Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muj pohled na muslimy

Dobry den vsem,nevim jak psat blog,nikdy drive jsem to nedela.Cetla jsem par clanku od Lucie Kamesove a u clanku o tom jak se stala muslimkou jsem chtela napsat reakci na jeden komentar,a jelikoz byl moc dlouhy,o vic nez 2000 pismen,rozhodla jsem se,ze z moji reakce udelam blog(jak se tomu tady rika).Omlovam se za moji nezkusenost a urcite spatny concept atd.,holt jsem psala jak me slova napadaly.  

Takze na zacatek bych jen chtela rict,ze islam a kulturni zvyky ruznych narodu jsou obrovsky rozdil,avsak  cely zapadni svet a lide,kteri se do hloubky nezajimaji je spojuji a berou za jedno.Jako napriklad zenska obrizka.Ta je v islamu,v Koranu zakazana.Ne ta muzska,ale zenske telo je povazovano za dokonale,jakekoli zakroky a zmeny na tele(vcetne tedy tetovani) jsou haram(zakazane), zena ma pravo pozit vsech radosti zivota,i toho co ji telo nabizi vpodobe orgasmu,coz ji obrizka znemoznuje.Nejvetsi pocet obrizek je v zemich Afriky,jiste par i v jinych,ale islam v Africkych zemich je velmi propleten byvalymi kulturnimi zvyky a kulty,ktere lide vyznavali pred islamem.Nekteri z nich veri v prevtelovani,coz je taky zapreno v islamu jako takovem a takovych prikladu je vice.Nebo napriklad v Saudske arabii maji zeny zahaleny i oblicej ve jmenu viry,avsak o zahalovani zen najdete v Koranu jen to,ze by mela halit sve telo a vlasy,KROME rukou a OBLICEJE.Ja sama mam plno otazek a nesrovnalosti,nechapu proc to tam je tak,kdyz to tak byt nema.Odpovedi od muslimu jsou vetsinou stejne,je to proste kultura te zeme,tak propletena s islame,ze oni sami to berou jako islamske.

Ale dovedu pochopit,proc nekteri lide a to jak nevzdelani tak vysoce uznavani lekari,zurnalisti atd. nasli svou cestu prave v islamu.Protoze oni cetli Koran a Sunnu(pravidla podle zivota Muhameda) a dalsi literaturu,ktera at se vam to zda jakkoli nepravdepodobne,vede cloveka k laskavosti,dobremu chovani k lidem,ano I k zenam,a neni zde nic nasilneho.A to je to, co spravny muslim ma nasledovat, a velka vetsina nasleduje, a proto jsou jejich zivoty a manzelstvi stastna.Jak vyse nekdo napsal,ze pokud by nemuslim zil s muslimkou,tak by rychle stratil silu,protoze spravny muslim nasleduje  Muhamedum vzor,ktery sobe i zenam sam varil,sam si vypral,uklidil a tak,proste pomohl,kdyz bylo potreba.Samozrejme neni totak vzdy,to uzje zase otazka charakteru cloveka,lide proste obcas zjisti behem manzelstvi,ze clovek ktereho si vzali neni takovy jaky si mysleli,ze je. Ja ziju s muslimem,a kdyz  vidi,ze je neco potreba udelat a ja ze delam neco jineho,tak to udela a ne ze by mi nakazal,ze je tomoje prace.Znam i par muslimek,at rozenych  nebo konvertovanych a spousta z nich je rozvedenych,ac je v povedomi,ze muslimka nema sanci se rozvest nebo si po rozvodu nechat deti,coz tyhle zeny maji.

To co se deje v zemich mimo Evropu a kde funguje diskriminace a domaci nasili je spatne,ale musim dodat,ze ti muzi co to provozuji nejsou PRAVI muslimove,ac to o sobe tvrdi.Navic ruku na srdce,domaci nasili neni jenom problem v muslimskych zemich,mam kamaradky,nemuslimky,ktere byly partnerem uhozeny,dokonce I brutalne zbity.Proc se nekdo tak radikalne neohrazuju proti nim,tedy vlastne proti Cechum naprikal.

Byt muslim,znamena byt dobry a poctivy,ctit a podporovat manzela(ku),vazit si rodicu a starych lidi a vzdy byt ochoten pomoci komukoli,at muslimovi ci nevericimu.

Ja sama byla presne jako ti negativci,co sem pisi,hadala jsem se jak o zivot s mym partnerem.A za to proc se ted na veci divam z jineho uhlu pohledu,vdecim vecnym otazkam okoli.Hledala jsem odpovedi,nebo dukazy jestli to, co rika partner je pravda nebo ne a cim vic vim,tim vic jsem na jeho strane. A neni to o vtloukani do hlavy,je to presne to,ze si sama hledam,ctu setkavam se s lidmi a ptam se a vidim,ze to neni tak zle jak vsichni okolo me rikaji.Muj pritel dokonce ani neni praktikujici muslim,kdyz se ho na neco zeptam ani se mu nechce odpovidat,je mu jedno v co verim a v co ne,je spokojeny s tim co vi on.Je to jen na tom onom cloveku jestli ho to cteni oslovi,ale rozhodne ho nepresvedci jen nejaky clovek nucenim,coz nikdo z nich nedela a znam jich dost(muslimu).

No,nejak jsem se rozepsala a nejspis to nikoho stejne nezaujme,ne ty ,kteri zaviraji oci a jedine co je zajima je jejich vlastni nenavist a negativita.Ale doufam,ze prece se najde nekdo,do mi da aspon trochu za pravdu,nebo se alespon zamysli na chvilicku.Vsechno ma sve dobre a spatne stranky a bohuzel co se tyka islamu,tech dobrych  je vetsina,ale kvuli par spatnym muslimum,ta spatna stranka prevlada v obecnem povedomi.

Veronika Petrasova

Autor: Jan Novák | pondělí 25.5.2009 8:48 | karma článku: 12,71 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik