Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nízkodaňový omyl postkomunistické Evropy

Od 2. Světové války buduje Západní Evropa už přes 60 let systémy založené na tržním principu, solidaritě a lidskosti tak, aby se z nich staly ekonomicky i kulturně nejvyspělejší země světa.

V tu samou dobu jsme tu ve Východní Evropě budovali totalitní systémy, založené na černobílé pravdě komunistické falešné solidarity. Vyspělá část Evropy se po 90. roce příliš nezměnila, zato ta postkomunistická, trpějícím stále stigmatem komunismu a pokřivenou morálkou té doby, došla k další černobílé myšlence z opačného konce, že pomoc a solidarita je věc levičácká, komunistická a tudíž totalizující a špatná.

Z modly soudružské vzájemnosti a celosvětového míru rovnou k modle ekonomických parametrů, nízkých nákladů a vysokého zisku. Krátkodobé pozlátko zisku (klidně i na úkor druhých, projevujících se např. v projevech českého prezidenta k odpovědnosti dlouhodobého fungování na této planetě) se stalo motivací fungování společností (na západ od německých a rakouských hranic) číslo jedna. Vznikla myšlenka nízkých a rovných daní, která má lidi motivovat k práci, i když ve většině z těchto států se na úkor snížení daní z příjmu zvýšily nepřímé daně, což lidi naopak demotivuje k nákupu výrobků a služeb.

Neoliberální modely obecně narážejí na jeden velký problém, jednou z proměnných je člověk a to není ekonomická jednotka připravená ke směně na trhu, ale nejvyspělejší žijící tvor s tisíci myšlenek a pohnutek, jehož jedinou motivací není zisk, peníze a vyhodnocování užitku při směně. (proto dnes ekonomické teorie 19. století nahrazují např. teorie chaosu). Naštvaný člověk např. nepůjde utratit peníze do kina, do restaurace, nekoupí dárek svému blízkému, na rozdíl od člověka spokojeného. Mám docela velký dojem, že systémy založené jen na honbě za ekonomickým ziskem produkují více naštvaných lidí než ty druhé (neberu rozhodně v potaz komunistické režimy, ale např. severské systémy vs. ty východoevropské). Navíc člověk by připustil chvilkovou existenci nízkých daní a utáhl si opasek, kdyby fungovaly dlouhodobě pro ekonomiku vždy příznivě.

Srovnejme si fungování starých socialistických systému západní Evropy a třeba těch s nízkými přímými daněmi teď v krizi. Litva, Lotyšsko, Estonsko ale i Irsko (jako západní představitel nízkých zásahů státu do ekonomiky) vzory liberálních ekonomických modelů, tj. nízké zdanění, nízký stupeň přerozdělování, nízký dluh vůči HDP, dalo by se říct ekonomické ráje v Evropě. Všechny čtyři bohužel pro tamní lidi v neskutečném ekonomickém krachu, tento rok se u nich předpokládá -13,  -11, -10 resp. -9 procent poklesu HDP. (Srovnej např. s -6% u zde denodenně kritizovanému nepovedenému socialistickému experimentu Maďarska, zdoj dat Eurostat).

Ale nemusíme chodit až do Pobaltí a podívejme se na místní politicko-ekonomickou scénu. Stejně tak je to totiž  s ODS a jejími vládami. Tradiční je pro ně  vysoká inflace a pokles růstu HDP, jak u té předposlední, tak u té poslední (inflace z nejvyšších v EU a pokles růstu HDP byl zaznamenatelný již před krizí v roce 2007). Pro objektivnost by se mělo dodat, že tradiční pro ČSSD je naopak vysoký dluh (rozdávání, populismus na dluh tedy prakticky častý a jediný ekonom. argument, který slýchávám proti ČSSD) , jenže se tu stále bavíme o jednom z nejmenších zadlužení vůči HDP v EU, kdy navíc tento parametr poprvé od revoluce klesl paradoxně právě za rok vlády nenáviděného Paroubka (i když na to neměl vliv) a který loni opět začal bohužel stoupat a ekonomická předpověď je, že se za dva roky vyšplhá na 39% HDP, dnes je 30% (zdoj dat Mf Dnes). K dluhu by se také slušelo dodat, že ekonomové se dodnes neshodli, jaký podíl na něm má skrytý dluh v Konsolidační agentuře za dob vlády Klause, sanace bankovního systému z té samé doby nebo dvoje ničivé povodně. Minimálně zadlužení generovalo jeden z nejvyšších ekonomických růstů v EU po dobu cca pěti let. Dnešní zadlužování (bohužel v absolutně stejné míře) se děje při poklesu HDP, což je právě toliko kritizovaná maďarská cesta.

Je mi  jasné, že ani náznaky levicových nebo středolevých názorů se blozích Idnes nenosí. Je docela pravděpodobné, že budu označený za komunistu (i když nesnáším jakoukoliv totalitu ani její náznaky v podobě arogance moci a proto třeba nevolím ač středolevý volič už dlouho socialisty díky Paroubkovi a Rathovi), nebo při nejlepším za socku nebo závistivce (ač se mám v životě dobře i finančně). Je to možná překvapivé, ale ne každý, kdo se má dobře, musí automaticky považovat zdraví a vzdělání za obchodovatelné komodity, dle peněz posuzovat úspěch nebo dokonce prospěšnost člověka a z toho titulu považovat lidi s nízkým platem za socky, ne každý považuje daně za trestání.

Mám prostě jen takový dojem, že kdysi jsme tu ve Východní Evropě považovali Západní Evropu za kapitalisticky prohnilou, dnes naopak za socialisticky zhýralou, přitom jsme to my, kdo se tu rádi plácáme od extrému k extrému a hledáme svůj patent na rozum. Jestli ona ta Západní Evropa nebude nakonec docela lidsky normální.

Petr Staník

Autor: Jan Novák | čtvrtek 11.6.2009 9:00 | karma článku: 17,98 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik