Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hugo a jeho velký objev - nejlepší 3D film všech dob

Dlouho jsem si myslel, že letošní "Oscarové nominace" nemají jasného kandidáta na zisk více sošek a z jisté nouze jsem za něj pokládal poněkud uměle popularizovaný film "Umělec" ("The Artist"). Až do sobotního večera. Film "Hugo a jeho velký objev", který je nominovaný na celkem 11 ocenění (nejlepší film, režie, kamera, střih, hudba, kostýmy, hudební střih a hudební mix, umělecký dojem, vizuální efekty, nejlepší adaptovaný scénář) je, dle mého názoru, jeden z nejlepších filmů poslední doby a nejlepší film všech dob ve stále oblíbenějším formátu "3D".

Asi si budete myslet, že jsem se zbláznil, ale za nejlepší 3D film, jaký byl dosud natočen "Huga" označil přímo James Cameron, tvůrce spektakulárního "Avatara" a vystřihl tak režisérovi "maestru" Martinu Scorsesemu právem obrovskou poklonu.

"Hugo", jenž byl místními filmovými distributory, kteří mají odjakživa českého diváka za "blbce", doplněn z hlediska "lepšího porozumění názvu" zcela bezvýznamných doplňkem "... a jeho velký objev", totiž ukázal sílu 3D ve zcela "obyčejném" hraném filmu, ve kterém si nebylo možné pomoci řadou "výbušných" efektů, leteckých pohledů a dalších "pomůcek", dosud viděných v již zmíněném "Avatarovi" nebo v animovaných filmech, např. ve "Vzhůru do oblak" ("Up") nebo "Jak vycvičit draka".

"Avatar" (2009) nepochybně navždy zůstane prvním filmem, který ukázal potenciál 3D technologie. Ale bude to už navždy rok 2011, kdy se zrodily dva filmy, které ukázaly v plné šíři kouzlo a životaschopnost této technologie jak v animovaném filmu ("Tintin" Stevena Spielberga) tak v hraném filmu, jímž je zmíněný "Hugo".

Příběh filmu nás přivádí v roce 1930 na vlakové nádraží v Paříži, kde se malý, dvanáctiletý Hugo Cabret (Asa Butterfield) stará o chod všech hodin. Malých, větších i těch největších, ze kterých je vidět celá Paříž, nádherná Eiffelova věž a denní i noční cvrkot, ale stejně tak i každodenní chod nádraží se všemi jeho výraznými osobnostmi i postavičkami. Těmi jsou především prodavač hraček Georges Mélies (Ben Kingsley), nádražní inspektor (Sacha Baron Cohen), knihovník monsieur Labisse (Christopher Lee) a květinářka Lisette (Emily Mortimer).

Režisér Martin Scorsese ("Prokletý ostrov", "Skrytá identita", "Letec", "Gangy New Yorku", "Mafiáni", "Zuřící býk", "Taxikář") rozehrává v příběhu dle knihy Briana Selznicka "The Invention of Hugo Cabret" jednotlivé osudy hlavních hrdinů postupně, rozvláčně a s pečlivostí sobě vlastní. Možná přijde někomu jeho tempo zpočátku poněkud rozvláčné, ale zapojit do příběhu všechny postavy trvá jistý čas a Martin Scorsese není odjakživa žádný troškař.

Samotný příběh by vydal na řadu superlativů, jak je dovedně propletený, spletitý a napínavý a adaptovaný scénář (John Logan) se právem dočkal nominace na Oscara. Martin Scorsese tak má možnost dát hereckou příležitost hlavnímu hrdinovi s tak nádherně velkýma očima (patnáctiletý Asa Butterfield), že by mu je mohl závidět i představitel Frodo Pytlíka Elijah Wood. Tradičně herecky excelují Ben Kingsley ("Schindlerův seznam", "Bugsy", "Gandhi") a Christopher Lee ("StarWars", "Pán prstenu"), ale poněkud nečekaně, dosud převážně v bláznivých rolích viděný, Sacha Baron Cohen ("Borat", "Brüno"), Emily Mortimer ("Paříži, miluji Tě", "Prokletý ostrov") a hlavně patnáctiletá Chloë Grace Moretz (Georgesova dcera Isabelle), která excelovala již ve filmu "KickAss" (Hitgirl Mindy) a mezi oběma, skvěle zahranými, rolemi je taková propast, že to vypadá na rostoucí hereckou hvězdu. V mini roli Hugova otce se mihne i Jude Law.

Samotné efekty tentokrát nejsou až tak okaté, jak jsme si ve 3D filmech zvykli především díky paskvilům, které se za 3D filmy bohužel prohlašovaly, jako například nechvalně známý "Souboj Titánů", který téměř zničil odkaz kultovní prvotiny. Jsou zde všudypřítomné a jejich uplatnění by se tak dalo nejlépe přirovnat k na svou dobu pokrokovým efektům z filmu "Forrest Gump", kterých si diváci skoro nevšimli. Scorsese nenatočil film s "oslňujícími" 3D pasážemi, ale skutečně plně 3D film, kdy si plastičnost uvědomíme i při monologu hlavního hrdiny, kterým kupodivu není malý Hugo. Je fajn, že si těchto efektů všimli akademici a navrhli na Oscara tým zodpovědný za vizuální efekty, který čítá, při výpisu všech členů týmu, několik stránek formátu A4.

Smeknout musím před zobrazením Paříže třicátých let. Martin Scorsese ukázal již v mnoha filmech, že je mistr na retro tématiku ("Letec", "Gangy New Yorku", "Mafiáni") a Paříž, viděná jeho očima je malebné místo, kde bych si přál bydlet, byť bych byl chudý a osamělý jako malý Hugo. Mohutně mu v tom pomáhá hudba Howarda Shorea a jak jsem byl rozezlený na akademiky, že letos opět nenominovali na sošku Oscara Thomase Newmana, tak pokud vyhraje hudebního Oscara Howard Shore, bude ve správných rukách.

A komu je vlastně film určen? Myslím, že všem divákům, kteří ještě nedegenerovali při sledování českých filmů posledních let nebo béčkových filmů, které jsou často k mání na komerčních televizích. Všem filmovým fanouškům, protože "Hugo" je oslavou filmu, filmové tvorby a dovedně kombinuje odkazy na první němé filmy, které parafrázuje důvtipnými současnými scénami (například scéna s přijíždějícím vlakem je famózní a scéna s Hugem, měnícím se v Automaticon, tedy jakéhosi robota má v několika vteřinách větší potenciál, než celá řada celovečerních filmů). Všem divákům, kteří si v sobě uchovali alespoň špetku malého kluka, či holky a samozřejmě dětem. Jedním slovem, všem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 5.2.2012 8:00 | karma článku: 15,82 | přečteno: 5783x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!