Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ARGO aneb Jděte se bodnout!

Ben Affleck patří v Hollywoodu k nejvšestrannějším umělcům. Napsal několik scénářů, produkoval několik filmů a jeho věčnou smůlou je, že hrál v mnoha filmech, jelikož herectví je zřejmě jeho nejslabší stránkou. Zato jako režisér zatím sklízí jeden úspěch za druhým a jeho nejnovější film "ARGO" zaznamenal ve světě velmi pozitivní ohlas. Zatímco ostatní čekají na Oscara celý život, Ben Affleck zúročil hned svůj první filmový počin, když v roce 1998 dostal společně s Mattem Damonem Oscara za scénář k filmu "Dobrý Will Hunting". Pak přišla řada hereckých rolí, ve kterých se zapsal jako vděčný představitel nezodpovědných floutků a milovníků ("Armageddon", "Pearl Harbor").

Role mu přinesly slávu a peníze, které se rozhodl investovat, jak se ukázalo, tím nejlepším možným způsobem. Do tvorby vlastních filmů. Hned jeho prvotina "Gone Baby Gone", kterou režíroval a napsal k ní scénář, se setkala s neobyčejně kladnými ohlasy diváků i kritiky a stejný model i úspěch, zopakoval ve filmu "Město", kde si i zahrál. Nutno přiznat, že hraní ve vlastních filmech jde Affleckovi podstatně lépe, než v dřívějších blockbusterech a tak si "do třetice" ukousl vskutku velký krajíc.

Byl konec sedmdesátých let a v Iránu začali mít dost vlády šáha Rézy Páhlavího, který v zemi nastolil teror a zatímco si užíval luxusu, tvrdě se mstil svým politickým odpůrcům. Proto se v zemi vzedmulo revoluční hnutí, které jej donutilo k úniku ze země a nastolilo v zemi lidem tolik oslavovaný pořádek. Tak se nám alespoň snažili situaci vysvětlovat v té době komunisti. Já měl naštěstí babičku, která nikdy nezapomněla na to, že její manžel a tedy můj děda, přišel díky "podobným pořádkům" o dva činžovní domy, smysl života a celoživotní úspory. Pomohla mi tehdejší situaci pochopit.

V roce 1979 byly americká ambasáda v Iránu napadena a okupována socialismem zfanatizovanými studenty, vedenými muslimským ajatolláhem Chomejním a podporovanými Sovětským svazem. Revolucionáři zajali téměř 160 zaměstnanců ambasády a drželi je nakonec rok a půl v zajetí. Šesti zaměstnancům se podařilo v průběhu útoku utéct a skrýt se na kanadském velvyslanectví. Dalo se předpokládat, že zatímco na "řádné vězně" si revolucionáři netroufnou, při nalezení šesti "běžných Američanů" je bez milosti popraví, stejně jako jejich kanadské hostitele, třeba tehdy "oblíbeným" pověšením na jeřábu nebo zastřelením.

"ARGO" je politický thriller, natočený podle skutečného příběhu šesti zběhnuvších pracovníků americké ambasády. Ben Affleck se tentokrát vzdal scénáře, který napsal Chris Terrio podle předlohy Joshuaha Bearmana. Zahrál si roli Tonyho Mendeze, pracovníka CIA, který přišel na to, že by se dali utečenci z Iránu propašovat v přestrojení za kanadský filmový štáb, natáčející vymyšlené sci-fi ARGO. Ve spolupráci s oscarovým maskérem Johny Chambersem (John Goodman) a producentem Lesterem Siegelem (vynikající Alan Arkin) vymyslí pro film nutné důvěryhodné krytí a celý plán se rozhodne zrealizovat.

Natočit věrně film podle skutečné události má hned několik úskalí. Jednak nemusí sedět dobové rekvizity, nemusí být přesvědčivě vykreslena dobová atmosféra a navíc se film může stát agitkou pro tu, či onu stranu. Troufnu si konstatovat, že se všemi úskalími se Affleck důstojně vypořádal. Některé obrazy jakoby kopírovaly dobové fotografie. Hlavní představitelé kouří jak fabriky a atmosféra by se dala krájet. Všudypřítomný strach z krutovlády revolucionářů je přesvědčivý, stejně jako všemocnost samozvaných vládců. Celkově výborný dojem trošku zkazí jen poněkud prvoplánově laciná závěrečná honička na letišti, kterou lze ovšem chápat jako ukázku zarputilosti a zášti revolucionářů.

Líbí se mi, s jakou bravurou Ben Affleck obtížnou látku zvládl a jak skvělý dojem z filmu divákům zprostředkoval. Bez zbytečného amerického patosu a prvoplánově líbivého výsměchu revolucionářům. Bez zbytečného salutování, přehlídky americké bojové techniky (která mimochodem tehdy dokonale zklamala, protože mise Delta Force na záchranu rukojmích se vůbec nepovedla) a nadřazenosti národa, který vždy všechno vyřeší.

Nelíbily se mi české titulky, které byly opravdu fatální. Nejen, že věrně netlumočily děj filmu, jelikož o luxusu hovoří zcela jinak, že si "Réza Páhlaví nechal obědy vozit Concordem", než, jak bylo přeloženo "letadlem". Ale především se snažily tradičně některé vulgarismy zjemnit, což se ovšem v situaci vězněných rukojmí jaksi nehodí. Navíc překlad skvělé hlášky "ArGo fuck yourself" jako "Argo drát" považuji za práci nehodnou jakékoliv odměny (mou představu o překladu případně sdělím v diskusi).

Atmosféru dokreslila výborná hudba Alexandre Desplata ("Králova řeč", "Podivuhodný příběh Benjamina Buttona"), "dokumentární" kamera Rodrigo Prieta ("Zkrocená hora", "Babel") a dynamický střih Williama Goldenberga ("Nelítostný souboj"). Ben Affleck si pro spolupráci vybral oscarové tvůrce a kdo ví? Šušká se, že by mu "Argo" mohlo vynést Oscara.

Osobně se mi film velmi líbil a moc bych mu přál úspěch, jelikož si v poslední době nepamatuji na žádný, tak dobrý politický thriller, založený na autentickém příběhu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | úterý 4.12.2012 23:23 | karma článku: 12,82 | přečteno: 1581x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!