Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis poslanecké sněmovně PČR

Oslovuji napřed pány poslance před dámami, protože dam poslankyň je v našem parlamentu velmi málo. U oslovení „poslanci“ bych nejraději zaměnil jedno písmeno. O které jde, posuď každý sám dle toho, jak velký zbytek svědomí vám ještě zbývá. To, co nám předvádíte a jak svojí čin-ností reprezentujete naši zem, by zasluhovalo velikou „třetí pražskou defenestraci“. Někteří z vás se nechávají vidět na různých velkých křesťanských shromážděních, zvláště vedoucí činitelé předních politických stran (ČSSD i ODS) a jiní.

. Někteří z vás se křesťanstvím zaštiťují (KDU – ČSL) nebo donedávna zaštiťovali (TOP 09), ale jejich činnost o tom zdaleka nesvědčí. Namísto pořádné práce a normálního řádného jednání na sebe navzájem kydáte špínu a ani vám nevadí, že to televizní kamery přenášejí nejen do našeho etéru, ale v podstatě i do zahraničí. Všude ve světě působíte spíše dojmem šašků, než normálních lidí. Nedivte se potom, že velká část národa nechce jít k volbám, protože nemá koho volit. Ti, kdo ponejvíce kandidují (napříč politickým spektrem), se prací pro národ pouze honosí, ale jen do doby, než je po volbách. Potom už zájem o prosté občany nahradí zájmem o soukromou kapsu. Poctiví lidé se mezi politickou elitu netlačí, protože se buď mezi ně vůbec nemají se svými názory šanci dostat, nebo prostě předem rezignují na naši politiku. Pokud se náhodou slušní lidé mezi politickou elitu dostanou, pak jsou buď brzy umlčeni či vyobcováni, ane-bo ohnou hřbet a … „čí chleba jíš, toho píseň zpívej“ či podobně „kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt“. Jakkoli se nemohu ztotožnit s ideologií KSČ ani jejich pohrobků – KSČM, nedivím se, že dost lidí je dnes chce volit. Ač bylo v jejich ideologii mnoho zla, přece jen pokud člověk neměl u strany vroubek v podobě šlechtického či buržoasního původu, nebo zbytečně „nevystrkoval růžky“, měli prostí lidé vcelku dost sociálních jistot. Sice jsme na mnohé věci museli stát fronty, ale nebyla mezi lidmi taková náročnost a s prominutím nenažranost. Nebylo tolik bezdomovců, protože byty nebyly tak nehorázně drahé. Ač na mnoha místech byla vytvářena „práce pro práci“ v podobě zbytečných prací, přece jen práce byla pro všechny. Celá léta jsme budovali stát a jeho průmysl, ale za posled-ních dvacet let jste vy dokázali naši dosavadní práci promrhat tím, že jste i namnoze špičkové technologie rozprodali, ačkoli právě těch světoznámých nebylo moc. I v zemědělství a výživě lidu jsme byli samostatní, zatímco dnes jste si nechali nadiktovat kvóty a navíc velikou část zemědělské produkce jste dovolili dovážet třeba i z Číny, jíž přitom naoko kritizujete za nedodržování bezpeč-nosti práce, jiné prohřešky nevyjímaje, jako je často otrocká práce, nehledě na kvalitu dováženého zboží. Kde je potom naše práce, za níž jsme sice nebyli honorováni nikterak moc, ale nebyl-li člověk extrémně náročný, mohl ze mzdy povětšině vyjít. Sice se po staru stále žít nedá, ale mnohé novoty jsou přístupné jen těm, kdo mají velké peníze.

            Asi se vám moje rozhořčení moc nelíbí. Já již několik let patřím mezi ty občany, jež dle sou-časnoého zákonodárství řadíte, řečeno dle terminologie minulých vládnoucích činitelů, mezi příživ-níky, resp. mezi lenochy, kteří nechtějí dělat, pročež si „nezasluhují“ důchod, ale jen na existenční minimum, čímž při deregulaci nájemného z nás záměrně vytváříte neplatiče a poté i bezdomovce. Jsem totiž odkázán, podobně jako dost mých spoluobčanů na pohyb na invalidním vozíku a k tomu ještě mám problém s rukou. Díky postižení nemohu vykonávat svoji původní profesi, na níž jsem měl postavenu svoji živnost. Jako postižený jsem po nějakou dobu jsem měl možnost práce jako externí zaměstnanec jedné strojírenské firmy, jenže díky krizi tato možnost práce padla. Nejsem ale sám. Mnozí vozíčkáři by rádi pracovali, ale nemají, podobně jako já, možnost práci vůbec najít. Na-víc i doma při svém postižení potřebují pomoc asistenta, nechtějí-li žitím v ústavní péči ujídat státu čtyřnásobně víc peněz než doma. Jenže jedna hodina práce asistenta dnes stojí 100,- Kč. Nedivte se proto mému rozhořčení. Nemluvím totiž jen za sebe, ale můj názor sdílí, zajisté, většina mých inva-lidních spoluobčanů.

            Pokud se na situaci podívám okem prostého nestudovaného člověka a uvážím ji „selským rozumem“, pak při výsledcích vaší práce zasluhujete existenční minimum právě vy. Vy se bídy obávat nemusíte, protože vaše příjmy jsou natolik vysoké, že z vašeho průměrného celkového pří-jmu (mzda, reprezentační příplatky, cestovné a jiné vedlejší příjmy) by mohli být živi nejméně čtyři lidé s platem dle celostátního průměru. Zajímalo by mě, jak byste při vašich „nárocích“ vyšli se mzdou do 10 000,- Kč a bez dalších příspěvků na reprezentaci, přičemž byste na dopravu nedostá-vali tak velký peníz jako dosud, ale pouze tolik, co doložíte jízdenkami. Přitom, jaké máte platy, máte k disposici jak auta s řidiči, tak ještě veřejnou dopravu zdarma. A to vám ještě nestačí a často se ani jednání v parlamentě neúčastníte, protože jste zaneprázdněni činností ve vašich firmách nebo v dozorčích radách či menagementech různých polostátních, či soukromých společností. Pokud rychle nenovelizujete ten parlamentní paskvil, jenž nelze nazvat zákonem, pak asi budete muset čelit nejen tvrdé kritice, ale i dost velkým bouřím. Sice má každý národ takovou vládu, jakou si zaslouží, ale čeho je moc, toho je příliš.

            V dnešní době se často musím stydět, že jsem čechem, ale též že jsem po sovětské okupaci neemigroval. Při tom všem, co nám ve vaší práci předvádíte, bych se už asi do vlasti nevracel. Sice se nemám právě nejhůř, ani mi prozatím přímo nehrozí bída, ale to jen proto, že jsem byl rodiči vychován ke skromnosti a poctivosti. Tyto dvě vlastnosti ve vašem případě nikde nevidím. Bylo by toho ještě mnoho, ale právě proto končím svoji řeč a nechávám prostor pro vaše zamyšlení, jehož se možná ani do smrti nedočkám.

            Děkuji předem za pochopení a znamenám se

 

                                                                                  Jaromír Kult.

 

 

Autor: Jan Novák | úterý 9.2.2010 15:30 | karma článku: 21,66 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik