Pláč na špatném hrobě

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ohradil proti snaze premiérova intima Marka Dalíka zabránit natáčení reportáže o kauze poslance Petra Wolfa. Je správné, že se Paroubek ozval, myslím ale, že se nezaměřil na to nejdůležitější.

První informace z ČT mě překvapila a rozzlobila. Marek Dalík se pokoušel zabránit reportérovi Daliboru Bártkovi v jeho práci s odkazem na přání premiéra. To je naprosto neslýchané. Pak ale zazněl v reportáži záznam hovoru Dalíka s reportérem. Jednalo se o slušně formulovaný dotaz, který nebyl doplněn výhružkou, ani skrytou hrozbou. Sice - ve vyspělém demokratickém zřízení - nemožné, ale na naše poměry ještě slušné.

Mrzí mě, že nebyl Paroubek zaskočen následným chováním státních institucí, které by měly hlídat dodržování zákonů ve státě. Ministerstvo dotaci poskytlo, a dále se moc nestaralo, co za ni dostalo. Peníze byly odevzdány, faktury předloženy a to stačí. Nikdo se nezajímal, jestli je jejich obsah adekvátní práci odvedené Petrem Wolfem.

Nejvyšší kontrolní úřad vše začal šetřit již v roce 2006 a nebyl spokojen. O výsledcích prověrky informoval ministerstvo pro životní prostředí, které Wolfovi poskytlo dotaci – a opět se nic nestalo. Pak věc šetřila policie, opět bez valného výsledku. Vše vyvrcholilo v lednu, kdy olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová zakázala svým podřízeným mluvit o politických kauzách s novináři.

Nelíbilo se mi jednání Marka Dalíka; v tomto případě bylo sice nevhodné, ale otevřené a bez hrozeb. Reportáž vznikla a byla odvysílána. Dalík ani Topolánek nepodnikli nic dalšího; a upřímně - už jsme zažili horší formu nátlaku. Větší problém vidím v tom, že nic účinného nepodnikly ve Wolfově případu ani státní orgány, které měly být již dávno vyburcovány a jednat. Proč to nevadí Jiřímu Paroubkovi? Kritizovat Dalíka je jednodušší než kritizovat laxnost státní správy. Tu navíc tvoří potenciální voliči ČSSD. Kdyby si ale Jiří Paroubek vzal očištění státní správy od přátelíčků a různých nepatřičných vlivů za svůj osobní úkol, získal by mnohem více voličů než kritikou Dalíka. Takovou věc ale nelze stihnout do voleb a, už vůbec ne z opozičních lavic. A to je asi jeden z důvodů Paroubkova pláče na špatném hrobě.


Autor: Martin Pobucký | středa 18.3.2009 9:33 | karma článku: 25,76 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43