Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milada vlastníma očima

Vyklizení squatu Milada. Téma, které už týden plní stránky novin, téma, na které bylo sepsáno mnoho blogů a odeslány tisíce příspěvků do diskuzí. Rozhodl jsem se přidat i svůj pohled, který snad může být pro někoho zajímavý – jedná se totiž o pohled z blízka, pohled z okna, vlastníma očima.

Mým cílem je popsat události ohledně vily Milada tak jak jsem je viděl já a proto bych chtěl hned na začátku upozornit, že informace nemusí být vždy úplné, protože neznám pozadí všeho, co se stalo. Bydlím na koleji 17. listopadu už tři roky. Z počátku pro mě byl jediným příznakem Milady občasný hlouček „zvláštních“ lidí procházejících okolo koleje. Postupem času jsem si začal všímat přítomnosti vily častěji.
Loni v červnu jsem se nastěhoval do pokoje, který má přímý výhled na Miladu a plně jsem mohl pochopit, proč Milady některým lidem vadí. Začala vadit i mně. A čím? Z počátku to byly jen hlasité noční koncerty, ke kterým se postupně přidalo i pokřikování návštěvníků těchto koncertů a jejich alternativní „hudební“ produkce venku. Dalším problémem byli jejich psi. Všiml jsem si, že squatteři chovají zásadně velké psi, kteří mi (ve psech se vyznám jen málo) připomínají bojová plemena.
Mnohokrát jsem tyto psi viděl pobíhat okolo koleje, majitelé nikde. Případ s roztrhanými zvířaty v ZOO ve mně vzbudil obavu z těchto zvířat. Jak můžu vědět jestli další člen smečky (když už byli oba hříšníci v útulku) si nevybere jako hračku mě?
Studenti se několikrát pokoušeli problémy se squattery řešit přímo. Například s kolejní radou se dohodli, že vždy budou mít psy na vodítku, když budou procházet areálem kolejí, také, že při koncertech budou brát ohled na hlasitost hudby. Sám jsem byl svědkem toho jak tyto své sliby dodržují. Pokud je někdo upozornil na volně pobíhajícího psa (nebo jiný problém) následovalo některé z následujících zdůvodnění:
nic takového se nestalo
pes není nikoho z Milady, je těch zlých squtterů z Prasete(jiný squat, vzdálený asi 100m od Milady)
patří člověku, který už na Miladě není a nikdy se nesmí vrátit
Tento dojem jsem získal z reakcí, které squatteři poskytli na kolejním diskuzním fóru, netvrdím, že takhle to proběhlo vždy.
Po několika takovýchto dohodách, které nebyli squattery dodrženy, došla obyvatelům koleji trělivost a sepsali petici, která se možná také podílela na spuštění zásahu.
A co říci k samotnému zásahu? Z médií a hlavně z vyjádření sympatizantů squatu jsem nabyl dojmu, že se v ten sasmý den vyklízela i jiná vila jménem Milada než ta, kterou mám pod okny. Pokusím se popsat jak jsem celou akci viděl já.
Po ránu mě vzbudil hluk, pohledem z okna jsem zjistil, že u Milady stojí několik aut a okolo pobíhá  cca 30 lidí v reflexních vestách. Z vily se občas ozvala nějaká rána a na střeše se postupně objevilo 7 lidí. Pak bezpečnostní agentura skutečně rozbila okno jak prohlašují squatteři, ne však bezdůvodně – rozbili jej, aby se dostali do vyššího patra po žebříku (později jsem se dozvěděl, že měli na schodech padací dveře).
Pak skutečně bezpečáci udělali díru do střechy, patrně aby měli přístup nahoru a pokusili se sundat squattery usazené na komíně (rozhodně mi to nepřišlo jako drastické chování, které popisují squatteři). Skutečně jsem viděl použití pepřového spreje – z díry ve střeše, do které někdo ze střechy hodil vší silou střešní tašku, se vymrštila ruka se sprejem. Nechám na každém, aby uznal co je nebezpečnější...
Pak začalo další kolo. Sympatizanti se všemožně snažili dostat do objektu a bezpečnostní agentura jim v tom úspěšně bránila. Obyvatelé střechy v té době (patrně z dlouhé chvíle) shazovali ze střechy  další tašky ve snaze trefit auta agentury, popřípadě některého bezpečáka. Toto se bohužel od mluvčího squterrů nedozvíte.
Měl bych také jednu připomínku k tomu, že agentura zdemolovala střechu (což se skutečně později stalo). Smrtelnou ránu střeše zasadili sami squtteři, když použili většinu hřebenáčů jako munici. Bez nich je jen otázkou času než si vitr poradí se zbytkem krytiny...
Poté se ke squatu začali sjíždět policisté a akce se zastavila. Co se nezastavilo byla agresivita stoupenců Milady, kterých se zatím sešlo několik desítek, snad i stovka. Proti ním stáli policejní těžkooděnci, kteří chránili okolí vily. Myslím, že zásahy těchto policistů byli velice profesionální a ne brutální jak nám sdělil mluvčí squatterů. Provokace z davu řešili vždy zaměřením se na provokatéra a vytlačením ostatních. Za což je dav odměnil skandováním „Policejní stát!“ či „Gestapo!“. Nemohu si pomoct, ale v tom okamžiku jsem si snad i přál, aby jim policisté ukázali, co by udělali, kdybychom skutečně žili v policejním státě.
Na Miladě mezitím vyjednavači mluvili z hasičské plošiny se squattery na střeše. Výsledek jednání se nedostavil a tak začali bezpečáci vyhazovat kusy nábytku z oken, tot je snad jediný moment, kdy jsem s formou zásahu nesouhlasil, ale mám za to, že to byla reakce na setrvání squtterů na střeše.
Dál jsem akci nesledoval, protože jsem byl očekáván jinde a tak nechci soudit to co se stalo dále, když jsem se vrátil, byla již střecha vyklizená a okolí hlídali policisté.
Nakonec bych chtěl vypíchnout několik mých postřehů. Velmi mě zaujalo jak moc řeší squatteři napojení některých zaměstnanců bezpečnostní agentury na různé neonacistické organizace, protože jsem si nevšiml, že by se někdo tímto směrem projevoval. Ti lidé prostě dělali svoji práci za kterou jsou placeni svým zaměstnavatelem a tak nechápu proč jsou do toho zatahovány jejich politické názory a řeši se jaké měli tričko.
Další věcí, která mě zarazila je beztrestnost, kterou jim údajně vyjednal ministr Kocáb. Tohle je možné?
Velice častým argumentem v různých diskuzích je opětovný zápis objektu do katastru, nad kterým se zastánci Milady pozastavují jako nezákonným. Nejsem sice právník, ale tak mě napadá jestli spíše nebyl protiprávně vyškrtnut. Jak může objekt přestat existovat v katastrální mapě, když můžu jít a sáhnout si na něj?
Aktivity ministra Kocába ohledně „náhradního objektu“ nebudu raději podrobněji komentovat. Beru je totiž jako plivnutí do ksichtu všem pracujícím lidem a zvláště těm, kteří přišli o domy při povodni – nezaznamenal jsem totiž, že by jim pan ministr sháněl náhradní objekty.
A proč jsem tento článek napsal? Chtěl jsem ukázat jak vidí problém jeden z těch, kteří jsou teď označováni jako netolerantní, zapšklí a mnohdy i jako náckové, kteří ale z počátku nechtěli nic jiného, než aby sousedi respektovali jejich práva...

M. Novák

Autor: Jan Novák | pondělí 6.7.2009 20:46 | karma článku: 44,74 | přečteno: 5851x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik