Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elysium Kinematografie umírá, ale její smrt je krásná

Pamatuji si, jak kolem nás za dob socialismu projel „nadupaný“ Mercedes, což kamarád komentoval slovy „kapitalismus umírá, ale jeho smrt je krásná“. Letos se zatím moc originálních filmů neurodilo, ale Elysium víc, než naplnilo má očekávání a vzbuzuje tak jistou naději, že filmový průmysl ještě není zcela „ztracen“. Možná proto jsem si na tu hlášku vzpomněl.

Film „District 9“ mě zcela uhranul. Režisér Neill Blomkamp dokázal v roce 2009 ve své prvotině, že zajímavý příběh a originální zpracování, prolínající hranou a jakoby dokumentární formu, znamenají i v žánru sci-fi víc, než napulírovaná a často bezmyšlenkovitá akce, zahalená do třeskutých efektů. Filmem pobavil, překvapil a ještě se stihnul nestranně vyjádřit k palčivým problémům současnosti, když na příkladu ztroskotavších mimozemšťanů vystihl jak rasistické předsudky jihoafrických „strážců ghetta“, tak problémy imigrace a nepřizpůsobivost menšinové populace. Zúročil tak zkušenosti, které musel jako obyvatel jihoafrického Johannesburgu, kde se narodil, nabýt. Bylo jen otázkou času, kdy jej úspěch katapultuje do Hollywoodu a jak zvládne velkorozpočtovou produkci.

Jeho nový film „Elysium“ staví opět na osvědčeném sociálním protikladu, tentokrát bohatých na vesmírné stanici Elysium a chudých obyvatel planety Země, zasazených do podobně neutěšených podmínek odpadky znečištěných a polorozpadlých slumů jako v případě „Districtu 9“. Technicky je protiklad dokonale ztvárněn a věřím, že v kině nebyl nikdo, kdo by na Elysiu, umělé stanici, kde vyléčí každou nemoc a nemají žádný jiný problém, než dennodenně slavit, nechtěl bydlet. Naopak Země je vyobrazena jako velmi neutěšené místo. Je trošku škoda, že tím vymezení protikladů končí a jednotlivé postavy nejsou tentokrát prokresleny více do detailů. Některá místa filmu, která by snesla vlnu přirozených emocí, ovládá sentiment a laciné pomůcky typu „malé uplakané děti a jejich pohádky“.

Někdo by mohl Blomkampa podezírat, že podlehl duchu Hollywoodu, který se v sentimentu dlouhodobě utápí, ale spíš je to tím, že zvolil pro „Elysium“ mnohem rychlejší tempo vyprávění, jak se na „akčňák“ sluší a patří, kde na nějaké prokreslování povah není čas. Akce jsou dechberoucí a, až na závěrečnou scénu, plně slouží ději filmu, nikoliv jen, aby prodloužily jeho metráž a oslnily stupiditou, jak bývá v Hollywoodu zvykem. Stejně střídmé jsou efekty, kdy si Blomkamp v budoucnosti roku 2154 vystačí v podstatě s technicky inovovanými zbraněmi a vojenskou taktikou současnosti.

Role potížisty Maxe, který se rozhodne odletět na Elysium v momentě, kdy je těžce zraněn v továrně na roboty, se bravurně zhostil Matt Damon. Jeho akční role je mnohem civilnější, než jak jej známe ze série o Borneovi, a tím i o poznání přirozenější. Není od počátku veden žádnou převratnou ideou, jde zcela sobecky za svým uzdravením. Mimochodem sami roboti hrají ve filmu výraznou roli. Zřejmě bych nikdy nechtěl potkat policajta, vybaveného „umělou policejní“ inteligencí. Rozhovor s elektronickým kurátorem je pak jedním z hlavních, komických vrcholů filmu.

Tam, kde jiní režiséři žánru sci-fi potřebují dobré a špatné mimozemšťany, vetřelce a nové technologie, si Blomkamp vystačí s modernizovanými stroji současnosti, roboty, droidy a lidmi. Ty „dobré, chudé a nemocné“ zastupuje ještě Maxova přítelkyně Frey (Alice Braga), její dcera a částečně i gangster Spider, pořádající nelegální lety na Elysium, důvěryhodně zahraný Wagnerem Mourou, známým z brazilské kultovní série „Elitní jednotka“ („Tropa de Elite“).

Ještě šťavnatější jsou záporní hrdinové. A to jak záměrně bezkrevná velitelka obrany Elysia Delacourt (Jodie Foster), tak škrobený šéf továrny John Carlyle (William Fichtner). Kapitolu samu o sobě představuje brilantní padouch Kruger. Blomkamp dal i podruhé šanci svému oblíbenci Sharlto Copleyovi, který v „Districtu 9“ představoval poctivého úředníka pro styky s mimozemšťany Wikuse Van de Merwe. Copley se Blomkampovi za důvěru odvděčil tím, že vystřihl roli skutečně ze všech hledisek odporného hnusáka.

Za zmínku stojí kromě nádherného vizuálu i hudba Ryana Amona a skvělý zvuk filmu, který podtrhuje realitu. Celkově pro mě suma sumárum znamená „Elysium“ zatím po zamyšleném „Nevědomi“ („Oblivion“), příjemně popcornových „Podfukářích“ („Now you see me“), kteří se mimochodem mají dočkat dvojky a především grandiózním „Gatsbym“, zatím nejlepší film tohoto roku. Od absolutního hodnocení jej dělí jen nutnost porovnávat s lepším „Districtem 9“ a poněkud příliš idylický závěr filmu, což ovšem neznamená, že byste si nejlepší letní blockbuster tohoto roku měli nechat ujít.

Moje hodnocení: 90%

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 1.9.2013 8:00 | karma článku: 23,10 | přečteno: 4376x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!