Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český lev se nažral a koza chcípla

V sobotu večer byly uděleny ceny Český lev pro nejlepší české filmy, herce a filmové tvůrce. Dovolil jsem si mírně parafrázovat větu Taťjány Medvecké, která v souvislosti se svou cenou prohlásila, že se vlk nažral a koza zůstala celá a že český lev je vlastně takový "vlk". Já, na základě dojmu z celého večera, tvrdím, že český lev se nažral a koza chcípla.

Na slavnostním večeru mě totiž potěšil pouze jeden jediný fakt, byť nesmírně podstatný. Přes mé dřívější zděšení, že film "Odcházení" získal veškeré možné nominace v hlavních kategoriích, byli Čeští lvi uděleni akademií filmařům, hercům a filmům způsobem, se kterým se lze maximálně ztotožnit. Zvítězil opravdový kumšt, profesionální herecké výkony a zapamatovatelné filmy, které si zaslouží své místo v novodobé české filmové historii.

Nejvíce cen si odnesl film "Poupata" (nejlepší film - Viktor Schwarcz (Cineart TV Prague), nejlepší režie - Zdeněk Jiráský, nejlepší kamera - Vladimír Smutný, nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli - Vladimír Javorský), v technických kategoriích následovaný rotoskopií natočeným filmem "Alois Nebel" (nejlepší zvuk - Viktor Ekrt, Ondřej Ježek, nejlepší hudba - Petr Kružík, Ondřej Ježek, nejlepší výtvarné řešení - Jaromír 99, Henrich Boraros, Noro Držiak). Dvě ceny získalo "Odcházení", konkrétně zesnulý, bývalý prezident Václav Havel za nejlepší scénář a Jiří Brožek za nejlepsí stříh, stejně jako film "Nevinnost", konkrétně Anna Geislerová za nejlepší ženský výkon v hlavní roli a Hynek Čermák za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Cenu si odnesla již zmíněná Taťjana Medvecká za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ("Dům") a Martin Mareček za nejlepší dokument "Pod sluncem je tma".

Můj celkový dojem ze slavnostního večera byl příšerný a podělily se o něj amorfní moderování Lucie Bílé, trapné dialogy, postrádající, až na výjimky, špetku vtipu a nicneříkající, rádoby umělecké, hudebně taneční vstupy.

Lucie Bílá je skvělá zpěvačka, což několikrát v průběhu večera předvedla, ovšem netuším, koho napadlo, že by mohla něco moderovat? Už od dob vystupování na meetinzích ODS pravidelně sklouzává k neplánovaným, srdceryvným výlevům na jedné straně a „telecím výkřikům“ na druhé straně a obojímu se neubránila ani tentokrát. Sama si je zřejmě vědoma svých schopností, což přiznala postesknutím, že zřejmě "Lvy" moderuje naposledy, ale co z toho, když celý večer byl díky jejímu nemastnému, neslanému výkonu zmařen.

Částečně je možné její výkon omluvit naprosto nezajímavým scénářem, který připomínal, s výjimkou několika vtipných výroků dvojice Prachař, Dyk, či nadání pánů Stivína s Pavlíčkem, ohňostroj trapnosti, ve kterém na obloze nezazářily ani křečovitě vtipné výroky Josefa Somra, který dostal cenu za celoživotní výkon, či slovní přestřelky slavných filmových dvojic minulosti, "povinným" Karlem Gottem s Květou Fialovou počínaje a dokonale okoukanou dvojicí Jitka Molavcová, Jiří Suchý konče.

Kdy si už "ten, kdo čerpá prostředky daňových poplatníků" tímto nevalným způsobem, uvědomí, že nejsme v Hollywoodu, nemáme potenciál bohatých zemí západu nebo východu a neumíme ani talentové soutěže, ani slavnostní večery? Moc nechápu, co měly znamenat hudebně taneční "vložky", které nijak nesouvisely s předávanou soutěžní kategorií a působily spíše rozpačitě a neuměle, než neokázale a lehce. Aby se takový večer podařil, musí se spojit noblesa moderátora s rafinovaným scénářem a především si večer nesmí hrát ani na americkou monstershow, ani na její parodii. Zmíněné se několikrát v minulosti podařilo při předávání cen Týtý a několikrát se zaskvělo i předávání cen Českého lva, ale je to již poměrně dávno. Od té doby spěje Český lev nezadržitelně k tomu, aby jej konečně začal pořádat někdo jiný, než pan Vachler.

Koneckonců nejlepším důkazem "prestiže" Českého lva v současné podobě, bylo "odběhnutí" pana herce Josefa Somra a skvělé herečky Taťjany Medvedké z divadla, aby mohli své ceny převzít. Troufám si tvrdit, že u předávání Oscarů by se nic takového nemohlo stát, jelikož nevím, proč by měl kdokoliv upřednostnit jediné představení před nominací nebo ziskem renomované ceny. Jak rovněž "mezi větami" oceněných zaznělo, je to o penězích. Jsme malá země, herci a filmoví tvůrci se musí především živit a uživit a teprve pak si "mohou hrát" na celebrity, což tady ovšem stále někomu nedochází.

Jsem rád, že existuje slavnostní večer, na kterém se předají ceny nejúspěšnějším filmovým producentům, tvůrcům a hercům. Možná by nejlepším formátem bylo krátké, důstojné předání jednotlivých cen vítězům, bez zbytečně vyumělkovaného moderování a trapných "kulturních" vstupů. Myslím, že tomu, aby si ocenění své ceny opravdu užili, prokazují tyto zmíněné atributy slavnostního večera medvědí službu. Současný formát Českého lva se stále neumí rozhodnout, zda-li být noblesně profesionální, či parodií sebe sama a dokud se nerozhodne pro noblesu, případně decentně vtipnou noblesu, reagující na aktuální témata, nebudou podobně trapné a zbytečné slavnostní večery, jako byl ten sobotní, výjimkou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | sobota 3.3.2012 23:10 | karma článku: 46,22 | přečteno: 21381x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!