Jack Reacher, poslední filmový výstřel roku

Mr. Impossible Tom Cruise se rozhodl propůjčit svou tvář dalšímu akčnímu hrdinovi a vůbec jsem nechápal proč? Dokud jsem neviděl film, který se původně jmenuje pouze "Jack Reacher", což distributorovi zřejmě nestačilo a tak jej vybavil českým dovětkem "Poslední výstřel". Z podívané vyplynulo dvojí poznání. Distributor je idiot a Jack Reacher je i přes nesmyslný název, velmi solidní akčňák.

Opravdu netuším, co vedlo distributora k naprosto zbytečnému zprznění původního názvu, pokud není náruživým fanouškem Vinnetoua a jeho eskapád, nemajících zbla společného s životem indiánů. Film "Jack Reacher" vznikl na základě knižní předlohy Lee Childa "One Shot", což je všechno možné, jen ne "poslední výstřel". Ve filmu se na počátku objeví hned šest výstřelů a skutečně nic nesugeruje, že by byl jeden z výstřelů významně poslední nebo by se mělo jednat o Reacherovu poslední akci. Zkrátka, zpackaná práce, jakoby se distributor snažil diváky od návštěvy kina co nejvíce odradit.

Málem se mu to podařilo i v mém případě. Tom Cruise není zrovna ztělesněním akčního hrdiny a v sérii "Mission Impossible" jej trpím se sebezapřením. Navíc viditelně stárne a zdálo se, že další akčňák v jeho podání již neunesu. Jenže, "Jack Reacher" není pouze akčňák, kde by akce střídala akci. Je to promyšlená detektivka a jak si pamatujeme, ani Sherlock Holmes nebo Columbo nebyli zrovna zosobněním akčního hrdiny, přesto dokázali odvést perfektní investigativní práci.

Jack Reacher je vysloužilý voják, který trávil své poslední roky činné služby jako vyšetřovatel vojenských trestných činů. V rámci rodinné tradice byl předurčen k vojenské službě a prošel prvotřídním výcvikem. Žije jako vlk samotář a nikdo pořádně neví, kde. Na scéně se objevuje poté, co zjevně pomatený bývalý voják postřílí na první pohled bezdůvodně pět náhodně vybraných obětí. Jack postupně skládá střípky důkazů a rozbíhá se sled akcí, který má velmi přirozený, rychlý spád, na akčňák slušně propracovanou logiku a protkaný je více hláškami, než "Smrtonosná past".

Film má "na svědomí" režisér Christopher McQuarrie, pro kterého je sice po filmu "Únosci" režijně teprve druhým počinem, ovšem dříve proslul jako velmi solidní scénárista ("Obvyklí podezřelí", "Valkýra", "Cizinec", "Wolverine"). Zjevně se akčních filmů nebojí, jelikož již nyní točí podle vlastního scénáře pátý díl série "Mission Impossible". Možná proto padla volba na Toma Cruise a "Jack Reacher" je povedené "demo". 

Ve filmu Toma Cruise herecky doprovází známý režisér, producent a herec Werner Herzog, sličná Rosamund Pike, známá jako Miranda Frost z bondovky "Dnes neumírej", z filmů "Pýcha a předsudek" nebo "Johnny English se vrací" a Robert Duvall ozdobený Oscarem za hlavní roli v u nás méně známém film "Tender Mercies", také známý z obou "Kmotrů", "Apokalypsy" a mnoha a mnoha akčňáků.

Netvrdím, že je "Jack Reacher" žánrově přelomovým filmem, ale v povánoční době, plné jak depresívního, rozbředlého bahna místo sněhu, tak slevového, komerčního šílenství místo nostalgie a idyly, nadprůměrně odreaguje a pobaví. Příjemně potěší i znalce bojových umění, jelikož osobní souboje jsou zde propracované a dobře odpozorované z bojových stylů speciálně vycvičených vojáků. Konec světa nenastal, ale konec roku přichází, tak proč jej nestrávit příjemnou podívanou, které kromě lehce divadelního konce, není příliš, co vytknout?

Moje hodnocení: 75%

Autor: Roman Potoczný | sobota 29.12.2012 7:30 | karma článku: 12,04 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76