Když diskriminace může zabíjet...

Je opravdu nutné zakazovat gayům darování krve v době jejího nedostatku?

Darovaná krev slouží k doplnění jejího objemu při její ztrátě. A je to právě darovaná krev, která ročně zachrání život tisícům lidí. Nemocnice zásoby krve doplňují hlavně od bezpříspěvkových dárců. Jejich počet však poslední dobou rapidně klesá - momentálně chybí v ČR asi 130 000 dárců. A neubývá jen evidovaných dárců, kterým by už mohla ,,dojít šťáva´´, ale i prvodárců, které se české nemocnice snaží tak zoufale sehnat.

Prvodárce vyplňuje ještě před prvním odběrem formulář. Do něj vyplní své jméno, svou adresu, zda neprovozuje prostituci atd. Je zde i otázka na to, zda provozoval sex dvou mužů. Samozdřejmě že pokud vyplníte toto políčko, Vaše šance na to, že se stanete dárcem se rapidně snižuje. Je až neuvěřitelné, že ve 21. století se jako argument tohoto tvrzení stále uvádí, že u gayů je větší pravděpodobnosti nákazy virem HIV. Navíc naši doktoři, kteří se označují za ochránce obdarovaných pacientů, tvrdí, že vlastně o žádnou diskriminaci homosexuálů nejde - vždyť přece jen nesmí darovat krev ten, kdo ve svém soukromém životě provozuje homosexuální styk. Jejich argument na to, že jde o diskriminace homosexuálů je jednoduchý - vždyť oni nediskriminují jen homosexuální muže, ale i heterosexuální muže provozující homosexuální prostituci. Teď se asi všem gayům ulevilo.

Názory lékařů na to jsou odlišné. Někteří tvrdí, že z důvodu ochrany pacientů by se krev od mužů provozujících homosexuální styk přijímat neměla, většina s tímto tvrzením ale nesouhlasí. Navíc - všem dárcům se dělá před odebráním krve test na HIV, avšak virus se v krvi zcela projeví až po 17-20 dnech po nakažení.

Zákonodárci v předvolební době nechtějí dělat další reformu zdravotnictví, na kterou český veřejnou reaguje vždy nejcitlivěji. A proto zanedlouho začnou umírat lidé, protože jim na ně nezbyde dostatek krve. Gayové si svoji "nevhodnou krev" nechají a budou spokojeně žít dál, ale pacientům budeme dále říkat, že máme v republice nedostatek dárců...

 

Jan Brothánek

Autor: Jan Novák | sobota 3.10.2009 10:17 | karma článku: 7,35 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78