Daň za důvěřivost

V loňském roce prosadili američtí politikové - zejména pak nově nastupující prezident Barack Obama - velkorysé finanční injekce pro finanční ústavy, ale i velké nadnárodní firmy. Jednalo se o desítky a stovky miliard dolarů, které byly poskytnuty soukromým firmám z veřejných rozpočtů. Tyto společnosti se nyní odvděčují - vyplácením odměn manažerům.

Jen společnost AIG dostala ze státních peněz 170 miliard dolarů. Mluvilo se o tom, že by pád společnosti způsobil nedozírné škody. A proto byla společnost zachráněna. AIG stála před kolapsem. Dnes vyplácí - ze státních peněz - odměny svým zaměstnancům. Zřejmě jako poděkování za dobře odvedenou práci. Koneckonců – 170 mld. dolarů nezíská firma každý den.

Barack Obama měl snahu zabránit krachu jedné z největších finančních společností. Zadlužil kvůli tomu celou Ameriku. Zřejmě netušil, jak bude s částí peněz naloženo. Jistě, jde zhruba jen o jednu tisícinu, ale i tak. Když stojí firma před krachem a čerpá státní peníze, nemůže si dovolit dávat odměny. Je to ukázka toho, že morálka a velké obchodování spolu již nemají nic společného. Bankéři tu nejsou proto, aby sloužili finančním trhům, ale aby vydělávali peníze. Měli bychom na to pamatovat, až zase budou chtít nějakou podporu, aby se nezhroutil bankovní trh.



Autor: Martin Pobucký | středa 18.3.2009 9:56 | karma článku: 14,53 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43