Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

60. let Rádia Svobodná Evropa

Prvního května to bude šedesát let ode dne kdy Radio Svobodná Evropa začalo vysílat na středních vlnách z Mnichova. Ten den dopoledne jsme se - většina tehdejších zaměstnanců radia - shromáždili ve velkém sále hotelu Vier Jahreszeiten. Po slavnostních řečech hostů včetně tehdejšího ředitele československého oddělení radia z New Yorku, Ferdinanda Peroutky se ozvalo v deset hodin ze zapojeného radia „Volá Radio Svobodná Evropa“

Vysílačka radia byla v Holzkirchenu u Mnichova a studia a úřadovny v bývalém velkém činžáku v Possartstrasse v Mnichově. O něco později jsme se přestěhovali do nové budovy na rohu Anglické Zahrady, velkého parku. A ještě o něco později se RSE rozšířila o Polské a Maďarské oddělení.

České a Slovenské rozhlasové vysílání z ciziny nebylo nic nového. Za války bylo zvykem poslouchat český rozhlas z Londýna, Washingtonu či i Moskvy, ale to se vysílalo půl hodiny či hodinu denně  většinou jen zprávy, a byly to oficielní vládní rozhlasové stanice. Radio Svobodná Evropa vysílalo ze začátku sedm hodin denně a o něco později od 6 hodin ráno až do půlnoci a to nejen zpravodajství a komentáře adresované určitým skupinám obyvatel, ale i zábavné programy, divadelní hry a hudbu. Hlavní část financování nesla Americká vláda, ale RSE mělo vlastní správní radu a ředitelství, které sídlilo v New Yorku.

Velkou většinu informací jsme tehdy získávali z československého tisku a rozhlasu. Ve zvláštní vile seděli čtyři bývalí studenti kteří od rána do večera přepisovali na stroji vybrané programy pražského rozhlasu. Rozmnožené přepisy byly ihned rozdány v redakci.

V oddělení zvaném Archiv a  knihovna jsme shromaždovali tištěný material. Byly to hlavně noviny a časopisy. Tehdy nebylo lehké dostat noviny z Československa.  V roce  1951 ještě jezdil rychlík Praha-Paříž s českou posádkou přes Norimberk. Tam čekal jeden zaměstnanec Radia a vyzvedl od posádky jídelního vozu noviny a časopisy které měli, hned nasedl na vlak do Mnichova a ještě v noci je přivezl do Radia. Druhý den ráno jsme hned připravili přehled českého a slovenského tisku a rozeslali po redakci. Kdo chtěl si potom mohl přečíst celý článek v archivu. Měli jsme totiž jen jeden výtisk každých novin.  Bylo to zajímavé čtení. Rád bych poradil dnešní mladší generaci, aby si někde v knihovně našli Rudé Právo z let 1950 až 1953 a přečetli celých několik čísel. Nejde jen o ty politické procesy, ale o celý způsob novinářství té doby a o dojmu který to dává, totiž, že velká část národa žila v jekési horečce. Také se dozví jaké hlouposti někteří pozdější hrdinové Pražského jara psali než objevili výhody svobody. Čtenáři se také dočtou že v té době se konaly stranické čistky v celé východní Evropě. V Praze v roce 1952 odsoudili k smrti a popravili 11 svých vedoucích partajníků v čele s bývalým generálním sekretářem strany Slánským. V ostatních zemích (Madarsku, Rumunsku a Bulharsku) popravili jen po jednom a v Polsku nikoho. Gomulku poslali do kriminálu. Co to asi říká o českých komunistech?

Pochopitelně jsme také odebírali různé noviny z Německa, Francie a Anglie kde se občas objevovali zprávy z Československa protože některé z těch novin tam ještě měly své dopisovatele.

Dalším zdrojem informací byly zprávy od nových uprchlíků. Otta Gráf, dřívější redaktor ČTK vedl oddělení zvané Evaluace a v této funkci jezdil po uprchlických táborech. Tam sbíral zprávy o dění v tehdejším Československu.

Administrativu celého radia vedli Američané. Technici ve vysílačce a v produkci byli většinou Němci a v redakci a v produkci kde byli hlasatelé, herci, režizéři a hudebníci, byli Češi a Slováci. Stejně tak v knihovně, archivu, monitoringu a evaluacích. V každém oddělení byla snaha aby třetina zaměstnanců byli Slováci a dvě třetiny Češi. Podobně v redakci byli zastoupeny poválečné politické strany, to jest Národní Socialisté, Lidovci a Sociální Demokrati.

Prvním šéfem československého oddělení RSE v Evropě byl Pavel Tigrid a jeho zástupci, Jan Stránský jako národní socialista, J.Pecháček, člen lidové strany, a Martin Kvetko bývalý povereník ve Slovenské národní radě, representovali do jisté míry politické a národnostní spektrum exilu. Velká část českých a slovenských zaměstnanců byli mladí lidé, často vysokoškolští studenti a snad nikdo, ani mezi těmi staršími, tam nebyl kdo měl zkušenosti z rozhlasu. Jedině snad Pavel Tigrid, dramaturg a kritik Kodíček a Luboš Kaválek věděli jak rozhlasová stanice funguje.

Ovšem hlasatelé, herci a režizéři kteří by měli zkušenosti v rozhlase nebyli. Hlavními zakladateli tak zvané produkce byli Kodíček a Luboš Kaválek. Kodíček byl za války ředitelem českého rozhlasu v Londýně a před válkou ředitelem Vinohradského divadla. Hlasatelé se hledali v uprchlických táborech kde dělali hlasovou zkoušku a ti vybraní byli potom cvičeni v Mnichově. Mezi prvními hlasateli zpráv byl Karel Havelík který mi říkal, že „Kodíček , bývalý dramaturg a kritik, nás učil číst zprávy a komentáře s důrazem na důležitá slova a také dbal na to abychom správně oddělovali zajímavosti od běžných zpráv. Málokdy byl s námi spokojen.“   To též potvrzuje Eva Královenská, bývalá režizérka, která říká že nejednou musela nutit hlasatele přečíst program několiktáte než to znělo profesionálně.

V hudebním oddělení byli dva dirigenti, dva kytaristi, jeden pianista a harmonikář kromě Josefa Stelibského, který komponoval hudbu pro velkou část českých filmů už před válkou.

V redakci bylo několik novinářů kteří dříve psali pro noviny a časopisy, kromě bývalých politiků. Nevím kolik nás celkem bylo, ale pokud pamatuji tak asi sto lidí nepočítaje administrativu a technické oddělení.  Bylo to celkem překvapivé, že tolik mladých lidí bez odborných zkušeností dali dohromady rozhlasovou stanici která fungovala celkem dobře.

Také nevím kolik je z nás kteří jsme zažili ty začátku ještě naživu, ale vím že málo z nás tehdy věřilo, že ten režim v Praze vydrží celých čtyřicet let. Nekteří už tehdy debatovali o tom co budou dělat až se vrátí zpět domů. Ovšem  každým rokem ta naděje ochabovala a hodně nás postupně emigrovalo ven z Německa a začali jsme si budouvat nový život a kariéru.

 

Alex Wynnyczuk

Professor of Economics Emeritus

Troy, NY.  USA

 

Autor: Jan Novák | úterý 19.4.2011 14:42 | karma článku: 23,37 | přečteno: 3112x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik