Nepřizpůsobiví jsou tady!

Už je to tady. Mám je přímo naproti oknu do ložnice. Začínají se zabydlovat. Nejdříve on, párkrát se objevila i ona. O něčem se spolu dohadují. Nerozumím jim, ale hluční jsou teda dost - i když jsou zatím jen dva. Nedokáží slušně přijít, pozdravit a slušně se spolu bavit. Hned musí křičet do ticha ulice. No, a až přijdou malí, no potěš...

Objevovali se mi tu už dříve, já však doufal, že zmizí stejně, jako se zjevili. Přeci se na pražském sídlišti nechtějí zabydlet?! Je tu plno normálních lidí, kteří chtějí ráno spát, nechtějí být otravováni jejich křikem, sotva začne svítat. Ale jim to zřejmě nevadí. Plánují si svou budoucnost tady, přímo u stromu před mým domem. To si budu muset dávat pozor na cennosti a v letních vedrech zavírat okna. Ještě by mi něco sebrali – ti, jak vidí něco třpytivého, jdou po tom jak diví.

Co s nimi? Je to obecní pozemek, vyhnat je nemůžu. Nasypat jim jedu k domku, to ne. Pušku? To by mě někdo obvinil z obecného ohrožení. Navíc nemám zbrojní pas. A stejně - vypadá to, že se už rozhodli. Výstřel by je leda poplašil, a pak by se vrátili. No, a zabíjet… to je na mě příliš. Ach jo, jsem holt slabý.

Možná bych si mohl promluvit s firmou národovců - třeba mi pomohou. Viděl jsem nedávno v televizi jejich reklamu - ta firma se tváří, že umí víc než ostatní. Možná by mi pomohli zbavit se těch mých nepřízpůsobivých - prý mají nějaké řešení. Dokonce konečné! To by mohlo zabrat. Jejich specialisty s holými hlavami a prapory je vidět v Praze často při výročích a fotbalových zápasech. Třeba nebudou moc drazí. Uvidíme.

No, a je tu zas. Tahá se s nějakou kládou - je dvakrát větší, než on. Že má vůbec tolik síly. Ale on je odhodlaný si to hnízdečko postavit. Vrhne se do větví a přidá větvičku k dalším. Během tří hodin má větší část hnízda hotovou. Trochu mě překvapuje, že si vybral jehličnan; nebude je to píchat? Asi ne. Straky mají možná silnější peří. Budu o tom přemýšlet nad ránem, až mě vzbudí svým křikem. A možná se stane zázrak a ony se mi přizpůsobí. A když ne, tak tu bude v létě možná méně létavého hmyzu. A třeba si nakonec zvyknu a začnou se mi jejich písně líbit. Uvidíme časem.



Autor: Martin Pobucký | sobota 23.5.2009 19:26 | karma článku: 23,94 | přečteno: 2380x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43