Heparinový vrah - právo a spravedlnost

Jedenáctého června bylo vrchním soudem zamítnuto odvolání Petra Zelenky a potvrzen rozsudek doživotí krajského soudu v Hradci Králové. Tento verdikt, ač očekávaný, má v sobě přece jenom několik kontroverzí. Především byly zamítnuty dokazovací prostředky, byla zamítnuta možnost vyjádřit se k věci specialistům a byla zamítnuta možnost povolat další znalce v příslušných oborech.

Protože tím došlo k určitému uzavření případu, stojí za to, si ho vzhledem k vážným odborným výhradám shrnout.

Pan Zelenka byl odsouzen za vraždy a pokusy o ně. Těch se měl dopustit v jedenácti případech podáním jedné ampule heparinu, v pěti podáním dvou a v jednom podáním tří ampulí heparinu. Tak zní rozsudek.

Odborné výhrady se soustřeďují kolem dvou otázek.

První se týká samotného způsobu "vraždění". Heparin se velmi rychle váže na vnitřní výstelku cév a na buňky přítomné v krvi. Jeho reálný poločas je několik hodin. Cca tři až čtyři. Způsobit jednorázově podanou injekcí týdny trvající krvácení prostě nelze. To není téma k diskusi, pouze konstatování faktu.

Druhá odborná výhrada se týká samotných nemocných. Byly to velmi vážné stavy. Často po opakovaných chirurgických výkonech. S rozpadlými ranami a celkovou sepsí (otravou krve). Při správně provedených vyšetřeních by bylo možné odlišit příčinu krvácení a úmrtí. Ta ale nebyla provedena. Což ostatně konstatovala ministerská komise ve všech případech: nebyla provedena všechna vyšetření k diferenciální diagnose krvácení. Po pravdě byla provedena jenom zcela elementární vyšetření. Nikomu se nezdálo divné, že během půl roku sedm lidí vykrvácelo a deset téměř také. A to na relativně malém oddělení. Komise takřka ve všech případech konstatovala vážné zanedbání péče.

V podstatě jediným důkazem obžaloby je Zelenkovo přiznání. Jiný neexistuje.

Potřebná vyšetření nebyla provedena.

Nicméně nechme pana Zelenku jeho doživotnímu osudu. Co je mnohem podstatnější, velmi výstižně shrnuje latinský citát - Mortuis Vivos Docent, mrtví učí živé. Loajalita a vzájemná podpora pracovníků ve zdravotnictví v Havlíčko Brodské nemocnici (mám problém označit je za kolegy) je pochopitelná. Nicméně pokud se nepoučí a nezmění svůj styl práce na všech odděleních, můžete to být zítra Vy, po nehodě na D1 někde kolem Jihlavy kdo se v této nemocnici octne.

Soud rozhodl a učinil právu zadost. Spravedlnost asi tentokrát zůstala stranou. Zabít ampulí heparinu nelze a nemocnice tak neprojde nutnou katarzí z toho, co se tam odehrálo. Bohužel možná stále odehrává - "povedené" chirurgické výkony, "vynikající" intenzivistická péče a naprostá absence sebereflexe a snahy se poučit. Chytrých se nebojím. Ale těch nejchytřejších ano. Tuším, že to řekl pan Einstein.

 

Petr Wagner

Autor je primářem klinické biochemie liberecké nemocnice. Je jedním ze tří lékařů, kteří zpracovávali posudek na obhajobu Petra Zelenky.

 

 

Autor: Jan Novák | pondělí 16.6.2008 12:43 | karma článku: 29,87 | přečteno: 3799x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78