Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byla mi nevěrná

Leží  vedle mě a spí přesně tak, jak to má nejraději - roztažená rozhodně přes více než jen polovinu postele. Usmívá se, do tmy září její krásný bílý úsměv, husté hnědé vlasy jí padají do čela  a o něco níže se nenuceně vplétají do nekonečně dlouhých řas. Vypadá spokojeně, pronikavě zelené oči schované za zavřenými víčky. Lehce dýchá a pokoj voní jejím dechem. Velký diamand na jejím snubním prstýnku matně odráží studenou záři neonu z protějšího domu. I ve spánku působí sebejistě, ale přesto jejími tvářemi probleskuje za dne tolik potlačavaná zranitelnost a křehkost.

Miliji jí. Milují a stejně se musím sám sebe ptát, jestli je to pravda. Není tomu ani pár hodin, co jsem se dozvěděl, že mi byla nevěrná. Ano, podvedla mě. Podezření jsem v sobě nosil od samého začátku. Přesně od chvíle, kdy se vrátila a bylo na ní znát, že se s něčím pere. Celou cestu z letiště byla tichá, jen se usmívala. Skoro vůbec nemluvila. Pozorovala míhající se auta, upřeně se dívala na rozpálený povrch dálnice před námi a čas od času mi přejela konečky prstů po hřbetu ruky a zopakovala, jak se na mě těšila, jak je šťastná, že je zpátky u mě.

Měl to být jen krátký výlet za rodiči. Výlet domů, kde jim řekne o naší plánované svatbě, poradí se s maminkou o šatech, tátu lehce připraví na žádost o ruku, ke které sbírám na druhé straně světa odvahu.  V mobilu měla připravené fotky míst, která zvažujeme pro svatební obřad. Chtěla se podělit o naší společnou radost se všemi kamarády a známými. Plánovala, jak poprosí Denisu, aby jí šla za svědka.

Sama ani neví, proč se itinerář její cesty změnil. Zavinil to pohled na fotky s NÍM, jejím bývalým, které si slíbila, že už nikdy nikdo neuvidí a proto byly u rodičů na půdě? Co jí vlastně vedlo k tomu, že vyšla několik schodů a otevřela krabici, kde ležely schované 4 roky jejího života? Způsobil to telefonát, kdy omylem vytočila JEHO číslo a ON pochopil, že je naskok doma? Zapříčinil to JEHO chvatný příjezd a naléhání na poslední rozhovor, kdy jeden druhému popřejí šťastný život a půjdou si každý dál vlastní cestou?

Příčiny se nikdy nedopátrala. Jediné, co si pamatuje je romantická večeře v Českém Krumlově, kde s NÍM byla kdysi šťastná. Úsudek ustoupil  hypnotizujícímu dejá-vu. Vnímala jen její odhalující červené šaty, JEHO velká ramena a silné ruce, červnový večer, jistotu, že se to nikdo nikdy nedozví, bílé víno, milované město, JEHO, recepci oblíbeného hotelu, připravený pokoj s lahví sektu, na posteli srdce z  okvětních lístků rudých růží, JEHO slova, že ji stále miluje a nikdy milovat nepřestal.

Ráno procitla ponížená, chtěla vyběhnout z hotelu a navždy zmizet, nevrátit se ani k NĚMU, ani ke mně, utéci před sama samou. Racionalita ale po pár okamžicích zvítězila. Vždyť se to nikdy nikdo nedozví! Sedla s NÍM do auta a odjela do Prahy. Letadlo letí už odpoledne, proč tedy obtěžovat rodiče s odvozem, co horšího se může vlastně stát.  Cestou s NÍM mi ještě stihla zatelefonovat, abych jí zařídil check-in, chtěla mě slyšet, ubezpečit se, že o ní i přes to všechno stojím,ověřit si, že nic netuším.

Let za oceán připomínal válkou s vlastním svědomím. Loučit se v Praze s NÍM a v San Franciscu se vítam se mnou? Co mi odpoví, až se budu ptát na rodiče, kterým nestihla o plánované svatbě vůbec říci, protože o poslední noc, kdy to chtěla udělat, ji okradl ON. Uvědomovala si šílenost vlastního selhání a tím více si přísahala, že vše zůstane jednou provždy zapomenuto v  českokrumlovském hotelovém pokoji.

Jako vítanou spásu vnímala zdržení v Paříži. Při čekání v lobby baru luxusního letištního hotelu si připadala jako světačka, která konečně ví, co chce. Po nekonečné řadě omylů, úletů a zmatků se ve svých 26 letech rozhodla, že chce být se mnou a její minulost má být definitivně vytěsněna z paměti, zapomenuta, vymazána.

Nenapadlo jí, že se prozradí sama. Chtěl jsem jí překvapit. Utekl jsem z kanceláře o něco dříve,  v ruce tucet rudých růží. V bytě mě přivítal její typický zmatek, na podlaze poházené svršky, které tak ráda odhazuje cestou do koupelny, v kuchyni voněl čerstvě upečený jablkový koláč, její hlas zněl radostně z prvního patra, kde telefonovala s rodiči.  Nikdy si nelámala hlavu s časovým posunem. Volala jim ve tři ráno jejich času. Prosila, že se přede mnou nikdy nesmí zmínit, že se setkala s NÍM, že chce na vše zapomenout, pohřbít v minulosti.

Naprosto omráčeně jsem vyšel patnáct schodů, zdrceně dopadl na židli v pracovně a pozoroval odraz vlastní vyděšené tváře v leštěné desce psacího stolu. Přiběhla vzápětí, oblečená jen ve spodním prádle, s ručníkem omotaným kolem umytých vlasů. Několik vteřin se na mě upřeně dívala. Její zorničky se rozšířily, rty se pevně semkly k sobě a pak se zhroutila v hysterickém pláči. Celé tělo se jí třáslo, kolena intenzivně mačkala pod bradu a vzlykajícícm hlasem mi řekla naprosto vše. Neušetřila mě jediného detailu.

Beze slova jsem odešel. Po vzoru romantických komedií, které tolik miluje, jsem odjel ke Golden Gate Bridge a pozoroval ho celý podvečer. Most se pomalu halil do obligátní mlhy a až všudepřítomný večerní chlad mě donutil k návratu.

Vrátil jsem se, když už spala.

Sedím teď vedle ní na posteli. Vím, že jí miluji. Miluji jí tak, jak jsem nikdy nečekal, že dokážu někoho milovat - čistě bezvýhradně, se všemi jejími chybami.

Mám v sobě najít sílu a vše překonat, nebo být takzvaně chlap a ráno jí sbalit kufry? Čeká mě nejdelší noc mého života.

 

Martin Urman

Autor: Jan Novák | sobota 4.12.2010 21:24 | karma článku: 30,44 | přečteno: 6343x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik