Obavy z Obamy

„My bychom potřebovali, aby vyhrál ten druhej.“ Říká římskokatolický farář Dušan Hladík v okamžiku, kdy se zmíním o Barracku Obamovi a jeho volebním tažení. Kostelník, pan Chrobák lomí rukama a vzpomíná, jak venkov Illinois vždy podporoval republikány.

 „Ty průzkumy, to stejně neplatí, přece lidi nebudou volit černocha.“ Přiznává v příšeří fary české misie v Chicagu. „Jestli vyhraje, budou tady všude vládnout černý a jestli prohraje, tak se prý vzbouří“. I takové jsou obavy některých Čechů, kteří zde v převážné většině žijí ilegálně – zde se však slůvko ilegálně nepoužívá, mnohem raději se pojmenovávají jako „ti bez dokladů“.

Je zvláštní, jakou vlnu hysterie mezi českou menšinou vyvolává možnost zvolení prvního černošského prezidenta. V Illinois, kde jsem teď dva měsíce na stáži je většina Čechů – tedy těch s kterými jsem se setkal – rasistů. A otevřeně se k tomu přiznávají. „Já nebyl rasista, když jsem sem přijel. Neměl jsem rád cikány, to jo, ale černý jsem začal nesnášet až tady. Ano teď jsem rasista.“ říká Tomáš, jeden z místních „contractorů“ – tak si říkají ilegálové, kteří pracují na smlouvu na stavbách v rozličných řemeslných profesích.

„V černochově nenakupuju, ukážou zboží a pak tě okradou“, říká Jirka, elektrikář, kterému jsem pár dní vypomáhal na stavbě, abych poznal, jak vypadá běžný pracovní den contractora. Projíždíme přes černošskou čtvrť – skupinky afroameričanů v polovolném oblečení postávají na ulicích a vypadá to, že nemají co dělat. Atmosféra opravdu nebudí dojem důvěryhodnosti. Jirka kontroluje, zda-li má zevnitř zavřené všechny dveře své dodávky.

V prvních dnech svého pobytu jsem také dostal instrukce kam v okolí můžu a kam už se nemám pouštět. Otec Hladík mě důsledně upozornil, od které ulice už začíná jak sám řekl „černochov“ – „tam nechoďte Honzo ani přes den“. A že takových čtvrtí je v Chicagu víc. V Ciceru, čtvrti kde bydlím na Velehradě – sídle české misie je relativně bezpečno. „Tady žijou cockroachové – víš co je to? To je šváb – ten se ti rozleze všude, rychle se množí a ukradne co může.“ Tak mi Tomáš při mém příjezdu do Chicaga představil čtvrť kde budu bydlet.

„Ještě před dvaceti lety tu všude bydleli Češi, teď už je to tu samý „mexik“. Dodává otec Hladík a smutní nad tím, že většina jeho potenciálních nových oveček, rekrutujících se právě z řad contractorů se vrací kvůli krizi zpátky do Česka.
Zvláštní je, že si nikdo nepřipouští fakt, že za krizi – které se v počátcích zcela oddůvodněně říkalo hypoteční, jsou spoluzodpovědní také čeští ilegálové. Jednou z jejích příčin bylo totiž nesplácení hypoték. Mnoho lidí a především ilegálních imigrantů si zde napůjčovalo peníze na koupi nemovitosti, přičemž kupující udělal s prodejcem následující dohodu – prodejce záměrně nadsadil cenu a o rozdíl z vyiinkasované sumy se podělil s podvodným kupcem, který se s penězi vytratil zpět do vlasti svého původu. Takhle zde „podnikali“ někteří Poláci, ale našlo by se i několik Čechů, kteří přijeli zpět do vlasti s několika desítkami tisíc dolarů, které na takové transakci vydělali.

Teď se chicagští Češi bojí krize a zvolení prezidenta, na kterého nazírají jen jako na černocha. Nic neví o volebních programech kandidátů. Ba ani to, že Obamův otec nebyl američan a nepocházel tudíž ze sociálně deformovaného prostředí amerického černošského ghetta. A že se naopak snažil – převážně zde v Chicagu rehabilitovat sociální poměry místních černošských komunit. Češi – a myslím především Čechy „bez papírů - mají strach že v zemi, kde sami nemají žádná práva, a kde jsou tolerovaní jen díky tomu, že úřady nad jejich pobytem přivírají oči – ostatně se zde jistou měrou podílejí na ekonomické činnosti -, bude vládnout člověk s tmavší barvou pleti, než mají oni sami.

Amerika podle slov některých Američanů není připravená na černošského prezidenta. Jestli se prvním takovým stane Barrack Obama, to se rozhodne během několika následujících hodin. Ať už má jakoukoliv vizi, jeho největší slabinou je, že není dostatečně bílý.

„Stejně tam dlouho nevydrží, uvidíš, že ho za chvíli někdo zastřelí. Nepřál bych mu to, ale ty chlapi z KuKluxKlanu si od černocha poroučet nedaj´. A černý se pak vzbouřej, to bude rodeo.“, předpovídá Ali, farní kuchař. A já přemýšlím, jak by to vypadalo, kdyby v Česku kandidoval na prezidenta třeba Rey Koranteng, nebo Radoslav Banga (známý spíše jako Gipsy.cz). Kolik lidí u nás v sobě chová takovou neúctu k druhému člověku, aby zvedli zbraň a vystřelili.

Z Chicaga 4.11.2008, (11,00 AM místního času v úterý 4.11.)
Jan Bolívar Pohořelický

Autor: Jan Novák | středa 5.11.2008 12:51 | karma článku: 30,40 | přečteno: 4000x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78