Úspory, ne spotřeba nám pomohou

Stále dokola se v novinách a televizi dovídáme, že příliš málo utrácíme a tím jenom prodlužujeme současnou krizi. Jsme neustále přesvědčováni, že naše soukromá spotřeba má sílu vytáhnout naše hospodářství z problémů a vyvolává se tím dojem, že spořit si, je něco zbytečného a pro ekonomiku dokonce téměř škodlivého. Přesný opak je pravdou.

Právě úspory jsou prostředkem, který hospodářství pomáhá a důvod je jednoduchý. Pokud své peníze neutratíme, tak druhou možností, kterou máme, je si je uložit do banky. V té ovšem nezůstávají a jsou okamžitě půjčovány podnikatelům, kteří za ně staví továrny, nakupují stroje, zaměstnávají nové lidi atd. Tím, že spoříme, také vlastně říkáme, že jsme ochotni se dnes trochu uskromnit, abychom si v budoucnosti mohli koupit více. Proto podnikatelé investují, protože věří, že za nějaký čas si jejich produkty budeme chtít koupit.

Snadno se dá namítnout, že podnikatelé budou vyrábět pouze tehdy, pokud si od nich budou lidé věci kupovat a proto je soukromá spotřeba nezbytná a základní. Pravdou ale je, že podnikatelé vyrábí to, o čem doufají, že si to lidé budou ochotni koupit. Pokud se strefí, tak jim je odměnou zisk a pokud ne, tak ztráta nebo dokonce bankrot. Proto vždy na prvním místě stojí nabídka produktů a ne poptávka po nich.

Tato nabídka je umožněna právě našimi úsporami, které se, v rukou podnikatelů, mění na půjčky a investice. Proto se řiďme zdravým rozumem a nenechme se přesvědčit, že pouze větším utrácením našich peněz můžeme hospodářskou situaci kolem nás zlepšit.

Martin Dončuk

Autor: Jan Novák | sobota 29.12.2012 15:01 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1153x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78