Malé Strany nemají "kmotry"...

...a proto bychom se neměli bát je volit. Pětiprocentní hranice je vymyšlenost, vymakanost a nebojme se toho vulgárního výrazu „vyčůranost“ velkých politických hybatelů, která vychází z jednoduchého kalkulu „Bojme se nepředvídaných a nepředvídatelných“.

Označme je za „populistické“. Tím je vyřadíme ze soutěže. Naši potenciální volitelé se budou obávat ztracených hlasů a raději, pokud vůbec půjdou volit,  zvolí nás, jako nejmenší zlo. Toto kritérium je podle mého názoru dnes kritériem zásadním. Ve světle současné politiky, kdy naše zprofanovaná vláda pod alibistickým heslem „vláda zodpovědnosti“ mlží, tahá lidí, kteří se nemohou bránit peníze a současně zakrývá své zlodějské zločiny vyplývá pro přemýšlivého občana – volitele stěžejní otázka: koho volit? Má být můj hlas, jenž jsem věnoval ve svém skepticismu „malé straně“ zahozen. Jenom proto, že si vymysleli a odhlasovali pětiprocentní hranici?

Domnívám se, že je nezbytné  stejně jako osvědčené „vykřížkování“ zkusit něco jiného: nebát se a nevolit. Respektive volit i ty malé. Lhostejno, zda které. Hlavně ne ty zprofanované.  Bez ohledu na barvu (modré, oranžové, zelené, černé,  rudé apod. apod.). Jenom nerezignovat a nejít k volbám.

Pro ozdravění české politiky by nemuselo škodit zbavit se velkých mafianismem prorostlých stran třeba i za cenu, že bychom měli v parlamentu 10 menších stran, protože by vytěsnily ty zlodějské, totálně zprofanované. Napříč stranami.  Jejich malé dosavadní zkušenosti s politikou by bohatě vykompenzovala skutečnost, že by se musely při tvorbě přijatelné parlamentem schválené vlády dohodnout. Je to určitě lepší alternativa než současné úvahy nad „nepolitickou“, rozuměj „nedemokratickou“ politikou, kdy je popírána samotná podstata soutěže politických stran na základě jejich programů, toužících získat volební hlasy.

Kmotři, hlavní hybatelé současného dění, malé strany nepotřebují, nepodporují. Odeberme jim tedy možnost rozhodovat.  Nevolme velké, na kmotrech závislé strany. Dejme příležitost menším. Nebojme se pětiprocentní hranice.

 

Vladimír Nejezchleb

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | čtvrtek 28.6.2012 23:18 | karma článku: 17,33 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78