Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já a moje auto I. -Jak jsem tankovala

Osobní automobil představuje pro mnohé z nás něco víc než jen pouhý dopravní prostředek. Někteří se jím pyšní jako módním doplňkem, jiní o něj zase s láskou pečují jako o svého mazlíčka. A já? Těžko říct, za co vlastně považuji svůj vůz já! Snad od všeho trochu,  ale pořádně asi nic…

K autům jsem nikdy žádný hlubší vztah nepociťovala, protože hlavní smysl přemístění osob z bodu A do bodu B dokázaly splnit různé prostředky nezávisle na značce, barvě nebo druhu potahu sedáků. Moji necitelnost pro mechaniku a automobilový princip jako první rozpoznal instruktor v autoškole. Za mnohá léta jeho praxe určitě zažil i daleko slabší žáky, ale pokaždé když zaskřípěla spojka v jeho autě (nebo jakýkoliv jiný moto-element), šlo z jeho výrazu vyčíst, jak neúprosně trpí. Ostatně nejen výraz prozradil tu bolest a rozčílení, ale hlavně výběr pestrých slov a titulů k mým schopnostem.

Když mi předával dokument o způsobilosti k řízení motorového vozidla, neodpustil si dodat, že spíš než papíry na auto bych zasloužila provaz – snad tím myslel tažné lano…snad…

Začátky nebyly jednoduché. A to hlavně proto, že mi scházelo něco dost podstatného. Auto. Když už nastala ta vytoužená chvíle a přece jen mi někdo neuvědomělý vůz zapůjčil, radost stejně netrvala dlouho. Ono totiž ne každý snese jízdu tak říkajíc skokem, kdy střídavě naráží hlavou o palubní desku a opěrku sedáku.

Po 5ti letech od získání řidičského průkazu a minimu praxe jsem získala své vlastní auto. Do jisté míry se řízení zlepšilo a jízda byla o poznání přijatelnější, ale údržba a provoz vozidla nespadala do mé kompetence. Proto jsem o dva roky později zažila velké rozčarování, když jsem byla poprvé nucena sama natankovat. Letmo jsem požádala o instrukce a s informací, že stačí zajet ke stojanu, otevřít nádrž, vsunout hadici a natankovat, jsem sebejistě odjela. S pocitem svobody a jakési euforie z vidiny nákupů, na které si poprvé vyjedu sama svým vozem, jsem po cestě zastavila u benzínové pumpy. První faux pas byl špatný výběr strany stojanu, ale i přesto jsem neohroženě vycouvala hned na třetí pokus a najela si znovu a správně. Jako  pravá dáma jsem vystoupila elegantně z auta, popravila si své krásné nové šaty a s klapotem podpatků dokráčela k uzávěru nádrže. Zarazila jsem se. „A jak to mám asi tak otevřít?“ Nikde žádný otvor na klíč, žádná klapka, knoflík … Potupný telefonát domů byl nevyhnutelný. Když po pár minutách utichl pobavený smích, dozvěděla jsem se o magické páčce pod sedákem řidiče, která slouží právě k účelu otevření. „Fajn! Tak to bych měla.“ Povznesla jsem se nad svým nedostatkem a uchopila hadici. V tom se mi podlomily kolena, protože pohled na stojan, kde byly 4 druhy paliva mě odrovnal. „A co tam mám asi tak jako natankovat?“ Zakvílela jsem. Chvíli jsem nervózně přešlapovala a s hadicí v ruce se snažila zoufale vydedukovat řešení. Potupný telefonát domů byl nevyhnutelný. Po další salvě smíchu mi bylo oznámeno důležité heslo: Natural95. Pocit ponížení a nastupujícího vzteku způsobil, že mi lehce začalo tikat levé oko, což se mi občas v nepříznivých situacích stává. Ale i přesto odhodlaná neutíkat z boje, jsem zasunula rukojeť hadice do nádrže. Jenomže mi nikdo neřekl jak hluboko a ze strachu, aby nedošlo k případnému poškození a následnému potupnému telefonátu domů, jsem tankovací pistol zasunula pouze částečně. Zmáčknu kohoutek a … Benzín značky Natural95 stříká všude! Na stříbrnou metalízu, na dlažbu, na mé krásné nové šaty i na odhalená lýtka, odkud stéká do slušivých střevíců …

Vzteky bez sebe jsem zlostně vrátila hadici na své místo, vylila benzín ze střevíčků a odkráčela k pokladně. Obsluha si mě už ode dveří podezřele prohlížela – aby ne! Když jsem kráčela k hlavnímu pultu, klapot podpatků zkresloval jakýsi čvachtavý zvuk způsobený zbytkem benzínu v botách. Šaty potřísněné žlutavými skvrnami dodaly mé osobnosti zajisté své kouzlo a intenzivní záškuby oka vyvolávaly intuitivní pocit, že přicházím nelítostně odcizit denní tržbu. „ Čtyřicet osm korun.“ Oznámila mi spíše tázavým tónem paní pokladní souhrnnou částku odebraného paliva, protože asi málokdo si přijede pro necelé dva litry benzinu, se kterými se následně polije.

Za neustálého mrkání jsem položila padesátikorunu na pult a rezignovaně špitla: „Na nic se mě neptejte!“ A s čvachtáním pak následně odkráčela a nasedla do auta. Na nákupy jsem mohla rovnou zapomenout, protože riskovat jiskru byť jen statické elektřiny v oděvu nasáklém benzínem, by bylo bláznovství a výpary linoucí se z mé přítomnosti by asi zneškodnily i otrlé milovníky automobilistiky.

Nezbývalo nic jiného než potupný návrat domů. Cesta se zdála být nekonečná a to hlavně díky mému oku, které se už doslova zmítalo v tikající křeči a také z benzínového odéru, který mi i přes čtyři dokořán otevřená okna, pomalu leptal šedou kůru mozkovou.

Exploze smíchu nastala v ten moment, kdy jsem vstoupila v žalostně bídném stavu do domu a můj komický výjev ještě vyzdvihl grandiózní závan Naturalu95. „Na nic se mě neptej!“ Procedila jsem mezi zuby a na několik hodin se hermeticky uzavřela v koupelně.

Každopádně od té doby už vím, JAK, CO a KAM se tankuje ….

 

Autor: Šárka Podhányiová | středa 9.4.2014 20:23 | karma článku: 17,81 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Šárka Podhányiová

Partnerské etudy aneb bez peněz na rande nelez

"Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít porozumět, nikdy si jich neužijete." Freddie Mercury

6.11.2019 v 8:01 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Kdo "sežere" vyhraje aneb harfa, jednorožec a duha v čokoládě

Tisknu se zády ke zdi a snažím se zklidnit zrychlený dech, který mě spolu se silným tlukotem srdce může prozradit. Slyším je, blíží se...! Přivírám oči a tiše doufám, že si mě nevšimnou a jen proběhnou ven. Nedýchám...

31.10.2019 v 8:01 | Karma: 16,79 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Má Sophiina volba aneb princezna Bojovnice

"Jsem povinen Vám sdělit i všechna možná rizika operace, kterou Vaše dcera dnes podstoupí." Oznamuje mi lékař a já dále slyším jen pojmy jako "rozvrat vnitřního prostředí s fatálním koncem", "tepenné krvácení" či "ruptura tumoru"

16.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Selfie rauš aneb bezcitností ku fotečce pouhé

Bez mobilu v dnešní době ani ránu. A pokud jste teenager tak je pro vás stav baterie otázkou celé své vlastní existence a počet čárek na wifi důležitější než cokoliv jiného. A o fotografování za jakoukoliv cenu škoda mluvit...

14.10.2019 v 8:01 | Karma: 23,99 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Šárka Podhányiová

"Vyděržaj pioněr" aneb Jak jsem šla na poštu

"Znáte ten vtip o České poště? Ne? Nevadí, to dojde později..." Vtípků o České poště je pravděpodobně víc než o Chucku Norrisovi. Akorát tedy s tím rozdílem, že ty o poště se povětšinou zakládají na holých faktech. Nebo ne?

11.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,57 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik