Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bourneův "neBourneův" odkaz

Kdysi jsem napsal blog, který měl osobní obsah, ale, za účelem přilákání čtenářů a líbivého názvu, jsem jej spojil se jménem tehdy "populárního" Jiřího Paroubka. Jeden diskutér mě upozornil na zbytečnou podbízivost takového počínání a musím s ním na 100% souhlasit. Blog nebo film by se neměl "prodávat" pod názvem někoho, s nímž nemá, v podstatě, nic společného.

Kinematografie je průmysl jako každý jiný a jako například v automobilovém průmyslu, nemůžeme očekávat, že se každý rok zrodí něco originálního a převratného. Spíš se jde systémem postupných inovací. Poslední inovací v kinematografii je netočit filmy, ale věnovat se rozsáhlým sériím, ve snaze předchozí "díly" postupně vylepšovat a vydělat co nejvíc peněz. Ne vždy je ovšem inovace vítaná a ne vždy k lepšímu.

Když se na plátnech kin poprvé objevil agent Jason Bourne, dle předlohy fenomenálního spisovatele Roberta Ludluma a scénáře Tonyho Gilroye, byl přesně tím originálním a převratným agentem, který se v kině rodí maximálně jednou za deset let. Agentem ne tak napomádovaným, jakým je James Bond jejího Veličenstva, ani tak frajersky neohroženým, jakým je Ethan Hunt. Agentem z masa a kostí, smrtícím, ale i milujícím a toužícím v podstatě po úplně obyčejném životě. Film "Agent bez minulosti" ("The Bourne Identity") režiséra Douga Limana zaznamenal v roce 2002 obrovský úspěch a dalo se očekávat, že Matt Damon jako Jason Bourne se bude na svou minulost "dlouho" rozvzpomínat.

Režisérskou taktovku převzal na další "dva díly" Paul Greengrass a především jeho přičiněním se nejdříve celá trilogie mírně zadýchala v podobě "Bourneova mýtu" ("The Bourne Supremacy") z roku 2004, kde ovšem neváhal sympaticky chladnokrevně odstranit Bournovu milou Marii (Franka Potente), aby se posléze nadechla k velkému finále v podobě "Bourneova ultimáta" ("The Bourne Ultimatum") v roce 2007. Věřím, že jakkoliv byla osoba Jasona Bourna sympatická, každý divák se zdravým rozumem si v tu chvíli přál, aby vynikající a v podstatě uzavřená trilogie, plná skvělých akčních i bojových scén, takto na dlouhou dobu skončila.

Stejného názoru byl zřejmě hlavní protagonista Matt Damon a režisér Paul Greengrass, kteří bez dokonalého a promyšleného scénáře odmítli na dalším filmu pracovat. Bohužel, jiného názoru byl dosavadní scénárista celé trilogie Tony Gilroy, který se, podpořen producenty, směle chopil i jako režisér "výnosného" tématu a začal oprašovat Bourneův odkaz. "Bohužel" proto, že právě naprosto zbytečná spojitost s vynikající trilogií novému filmu "Bourneův odkaz" ("The Bourne Legacy") nejvíce ubližuje.

Jednak natočit Bournea bez Jasona Bournea je zákeřné. Je to past na diváky a přestože si tvůrci dali záležet, naby vše na začátku filmu vysvětlili, pouze se zaplétají do zbytečných a spletitých konspiračních teorií o "chovu" geneticky upravených agentů a úvodní dvacetiminutovka plná zasvěcených keců se dlouze vleče. Druhak protože kvality trilogie nedosahuje ani po obsahové, ani po filmové stránce, ačkoliv se o to dost snaží a agent Aaron Cross (Jeremy Renner) sympatickou i tvrdou polohu svého "kolegy" Bournea připomíná, jak se dá.

Je to škoda, protože "Bourneův odkaz" rozhodně není špatný, akční film. Tony Gilroy si byl vědom toho, že diváky, postrádající zcela proti typu obsazeného Matta Damona, musí nějak uchlácholit a tak do filmu obsadil hned celé hvězdné trio. Role agenta s průhlednou minulostí, akční přítomností a předpokládanou budoucností Aarona Crosse se bravurně zhostil drsňák Jeremy Renner ("Smrt číhá všude", "Avengers"). Jeho "nečekanou", věčně vylekanou a občas řvoucí, souputnici, Dr. Martu Shearingovou výborně zahrála Rachel Weisz ("Mumie", "Agora"), které to ve filmu tak sluší, že jsem ji skoro nepoznal. Padoucha a "honícího psa" na opačné straně barikády zahrál, adekvátně u něj obvyklému standardu,  Edward Norton, který se ovšem rohodl nepouštět do žádných větších akcí a vše řídí z bezpečného odstupu tepla své kanceláře.

Pro mě najzajímavější částí filmu byla přírodní, doslova enviromentální pasáž, která v divočině objevila nového, charismatického agenta Aarona Crosse. Kdyby měli tvůrci dostatek invence jeho osudy rozvinout, bez zbytečné vazby na Bourneovskou trilogii, do plnohodnotného, akčního filmu, věřím, že by se možná zrodil nový kult. Takto si sice nejen uchovali, ale v podstatě zmnohonásobili možný obchodní potenciál, jelikož do budoucna můžeme sledovat osudy Crosse, Bournea a kdo ví, možná i obou protagonistů najednou. Otázkou je, zda-li to ještě bude diváky bavit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | úterý 14.8.2012 7:34 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!