Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šarlatánství aneb znovu o zmatenosti pojmů

Dokladů o zmatenosti pojmů v dnešním civilizovaném světě je mnoho. Nedávno vystupoval v jednom z dílů cyklu České televize Znamení a rituály zástupce psychiatrické obce a hovoře o tom, co máme v mysli, uvnitř sebe, poklepával si významně na hrudní kost.

Jeho tělo na rozdíl od něj ještě pamatuje doby, kdy bylo za sídlo lidské duše (a rozumu) označováno srdce a usvědčuje tak "patentovaného odborníka na duševní poruchy" z nevědomé lži a klamu. O lidské duši nechce dnešní "psychiatrická věda" nic slyšet (nikdo ji nikdy neviděl), místo toho se nesmyslně ohání myslí (avšak název frenologie si již přisvojila jiná (ve vědeckých kruzích zdiskreditovaná) disciplína - proto jej tzv. psychologie nemůže přijmout, byť by to bylo nesporně poctivější). Stále se přitom hovoří o duševních nemocech, ovšem jejich příčina se dnes hledá nikoli v nespecifikované duševní oblasti, ale v chemické nerovnováze mozku. Mysl ovšem také nikdo nikdy neviděl, nicméně člověka, vykazujícího zmatené myšlení, si psychiatr troufá rozpoznat a diagnostikovat. Zmatek v pacientově mysli pak většinou řeší (v prvé řadě) podáním příslušných drog. Jejich vedlejší (a nezřídka i smrtící) účinky na tělo pacienta ve své bohorovnosti (zabývá se přeci myslí, nikoli tělem) zcela pomíjí. Bohužel naše společnost na tuto zhoubnou hru zatím stále přistupuje. Následky (a nejen ekonomické) neseme všichni. (Tolik "povinná" ouvertura jednoho kdysi zdiagnostikovaného a nuceně léčeného psychotika.)

Jak také máme se spolu domluvit, když kupříkladu v jedné vážně míněné diskusi o nároku českého propagátora přirozených porodů na Nobelovu cenu (viz www.marek.blog.respekt.cz) "zazní" názor, že propagace "přírodních, alternativních".. atd. metod zavání šarlatánstvím. Ponechme tentokrát stranou otázku, co jsou to ony "přírodní, alternativní", atd. metody, a ptejme se pro změnu, co je to vlastně ono šarlatánství?

šarlatán - kdo s chvástáním podvodně předstírá nějaké znalosti, dovednosti (v lékařství n. jiném oboru); dryáčník (v. též dryák - zast. a nář. lék, zvl. pokládaný za zázračný, ve skutečnosti však neúčinný) tolik dnes již zastaralý Slovník cizích slov Lumíra Klimeše. Internetový slovník ABZ uvádí tuto "definici": šarlatán: šejdíř, tlachal, podvodník; nedůvěryhodný, podvodný lékař; dryák: medikament, lék, jenž nemá žádný účinek, přesto je však schopen pacienta vyléčit, je-li pacient přesvědčen, že účinný je.

Ponechme stranou mé přesvědčení, že výklad významu jednoho slova pomocí jiných, náhradních pojmů (bez vyložení jejich významu) je zavádějící, a podívejme se, co nám z toho prozatím vychází. Vida, máme tu zřejmě rovnítko mezi pojmy dryák a placebo. Po mém soudu naprosto neoprávněné a matoucí, neboť bývalí dryáčníci a mastičkáři svými (nikoli neúčinnými, ale často prudce jedovatými) dryáky těžce poškozovali zdraví pacienta. I proto vznikla na počátku 19. stol. v Evropě "nevědecká" homeopatie, jejíž účinnost ve srovnání s konvenční (alopatickou) medicínou se výrazně projevila kupř. při epidemii skvrnitého tyfu po bitvě u Lipska v roce 1813 a o jejíž oprávněnosti "vědecká" obec dodnes vede spory. V případě, že praví dryáčníci skutečně prodávali pouze neškodné cukříky či vodičky a spoléhali na sílu pacientovy víry, byli ve své době méně nebezpeční než dnešní invazivní medicína se svými moderními (nikoli neškodnými) "dryáky". V případě původních "dryáčníků" by se dalo uvažovat leda tak o obvinění ze zanedbání péče (novodobý termín), stejně jako u některých dnešních lékařů, kteří se všemi svými přístroji nedokáží spolehlivě diagnostikovat ani fyzické natož "psychické" postižení.

A tady číhá další past novodobé medicíny a péče o pacienta. O tom, jak se taková přehnaná snaha o "nezanedbání lékařské péče" projevuje a jaké má dopady např. na duševní (co je to, sakra, ta duše?) pohodu pacientů (a rodiček) a následně i na průběh porodu, snesl autor výše odkazovaného blogu důkazů dostatek. O tom, že jeho způsob sebeprezentace zavání některým čtenářům chvástáním, svědčí často bouřlivá diskuse pod jeho články. Od samotného chvástání k podvodnému předstírání znalostí a dovedností je ovšem hodně daleko. Pokud se tedy shodneme na významu slova podvodník. Moje osobní definice dryáku je pak zcela jiná než ta slovníková. U mne je dryák prostředek, zasahující výrazně do chodu lidského organismu, pročež je třeba užívat jej s velikou opatrností (pokud vůbec). Za dryáky považuji veškeré léky s vedlejšími účinky. Za dryáčníky pak ty, kteří tyto léky bez uzardění a rozmyslu předepisují. (O tom, že ve skutečnosti nejde o žádné léky, ale o látky - drogy - potlačující tělesné symptomy, a že mezi léčením a potlačováním vidím významný rozdíl, jsem psal na svém blogu již vícekrát.) Co říci závěrem?

Na propagaci jakýchkoli metod neshledávám nic podvodně chvástavého, pokud se jejich propagátor neuchyluje ke klamavé reklamě. Tyto tendence vnímám spíše na straně farmaceutického průmyslu, nikoli na straně autora zmíněného blogu. Šejdířství (neboli podvodnictví) a tlachalství, chápu-li tyto pojmy alespoň přibližně správně, bych dnes hledal spíše v kruzích církevních, politických a pohříchu též vědeckých. Jistěže i na poli tzv. alternativních disciplin se místa pro nejrůznější šarlatány a chvástaly najde víc než dost. To ale platí o každém oboru lidské činnosti. Autor blogu své specificky nastavené síto upíná do oblasti vědy a zrnka, která jím propadnou, třídí a nabízí (někdy s emočně zabarveným komentářem) čtenářům. Má být za toto (v časech informačního boomu a relativní svobody) podezírán ze sklonů k šarlatánství?

Jiří Bryan

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | pondělí 4.7.2011 19:25 | karma článku: 10,94 | přečteno: 1920x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik