Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Expendables II. Postradatelní? Ale kdepak!

Vtáhnout do hry "muzeální herce" a postavit na nich příběh filmu není žádná novinka. Již v roce 1998 dostal francouzský režisér Patrice Leconte nápad postavit příběh na dvou "vysloužilých" hercích Jean Paul Belmondovi a Alainu Delonovi a vznikla zajímavá kriminálka "Poloviční šance", plná narážek například na fakt, že ještě v pokročilém věku jsou schopní přelézt zeď. V roce 2010 oprášil tento nápad Sylvester Stallone a vznikli první "Postradatelní" ("Expendables").

Aby film učinil divácky přitažlivějším, snažil se Sylvester Stallone získat pro "Postradatelné" co nejvíce akčních hrdinů minulosti. V roce 2010 ještě někteří účast odmítli, částečně díky pracovnímu zaneprázdnění, ale především díky jisté nedůvěře v celý projekt. Jenže první film při nákladech okolo 80ti milionů dolarů vydělal jen za první dva měsíce víc, než třikrát tolik a tak se jednak dalo očekávat pokračování a zároveň, že poleví ostýchavost některých herců, kteří si mysleli, že si "akční slátaninou" zničí kariéru.

Důvodem úspěchu prvních "Postradatelných" byl především fakt, že nešlo o "slátaninu". Film přivál do kin atmosféru osmdesátých let, kdy akční hrdinové okupovali "západní" kina i videorekordéry v socialistických zemích a divákům přinášeli jednoduché, šablonovité příběhy, ve kterých byli jasně čitelní padouši likvidováni po mnoha peripetiích osamělými, zásadovými mstiteli. Navíc touha diváků vidět pohromadě takové akční hvězdy minulosti, jakými jsou bezesporu "Sly" Stallone, Mickey Rourke, Dolf Lundgren nebo novodobější Jet Li, či Jason Statham byla silnější, než rádoby pseudointelektuálské pokyvování hlavou nad kvalitou takto koncipovaného filmu.

Téměř přesně po dvou letech se v kinech objevují "Postradatelní II." ("Expendables II") a věřte, či ne, jedná se o ještě povedenější film, než byla prvotina. Zatímco jsem u prvních "Postradatelných" váhal, zda-li jde o parodii, či vážně míněný akčňák, nový film je zcela očividně přiznanou parodií, kde nemá žádný smysl uvažovat nad logikou, chemií, fyzikou, či válečnou strategií. Děj diváka vtáhne takovou silou, že film uteče rychleji, než krev z těl záporáků. Ty tam jsou půtky s partnerkama, ačkoliv i zde jsou na ně odkazy, takže se vidění "jedničky" hodí. Jediný ženský element v novém filmu představuje Maggie (Nan Yu), počítačová expertka a ženská, která se i v boji umí sama o sebe dobře postarat.

Svůj význam pro ucelený dojem z filmu má i fakt, že režisérem tentokrát není Sylvester Stallone, ale mnohem zkušenější Simon West, který má za sebou celou řadu akčních hitů ("The Mechanic", "Lara Croft: Tomb Raider", "Con Air"). O výbornou hudbu se postaral opět Brian Tyler (série "Havaj 5:0", "Terra Nova", filmy "Ctihodný občan", "Rychlí a zběsilí", "Oko dravce", "Constantine" apod.) takže rock and roll tepe jako bychom opět byli na palubě vrtulníku, plného žoldnéřů na lovu "Predátora".

Troufám si tvrdit, že tentokrát jsou zde pohromadě naprosto všichni myslitelní akční hrdinové. Postradatelné vede do akce Barney Ross (Sylvester Stallone) s Lee Christmasem (Jason Statham) po boku. Věrný Yin Yang (Jet Li) ozdobí počátek filmu, aby pak na chvíli uvolnil prostor nováčkovi Billymu (Liam Hemsworth). Nechybí divoký Gunner Jensen (Dolf Lundgren), Hale Caesar (Terry Crews) a Toll Road (Randy Couture) známí již z "jedničky". Ovšem přehlídce akčnch hrdinů není ani zdaleka konec.

Tentokrát mnohem větší role ve filmu přijali agent Bruce Willis (Church), "věčně se vracející" Arnold Schwarzenneger (Trench) a třešničkou na pomyslném akčním dortu je účinkování věčně vysmívaného Chucka Norrise (Booker) a béčkového Jean Clauda Van Dammea (Vilain). Neodpustím si krátkou zmínku o JCVD, který nejen, že stále skvěle vypadá a zraje jako víno, ale měl by se věnovat výhradně hraní padouchů, protože Vilain představuje zlo v tak krystalické podobě, že by se dalo snadno prodávat jako sběratelská kuriozita. Výborně zahraný a uvěřitelný. Naopak Chuck Norris bude zřejmě nadále stejně vysmívaný, ale jeho "entrée" do filmu je fenomenální.

Rád bych se pozastavil nad dějem filmu, ale je zcela podružný. Na počátku úspěšná akce, pak neúspěšná akce, kdy, jak již recenze v mnoha médiích "chytře" prozradily, umře jediný romantický, stále ještě ideály posedlý, klaďas s velkým "K", načež musí následovat odplata s velkým "O". Scénáristům Sylvesteru Stallonovi a Richarovi Wenkovi se podařilo do filmu propašovat tolik hlášek, že je možné si vybrat, která se stane kultovní (napadají mě minimálně dvě, jedna v angličtině a druhá v češtině, ale nebudu je prozrazovat). Celý film je, pokud pomineme stovky mrtvých záporáků, kteří se především po zásahu velkorážními kulomety rozpadají jako v akční hře, pohodový a nesmírně žertovný, protože jestli si všichni herci dělají z něčeho legraci, pak především sami ze sebe.

Nebudu zastírat, že jsem si film užil. Nelze jej hodnotit z uměleckého hlediska, protože o to tady jde až v poslední řadě. Dovoluje zcela vypnout mozek a hrát pohádkovou hru na dobré a zlé, kdy ti zlí dostávají "na zadek" a tak to má, dle mého názoru ve spektáklu, á la osmedesátá léta, být. Kdybych byl požádán o hodnocení, hodnotil bych film plným počtem bodů. Film vydělal dvě třetiny rozpočtu, který tentokrát vyšplhal na 100 milionů dolarů už za první dva týdny a pokud se bude líbit i vám, vězte, chystá se další pokračování.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 9.9.2012 11:55 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1896x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!