Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Třicítka na odstřel

Své 30. narozeniny jsem prožívala jako definitivní ztrátu kontroly nad svým vzhledem, mládí a sebeúcty. Dostala jsem dárky, květiny, bonboniéru a depresi.

Bylo to jen dočasné, ale živě si vzpomínám jak se neustále pozoruji, prohlížím různé části svého těla, napadají mě věci, které mě předtím nikdy nenapadly a vůbec se chovám jako cvok. Četla jsem, že podobnou krizi prožívají ženy ve 40 a jako „zlomový“ se považuje spíše tento věk. No nazdar, zlomila jsem se o 10 let dřív!

Začalo to asi týden po narozeninách, kdy mi zvolna docházelo, že na diskotéce už budu jistojistě nejstarší a osmnáctiletí kluci mi říkají „dobrý den“. Netuším, kde se zničehonic vzal takový mentální zkrat, protože zajít na diskotéku už mě nenapadlo asi od 19 a „dobrý den“ jsem od mladého muže také už párkrát slyšela.

Poprvé jsem „30ti leté trauma“ pocítila při zkoušení oblečení ve sportshopu. Minulý týden bych si krátké sportovní šaty hned koupila, ale dnes mozek vyslal signál – „Hodí se k tvému věku? Nejsi na ně stará?“ A místo šatů jsem začala pozorovat sebe. Odjakživa mám postavu hubenou až průhlednou a ve většině oblečení jsem ztracená jak lyžař v Karibiku. Jenže najednou jsem si s vychrtlýma nohama barvy prvních sněženek, ručičkama-hůlčičkama a žebrama XXL připadala jako zombie. Kostnatá ramena dodávala mé vizáži pravý kostlivecký šmrnc. Kabinka byla bohatě osvětlena zářivkami, které z mé normálně bledé tváře udělaly tvář bledou nenormálně. Kruhy pod očima perfektně doladilo mé naprosto nevhodné tmavé líčení. Kdybych přidala rudou rtěnku, mohla jsem z fleku hrát hlavní roli ve Stmívání a Robert Pattinson by utekl s křikem ve tmě a s Drákulou v patách. Po čtvrt hodině jsem vylezla ven, šaty v ruce, nervy v kýblu.

Od té doby jsem začala pečlivě pozorovat vrásky, které se denně prohlubovaly nejmíň o milimetr, boky, které se denně rozšiřovaly nejmíň o decimetr i kůži, která se posunovala blíž k zemi na všech možných i nemožných místech. Prsa jsem měla malá i v 18, ale v té době z podprsenky tak nějak vykukovala shora a dnes vykukují spíš spodem. Zadek mám sice o rozloze Kanady, ale bohužel jen do stran, při pohledu z boku je naprosto plochý. Zvýšenou pozornost jsem pak věnovala zvětšovacímu zrcátku na líčení, které každý póreček zobrazí jako díru po ručním granátu a mimické vrásky dostanou rozměr čtyřproudých dálnic. Zvláštní, že jsem si toho nevšimla dřív…. No protože minulý týden tam ty vrásky ještě nebyly, to je přece jasné, ty se objevily až s 30. narozeninami. Byla jsem otrávená a připadalo mi, že nejblíž mému věku jsou archeologické vykopávky.

Docela dlouho jsem se zaobírala svojí nově nabytou fyzickou podobou a najednou jsem začala přemýšlet, co si o mně asi myslí ostatní. Do 29 mi to bylo fuk, i kdybych nosila minisukni ušitou z reflexní vesty a stejnou barvu vlasů. Ale, co by mi lidi řekli teď? Ve třiceti?

Abych se z toho nezbláznila, zavolala jsem se svým nejbližším kamarádkám, čerstvým třicátnicím. Čistě jenom proto, abych se ujistila, že jim ze dne na den taky vyskočily vrásky, povadla kůže a výrazně ubyla nebo přibyla kila. Lenka mi vynadala, že je v rozkvětu mládí ať neříkám pubertě „za mlada“ jako, kdyby to bylo v minulém století. Pozdější zjištění, že to vlastně bylo v minulém století mi náladu moc nezvedlo. Tu mi zvedla až Klára. Každý den upřeně pozoruje svoje čtyřproudé dálnice na obličeji, zvětšující se celulitidu a v kabinkách butiků se soustředí výhradně na oblečení, aby nezačala žít ve sklepě a bát se česneku.

Probrání s kamarádkou mělo osvěžující účinek, jako vždycky. Ještě pár týdnů jsem říkala „za mlada“, pak jsem se v duchu omluvila všem, co jsou starší než já, vyhodila doma všechny zářivky, zvětšovací zrcátko otočila tou nezvětšovací stranou a tmavé líčení vyměnila za světlejší. Sice jsme dva dny chodili spát se slepicemi, protože nám v celém domě zbyla jen žárovka ve sklepě, ale mě je úplně fajn. Jako závěrečnou tečku nad třicátnickou depresí jsem ještě chtěla zrušit tvarohové nohy. Po dvou vrstvách samoopalovacího krému, jsem vypadala jako dalmatin. A najednou jsem byla zase v pubertě – přesně takhle jsem se samoopalovacím krémem začínala. Teď je mi 30, jsem vychrtlá, flekatá a spokojená.

Autorka si nepřála uvést jméno, ale redakce její totožnost zná

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | pondělí 26.3.2012 21:32 | karma článku: 17,42 | přečteno: 2378x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik