Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak kdo, jak kdy

Možná, řečeno hovorově, by někdo projevil své pocity příměrem "divnej život v divným světě". Každý posuzuje svůj život ve světě, který bezprostředně žije v převážně tvrdě individualistickém pojetí, po svém. Až snad na některé výjimky, jako byli svatí a jiné osobnosti z náboženské oblasti.Mně se na př. špatně a s rozpaky připouští, že prožívám jednaosmdesátý rok svého života.

Jenom naznačím maličkost.Když jsem se narodil v r. 1930 v rodině poměrně dobře společensky i hmotně situovaného zemědělského úředníka, nebo tehdy hospodářského správce, nebyla to žádná osobní zásluha ani štěstí.První republika fungovala poměrně dobře, zbavena některých průvodních zátěží rakouskouherských okovů a pokud by byla měla možnost pokračovat v nastoupené cestě byly její progno'zy výborné.Stát reprezentoval prezident Masaryk.Jaké by dostal ohodnocení v porovnání se všemi ostatními následujícími prezidenty až do současnosti, záleží na individuálním názoru.Já o svém názoru nemám pochybností.Byl to jedinečný člověk, filozof i prezident.Pro mne bohužel trval můj čas prožitý      za první republiky jen těch krátkých devět roků.Jsem vděčný i za to málo.

Pamatovat si podrobně pocity dítěte je dost nepravděpodobné.K tomu jen malou perličku.Chodil jsem jako skoro všechny ostatní děti do mateřské školky.Tam jsme byli vedeni k pospolitosti a k ohledu jednoho ke druhému.Byl to projev slušného státu k nejmladší generaci.Co všechno následovalo potom, především když Hitler se svojí smečkou uchvátil, zotročil a zmrzačil miliony, není potřeba znovu líčit.Porovnávat některé fenomény tehdejší doby, třeba technický pokrok, sociální poměry , náboženské prostředí a vůbec přístupy lidí k životu a jeho naplnění je v současnosti špatně proveditelné a nereálné.Nelze, tehdy skutečně probíhající a lidmi prožívané události popisovat, nebo pojímat jenom osobním pohledem.Všechno je propojeno a navázáno na zákonitosti, které jsou ve své podstatě neměnitelné a nezfalšovatelné.
Dnes jsou někteří lidé přesvědčeni o různých "nahodilostech" a náhodách, které měly způsobit a zapříčinit rozhodující následky v důležitých oblastech vesmíru, planety Země, života na ní a života vůbec.Obzvláště zajímavé  je různé "licitování" o člověku, jeho "zvířecích" předcích a působení těchto výbav na celkové posuzování člověka.On by se některým skupinám pseudovědců a dalším dobrákům manipulujícím s lidským vybavením , docela dobře hodil zvířecí původ člověka.Zvláště při různých selekčních "výběrových" a dalších akcích by nemuseli brát moc velký ohled  na  nějaké příliš etické zásady při zacházení s lidmi, viz právě Hitler a další podobní maniaci i ti potenciální.Mně připadá ohánění se těmito "nahodilostmi" , jako ubohé zjednodušování a neschopnost vysvětlení důležitých fenoménů života lidským rozumem.Připomínám těchto pár detailů k jinému průvodnímu faktu života člověka.Je to snaha celého lidského rodu a všech jednotlivců , po stále se zlepšujícím svobodném životě člověka , jeho naplnění , využití a vylepšení .Jde nám všem o zdraví, smysluplné prožití celého života , zanechání stopy v univerzu.
Nezmiňuji se o svých prožitcích za války, za komunistické totality.Jenom se divím, že mi bylo dovoleno prožít můj život až do této doby a že jsem vůbec o něj nepřišel.Já to za náhodu nepovažuji.Když vycházím z dnešní doby, co prožívám jako důchodce, opovrhovaný mladou generací, obklopen chaotickými informacemi hlavně o našich slavných reformách za každou cenu a jejich dopadech na všechny slabší, tak vlastně nevycházím z údivu.Přirozenými pocity člověka i za delší život je přání, aby se dožil zlepšujících se podmínek k životu. Nemohu potvrdit, že by k tomu docházelo zrovna nyní.
Celá civilizace prodělává zřejmě krizi, hlavně v pojetí a přístupu k člověku jednotlivci.Globální kapitálové hrátky, nebo spíše machinace profesionálních finančních fanatiků okrádajících převažující zbytek světové populace, jsou stále sofistikovanější a vynalézavější.Člověka napadá jenom slabé pomyšlení - k čemu to všechno.Ani se nesnažím domýšlet takové otázky dopodrobna.Navozuje to skepsi k průběhu současné globální civilizace a jejímu dalšímu trvání v takové podobě.V obrazu života podobném mému je tolik prožitků, získaných zkušeností, pocitů, že by to vydalo na dost silný spisek.Ale to není smyslem této poznámky.Jisté podobnosti se odehrávají v každém životě.
Jak ukončit podobné přemítání? Vizí pesimistů o apokalyptickém konci této světové civilizace a poničeném povrchu naší krásné modré planety k potřebám procesu a existence života, nebo optimistickým výhledem o nastalé velké obrodě duchovna a ochraně života vcelku?Problémem je zatím masivní absence vůle lidstva k té druhé optimističtější činnosti.Ono duchovno se příliš nenosí.
František Petrásek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | neděle 17.7.2011 19:27 | karma článku: 11,91 | přečteno: 1692x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik