Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize aneb na dlazbě

Krizi jedni popírají, druzí zveličují, lidé, kterých se to týká, jsou němí hrůzou, zbytek neví, co si myslet. Je to jednoduché. Koukejte kolem sebe. Na dlažbu.

Tedy, pardon, jestli tedy mohu, s dovolením, zdá se, v jistých náznacích a v jistém světle by se tak mohlo skutečně jevit, že naše společnost utrpěla, nebo lépe, byla lehce dotčena, jakousi krizí, tedy, řekněme nedostatkem … DOST ! Je to krize společnosti se vším všudy. Nejde jen o ekonomiku. Ekonomika to jen umí vyčíslit a dojet na zkorumpovanost. Máte padáka? Ano? Odkud? Z výsluní? To už dávno. Z úřadu práce? Tak to teprve přijde. Dovolila jsem se ohradit úřednici…Od toho jsou nadřízení? Viděli jste ho? Ani nechtějte. Sejdeme se tam.  NA DLAŽBĚ.

Jsem jen prototyp. Jsem bez práce. Mám vysokou školu, anglicky ovládám plynně slovem i písmem, mám mnohaletou praxi, jsem svobodná, flexibilní a všechny ty nekonečné požadavky, potřeby, nároky, podmínky. Do práce jsem vždy dávala vše. Až příliš. Znáte to? Jsem bez práce. Na mé inzeráty chodí slušné odmítavé odpovědi. Pro tohle jsem studovala při zaměstnáních po nocích přes deset let. Deset nejlepších let. Odmítala jsem zábavy, kino, legraci, alkohol, přátele. Přes den se snažila uživit, vzdělávat. Roky v Anglii, kde jsem dělala totéž – studovala a pracovala – nezapočteno do odpracovaných let. Asi jsem se válela na pláži. Tenkrát to zákon neošetřil, moje chyba, že vystudovat jazyk v té době jinak ani nešlo.

Mám nějaké disproporce v životopise. Nelezla jsem nikomu někam. Myslíte si, že když vystudujete, máte co nabídnout, a že když máte praxi a neskonalé výsledky, nemůže Vás nikdo odmítnout? Omyl. Ve velké korporaci nejprve narážíte na lidi bez potřebného vzdělání, s minulostí a jistotou místa. V moderní mezinárodní korporaci narazíte na konflikt příslušnosti v dozorčí radě a businessu, kam tečou velké peníze, který se jen snažíte vzkřísit, neboť je to v náplni Vaší práce, i když víte, že tenhle business nikdy neměl vzniknout. Letíte Vy. Ne na služebku. Z podniku. Na dlažbu. Jste nebezpeční. Důvod je jen otázkou slovesnosti. Jste ve zkušebce. Nemáte odvolání. Vše je legální.

Jdete do soukromé firmy. Víte proč. Tam musíte makat, tam se musíte točit, tam potřebují výsledky. Ano, v tom to celé tkví. Kašlete na dobře znějící životopis a všechny ty vznešené korporace. Jenže když nelezete slečně pana ředitele do řiti, bez ohledu na výsledky, bez ohledu na profesionalitu, slečna zná jen tuto firmu, nic víc, nic míň (a důkladně pana ředitele), pak soukromý život pana ředitele donutí udělat pořádek. Má snad on tohle zapotřebí? Nejste její člověk. Ona sice nic nikdy nestudovala, nemá v ničem ani praxi, a co? Je to soukromá firma. Máte přehled, máte nadhled, máte srovnání, máte vzdělání. Nemáte pana ředitele. Máte přesvědčení, že jste dělali, co bylo správné. Ale nelezli jste do správné řiti. Nelezli jste nikam. Lezli jste unaveni domu. Vyčerpáni. Že výsledky jsou výsledky? V rámci nejvíce možné slušnosti. Proč to všechno? Abych dnes nevěděla kudy kam. Na dlažbu.

Mohla jsem podnikat; dnes jsem mohla mít jazykovou školu, ale já upřednostnila studium. Tenkrát, před lety! Odmítala jsem nadšené studenty. Fronty klientů! Nenapadlo mne, že bude nějaká krize, že podnikat lze jen někdy, a kdo to nechytí v počátcích, že už to nedohoní. Honila jsem vzdělání. To je přece k podnikání třeba. Žádný amatérismus. Vzdělání jsem mohla honit dnes (mám hodně času, není ani kam chodit na pohovory), se slušnou poctivou firmou za zády. Vlastní. Že vždycky lze začít podnikat? Začít možná. A také skončit. Doba šla kupředu příliš rychle. Dnes začínají podnikat šílenci. Získat kapitál? Teoreticky na počkání, dle letáků asi i na ulici. Na ulici kapitál skutečně najdete – ten nejcennější. Lidský! Na dlažbě.  

Chtěla jsem učit ve škole. Státní instituce se vším vždy, to tady ještě nebylo, jenže: vzdělání s posláním. Moc by mne to bavilo.  Neuživila bych se. Nemám ničí podporu. Jsem sama. Když jsem měla vysoké platy, vysoké odvody chodily do systému. Když potřebuji, abych nepřišla o byt, je tam limit. Pro odvody bez limitu přímo úměrně, pro příjem jen do určité výše. Nebude to stačit na výdaje. Musíte prodat byt.

Už půl roku čtu o sazbách pro banky. Jsou dole. Sazby od banky klientům, nejdou dolu. Proč řešit příčiny, když lze řešit důsledky (lichva). Ano, mělo by se to uzákonit, ale proč není zločin, že banky dusí dusící se ekonomiku? To není uzákoněné. To není zločin. Jsem na podpoře (nestačí a ne na dlouho) se všemi, i těmi, kdo nikdy nestudovali, nic neobětovali, třeba pracovat nechtěli. S těmi, kteří poctivě makali rukama, v zimě, mrazu. Dnešní doba si nevybírá. Na dlažbě je to jedno.

            Úřednice na úřadě netuší, za co se z podniku vyhazuje. Před ní sedí neskuteční lajdáci, povaleči a zkrachovalci a neschopní. Ona práci přeci má. A stačí tak málo. Chcete jí snad Vy vysvětlit, co skutečně obnáší takový Front-line pracovník, co je to klient, jak s klientem jednat, a že jde o člověka ve velkém stresu a tísni? Nedostanete se ke zbytečnému slovu: Máte vyplněné formuláře? Oba? Správně? A kde máte ten a ten doklad. Ale to musíte doložit to a to. A jak se to píše? Ten Váš certifikát? A to je na co? Ano, ona zná tyto doklady! Vy snad ne? Tak si to přečtěte. Je to tam snad napsané. Neumíte číst? V jakémkoliv slušném podniku tohle jen jednou. Přišla by jen jedna stížnost. Sedí na opačné straně přepážky. Sedí za přepážkou státní instituce, nesedí na dlažbě. Ta studí… Úřednice.

Tak proč se vzdělávat? K čemu lidi se soucitem, snahou, úctou, hodnotami? Naběhnete si na žaludeční vředy, zabijete deset let života, a co z toho? Jestliže jdete na vše poctivě, poctivě na to dojedete. A jestli to jinak neumíte, zastihne Vás. Krize. Tohle je krize. Společnosti. Hodnot. Principů. Vaše krize !

Emma Cooper 

Autor: Jan Novák | úterý 28.4.2009 17:44 | karma článku: 17,61 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik