdiny, přesto dokázali odvést perfektní investigativní práci.

Jack Reacher je vysloužilý voják, který trávil své poslední roky činné služby jako vyšetřovatel vojenských trestných činů. V rámci rodinné tradice byl předurčen k vojenské službě a prošel prvotřídním výcvikem. Žije jako vlk samotář a nikdo pořádně neví, kde. Na scéně se objevuje poté, co zjevně pomatený bývalý voják postřílí na první pohled bezdůvodně pět náhodně vybraných obětí. Jack postupně skládá střípky důkazů a rozbíhá se sled akcí, který má velmi přirozený, rychlý spád, na akčňák slušně propracovanou logiku a protkaný je více hláškami, než "Smrtonosná past".

Film má "na svědomí" režisér Christopher McQuarrie, pro kterého je sice po filmu "Únosci" režijně teprve druhým počinem, ovšem dříve proslul jako velmi solidní scénárista ("Obvyklí podezřelí", "Valkýra", "Cizinec", "Wolverine"). Zjevně se akčních filmů nebojí, jelikož již nyní točí podle vlastního scénáře pátý díl série "Mission Impossible". Možná proto padla volba na Toma Cruise a "Jack Reacher" je povedené "demo". 

Ve filmu Toma Cruise herecky doprovází známý režisér, producent a herec Werner Herzog, sličná Rosamund Pike, známá jako Miranda Frost z bondovky "Dnes neumírej", z filmů "Pýcha a předsudek" nebo "Johnny English se vrací" a Robert Duvall ozdobený Oscarem za hlavní roli v u nás méně známém film "Tender Mercies", také známý z obou "Kmotrů", "Apokalypsy" a mnoha a mnoha akčňáků.

Netvrdím, že je "Jack Reacher" žánrově přelomovým filmem, ale v povánoční době, plné jak depresívního, rozbředlého bahna místo sněhu, tak slevového, komerčního šílenství místo nostalgie a idyly, nadprůměrně odreaguje a pobaví. Příjemně potěší i znalce bojových umění, jelikož osobní souboje jsou zde propracované a dobře odpozorované z bojových stylů speciálně vycvičených vojáků. Konec světa nenastal, ale konec roku přichází, tak proč jej nestrávit příjemnou podívanou, které kromě lehce divadelního konce, není příliš, co vytknout?

Moje hodnocení: 75%

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 29.12.2012 7:30 | karma článku: 12,04 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pavel dal „políček“ Bartošovi. Je pro odklad digitalizace stavebního řízení

22. května 2024  15:53

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!