Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tip na výlet - Pustevny, Moravskoslezské Beskydy

Mezi oblíbenou turistickou destinaci v Moravskoslezských Beskydech bezpochyby můžeme zařadit sedlo mezi Radhoštěm a Tanečnicí, nazývané Pustevny. Patří k obci Prostřední Bečva a nachází se ve výšce 1018 m.n.m.  V zimních měsících nabízí bohaté lyžařské vyžití disponující 11ti vleky a 9ti sjezdovkami. Bohužel sezona 2013/14 není nakloněna zimním radovánkám a počasí je opravdu skoupé na sněhovou nadílku. Ale i přesto výlet na Pustevny v těchto dnech mohu doporučit. O víkend 18.-19.1. 2014 se zde koná výstava ledových soch s doprovodným programem v době od 10:00 do 16:00. Dále pak je možné galerii navštívit ještě ve dnech 20.1.-26.1. 2014, ale to už bez doprovodného programu.

Autem se lze dostat na prostorné parkoviště, zhruba 230m od „centra dění“, kde je dle organizátora cca. 250 parkovacích míst. Cena 80,- Kč na celý den.

Už pár metrů od parkoviště začínají první stánky nabízející klasický sortiment jarmarku – sladkosti, suvenýry, ručně vyráběné šperky i velký výběr dekoračních a  praktických výrobků  vyřezávaných ze dřeva.  Samozřejmě zde nechybí široká nabídka týkající se občerstvení – bramboráky, grilované speciality, guláš, ale i sladké frgály nebo čerstvé trdelníky. Co se týká cen, musím podotknout, že jsem byla mile překvapena, protože výlet (nejen) s  dětmi dokáže peněženku někdy velmi rychle odlehčit. Žádná tzv. vysokohorská přirážka zde není znatelná , takže nákup suvenýrů a občerstvení výjde, na poměry jiných jarmarků, příjemně levně.

Tato stánky lemovaná ulička vás dovede až do místa, kde se dělí na další dvě stezky. Jedna vede nahoru směrem k srubovým secesním stavbám Libušín a Maměnka, kde se nachází rovněž výstupní stanice dvousedačkové lanovky stoupající  z Ráztoky u Trojanovic. K dřevěným stavbám patří také stoletá valašská zvonička.

Druhá ulička zase míří přímo k ledové galerii, která je kvůli nepříznivým teplotám umístěna v podlouhlém stanu. I když fronta ke galerii na první pohled působí nekonečně, plynule se dostanete na řadu za pár minut. Navíc zde na přistaveném podiu hraje živá hudba a i doprovodný program odvede vaši pozornost od kontrolování pokročilých metrů.

Podrobný ceník včetně možných slev najdete na nejedněch webových informačních stránkách, takže zmíním jen základní sazbu, která činí 75,-Kč pro dospělou osobu, 55,-Kč děti od 3-15 let a dítě do 3 let zdarma.

Ledovou galerií procházíte v zástupu a to úzkou uličkou, kde zdržování není vítáno. Samozřejmě je nutné brát ohled na to, že nepřízeň počasí ovlivnila celou původní organizaci a projektování  výstavy. Takže stan s omezeným počtem ledových soch v menším provedení je provizorní řešení, které aspoň z části zachránilo celou každoročně úspěšnou akci.

Ve stanu se nachází i plakáty s fotografiemi velkolepých sněhových staveb z minulých ročníků. Opravdu nádherná díla neporovnatelně větších rozměrů a víceméně jasného vyjádření, uvedou do rozpaků, při pohledu na aktuální nabídku, nejednoho návštěvníka. Vystavené ledové sochy jsou zajisté důkladně promyšlené monumenty, vyjadřující hloubku idey autora, ale bohužel ten, kdo nemá cit pro architekturu vrozený, nedokáže asi patřičně výstavu ocenit. Přiznám se, že i já jsem dnes byla na vážkách při pohledu na sochu a uvedený nápis. Například, když se můj starší syn předškolního věku dožadoval vysvětlení uměleckého díla s názvem „Antistres“, nedokázala jsem dílo vysvětlit a následně mu přiznala, že ani já tomu bohužel nerozumím. Ale je to opravdu o citu pro architekturu, takže mnozí umělecky založení návštěvníci ocení to, co mě je vzdálené.

Ale ty, kteří nabyli pocitu, že nespatřili hloubku myšlenky díla a rozpačitě přemýšlí o svých nedostatcích v oboru architektury, mohu potěšit aspoň zprávou, že na konci galerie se nachází velký ledový trůn, na který se lze posadit a nechat se zvěčnit s přístojící královnou nebo králem. Průchod celou výstavou trval zhruba 10 minut.

Po prohlídce se můžete dále vydat západním směrem, po nově upravené trase, která vede k soše pohanského boha Radegasta (vzdálenost 1,5 km), kde se opět nachází stánek s bohatým výběrem občerstvení a posezením.  Následně lze pokračovat k vrcholu Radhoště (hřeben ve vzdálenosti 1,5km a Radošť-Kap ve vzdálenosti 2,5km ).

Cesta je velmi příjemná a nabízí opravdu nádherný pohled na okolí Beskyd. Zbytky sněhu a mírná ledovka pod nohama povzbudí v zimních radovánkách nejen děti, ale i starší jedinci se zde dokážou  odpoutat od konvencí dospělosti a hromadně se klouzat, se smíchem padat a komicky zachraňovat před sjezdem po zádech jeden druhého.

Celý výlet bych ohodnotila velmi kladně a vřele doporučuji. Možná bych zmínila ještě fakt, že zhruba 30 minut po zahájení programu se parkoviště velmi rychle plnilo a kolem 14:30 kvůli nedostatečné kapacitě policie odkláněla dopravu už na křižovatce v obci Střední Bečva.

Takže pokud se rozhodnete navštívit lokalitu Pustevny nejen v těchto dnech, přeji hezký a příjemný zážitek.

Autor: Šárka Podhányiová | neděle 19.1.2014 8:00 | karma článku: 11,69 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Šárka Podhányiová

Partnerské etudy aneb bez peněz na rande nelez

"Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít porozumět, nikdy si jich neužijete." Freddie Mercury

6.11.2019 v 8:01 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Kdo "sežere" vyhraje aneb harfa, jednorožec a duha v čokoládě

Tisknu se zády ke zdi a snažím se zklidnit zrychlený dech, který mě spolu se silným tlukotem srdce může prozradit. Slyším je, blíží se...! Přivírám oči a tiše doufám, že si mě nevšimnou a jen proběhnou ven. Nedýchám...

31.10.2019 v 8:01 | Karma: 16,79 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Má Sophiina volba aneb princezna Bojovnice

"Jsem povinen Vám sdělit i všechna možná rizika operace, kterou Vaše dcera dnes podstoupí." Oznamuje mi lékař a já dále slyším jen pojmy jako "rozvrat vnitřního prostředí s fatálním koncem", "tepenné krvácení" či "ruptura tumoru"

16.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Selfie rauš aneb bezcitností ku fotečce pouhé

Bez mobilu v dnešní době ani ránu. A pokud jste teenager tak je pro vás stav baterie otázkou celé své vlastní existence a počet čárek na wifi důležitější než cokoliv jiného. A o fotografování za jakoukoliv cenu škoda mluvit...

14.10.2019 v 8:01 | Karma: 23,99 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Šárka Podhányiová

"Vyděržaj pioněr" aneb Jak jsem šla na poštu

"Znáte ten vtip o České poště? Ne? Nevadí, to dojde později..." Vtípků o České poště je pravděpodobně víc než o Chucku Norrisovi. Akorát tedy s tím rozdílem, že ty o poště se povětšinou zakládají na holých faktech. Nebo ne?

11.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,57 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Pěkný 2+kk Bohušovice nad Ohří
Pěkný 2+kk Bohušovice nad Ohří

Masarykova, Bohušovice nad Ohří, okres Litoměřice
2 290 000 Kč

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik