Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novoroční předsevzetí

Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že veškerý tuk, který jsem akumuloval během Vánoc, nebudu nikterak redukovat. Jsem tak trochu naivní altruista a chtěl bych nějak  přispět k záchraně západní civilizace.

Pokud bych po Vánocích začal hubnout, tak krizí zmítané Evropě nepomohu. K snídani bych si dal suchý krajíček chleba nebo jenom jablko. Svačinu neprovozuji, káva, oběd jeden a půl brambory a kuřecí stehno na vodě, k večeři směšný salát. Snadno si můžete představit, co by mohlo následovat, kdyby mne snad někdo následoval. Pokud je přes půl evropské populace obézní a dejme tomu, že jenom 100 milionů z nich sníží spotřebu na 1/3, tak je s námi konec. S celou Evropou, Amerikou a kdoví koho dalšího by to postihlo v Africe, Asii a v Antarktidě. Muselo by se  propustit ¼ pekařů, autodopravců, elektrikářů, uklízeček, dojiček, skladníků, traktoristů, kombajnistů, mistrů výroby, řidičů, pilotů, výrobců automobilů a všech ostatních přepravních zařízení, zavře se část dolů, ropovody budou vysychat, omezí se doprava, výstavba dálnic a komunikací prostě všecičko se sníží o ¼  včetně skleníkového efektu, upšoukaného skotu a dalších znečisťovatelů životního prostředí. Co chudáci popeláři, co budou popelit, když bude méně zbytků, obalového materiálů, lahví, pet lahví. Prostě konec, zánik civilizace.

Myslím, že každý trochu sběhlý ekonom by to dovedl vyčíslit v těch nejčernějších číslech. A dále ještě uvedu pár pádných důvodů, milý spoluobčané, proč by jste se měli vyvarovat unáhlené  redukce spotřeby potravin, obzvláště pokud by tuto provázela změna vašeho zevnějšku. Medicína kráčí mílovými kroky vpřed. Prodloužili jsme dobu dožití o 7 – 10 let za necelých 30 let. V této době se i významně zvýšila naše hmotnost. Zde je jasně patrné, že nedůsledná snaha lékařů o její kontrolu je nebezpečná fikce.

Naštěstí naši a i ostatní světoví osvícení zákonodárci jsou si vědomi strašlivého rizika omezení přijmu energie, snížení nadprodukce a prohloubení celosvětového krachu. Mají v moci silné páky, ale naštěstí posud do nich ani nešťouchli, neřkuli, že by  za ně pořádně zatáhli. Mám na mysli výši zdravotního pojištění pro obézní, kuřáky a alkoholiky a vyznavače chemické nirvány. Rozličné nedůsledné preventivní a cvičební programy se naštěstí míjí účinkem. Jen si představte, jakou kalvárii malérů můžete spustit neuváženým novoročním předsevztím. Kolik lidí připravíte o práci. V době, kdy se politici předhání s množstvím pracovních míst, která vytvoří. Ale jak, když snížíte spotřebu? Budeme chodit jen na 4 h do práce? To by ostatně nebylo tak špatné, bohužel to žádný západní ekonomický systém nevstřebá.

Na druhé straně je otevřena netušená aréna prosperity. Když budete jen trochu více jíst! Zvýší se spotřeba energie na přípravu většího množství pokrmů, na jejich skladování, znovu se otevřou zavřené doly a horníci budou mít práci. Budou se vyvíjet nové typy automobilů, tramvají a letadel, protože do stávajících se už velikostně nevejdeme. Znovu se otevřou zavřené textilky, protože budete potřebovat oděvy nadměrných velikostí, konečně nebude muset být subvencován chov ovcí a prasečáky porostou jako houby po dešti. O své zdraví se nemusíte bát. Naši lékaři a farmaceutický průmysl si už s obávanými fantómy zvýšené spotřeby energie dovedou úspěšně poradit. Dna, vysoký tlak, cukrovka - to už je vše prakticky pod kontrolou farmabysnisu, který davá práci čím dál většímu počtu administrativních pracovníků. Je tu trochu problém s nosnými klouby a páteří. Bioinženýři jsou si však této mírné brzdy nadspotřeby dobře vědomi a vyvíjí stále trvalejší a dokonalejší prototypy edoprotéz. Zruční ortopédové  zakomponují do vaší zvětšené maličkosti rozličné součástky , aniž byste  museli přestat jíst na více než pouhé dva dny.

Občas se mohou vyskytnout nepatrné probémy se srdíčkem, které může stávkovat při přečerpávání mnohonásobně zvětšeného množství tělních tekutin. I s tím už si bioinženýři a kardiologové poradí při umělé podpoře krevního oběhu. Lékaři trochu zaostávají ve výměnách ztučnělých jater, za která zatím nenašli náhradu, a jako naprostí diletatnti se projevují při přesměrování toku energií z přezásobených nádorů. Pokud ale vezmete mé varování vážně a zvýšíte spotřebu potravin a energií, ekonomická situace se celosvětové zlepší a více peněz se bude moci věnovat na potlačení těchto zcela zanedbatelných vedlejších vlivů vašeho altruistického přístupu ke světu jako celku.

MUDr. Petr Šrámek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | úterý 1.1.2013 22:50 | karma článku: 9,15 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik