Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajný prostor Jáchymov

Tak se jmenuje kniha historiků Karla Kaplana a Vladimíra Pacla z roku 1993. Protože je dávno rozebraná, je dosti obtížně k sehnání v tištěné podobě, na internetu ji ale lze najít. Zdroje, ve kterých lze prostudovat její obsah, referující o brutalitě komunistické moci, jež se projevila m.j. posíláním politických vězňů do koncentračních táborů na nucené práce v uranovém průmyslu, jsou pro zvídaného čtenáře snadno přístupné. Přestože byla tato kniha zpracována seriozními vědci a existuje množství dalších pramenů, například vzpomínek bývalých vězňů, přetrvává i u nás mezi určitou skupinou lidí názor, že si tyto stovky, ba tisíce svědků vymýšlí a že realita byla jiná. Člověk až má z jejich příspěvků na internetu dojem, že tito muklové snad jezdili do lágrů za odměnu jako do nějakého rekreačního zařízení.

Tak je tomu i v případě jakéhosi nicky, který si říká „C2 H5 OH purum“ (tento slaboch si netroufne uvádět své jméno, aby mohl psát beztrestně své hanopisy) a otiskuje pod článkem o jáchymovských vězních ve včerejší Idnes následující komentář:

„Nehodnotím, jestli vězňové zařazení do práce Jáchymovských uranových dolů byli odsouzeni spravedlivě.“ (ale není právě toto skutečnost zásadního rázu? pozn. MP) „Ale tyjátr kolem jejich práce a zacházení s nimi, je jedna kolosální lež a podvod předkládaný k uvěření prosťáčkům a lidu obecnému.“ (zřejmě se tedy tisíce muklů smluvily na tom, že budou lhát o realitě svého utrpení v lágrech - pozn. MP) „Už jen používání výrazů - např. "jáchymovské peklo", "věž smrti" a jiné podobné, jsou vymyšleny profesionály psychology, pro lživé ovlivňování lidí. Nevím, žeby tisíce horníků a jiných profesí, pracovali (a rádi) v pracovních podmínkách "pekla". (civilní pracovníci tam pracovali proto, že dostávali mimořádné mzdy – to byla jejich jediná motivace – a jejich životní a pracovní podmínky se od podmínek vězňů zásadně lišily - pozn. MP) „A ta slavná "věž smrti"... co to jako má být ? Odtud snad s jejího vrcholu bachaři pro své potěšení shazovali vězně, nebo co? Vždyť to bylo běžné technologické zařízení k základnímu třídění uranového materiálu... Ochranné pomůcky, měli vězňové přesně ty stejné, jako civilní zaměstnanci.“ (Hlupáku, tato věž byla mukly – a nikým jiným - tak nazvána proto, že se tam třídění vysoce radioaktivního uranového materiálu provádělo bez jakýchkoli ochranných pomůcek - ostatně tehdejší „ochranné pomůcky“ tak jako tak byly naprosto neúčinné a proti ozáření nepomáhaly – pozn. MP) „A stravu mnohdy lepší, než si dopřávali nevězňové. A co to značné množství bývalých "muklů", kteří po ukončení trestu zůstali v tom "pekle" jako civilové pracovat? (Autor příspěvku zřejmě zastává heslo obyvatel Ostrova hlupáků „s plným břichem houby zle“, muklové opravdu hladem netrpěli, ale jejich strava se dala označit za kvalitní jen stěží... A jestli v Jáchymově zůstalo množství bývalých muklů, o tom pochybuji. Pokud někteří z nich přece zůstali, tak to bylo zřejmě proto, že tak jako tak neměli kam jít, neměli šanci na vzdělání a práce v dole byla jediná, kterou uměli na kvalifikované úrovni – protože se v lágru ocitli už na prahu své dospělosti - pozn. MP)

Tento příspěvek pod článkem, týkajícím se vzpomínkové slavnosti vězňů komunistického režimu, je charakteristický pro určitou skupinu lidí, kteří nejsou schopni se poučit z minulosti a vytrvale papouškují lži komunistických ideologů. Totalitní myšlení se jim hluboce zažralo pod kůži, takže nejsou schopni jakékoli sebereflexe, natož aby byli zabývat se historickými fakty a na jejich základě byli ochotni rozeznat pravdu od lži. Výše uvedená kniha Tajný prostor Jáchymov při dodržení všech zásad vědecké historické práce ukazuje na faktech a historických materiálech a pomocí sběru informací od pamětníků, jaká byla realita dolování uranu v Jáchymově.

Cituji z některých údajů uvedených v knize Tajný prostor Jáchymov, jak je zpracoval Jiří Svršek:

„Stav ubytování vězňů v "lágrech" byl v říjnu 1950 kontrolován komisí správy TNP a po prohlídce tábora Vojna v roce 1950 uvedeno v zápise, že "tak špatných koncentračních táborů ani v Německu nebylo: bez jakékoli obrany proti radioaktivnímu záření. Na vězně požadováno 2,5 m2 ubytovací plochy. Skutečný průměr činil pouze 1,8m2"

„Mnohem otřesnější je skutečnost, že v roce 1954, kdy byly výnosem ministra vnitra Rudolfa Baráka TNP zrušeny, jen na území republiky byly sto čtyři, byly však přejmenovány na převýchovné tábory, kterými za dobu jejich trvání do roku 1960, podle údajů CICRC prošlo celkem 220.000 osob. Podle našich domácích pramenů "pouze" 210.000 osob. Nemělo by smysl vést diskusi o tom, kolik našich spoluobčanů prošlo TNP, nikdy se nám nepodaří zjistit přesný počet. Někteří byli záhy přesunuti do pevných věznic jako Leopoldov, Ilava, Valdice a podobně, jiní se do TNP dostali na základě svévolného rozhodnuti tzv. Zvláštních komisí Národních výborů a byli přinuceni pracovat v lágrech rok až dva, jen na základě nám již známého zákona 247/48.

Popisovat dopodrobna tábory nucených prací by bylo zbytečné, děti se o nich stejně jednou budou učit ve škole, stejně jako o Osvětimi, Majdanku, Buchenwaldu či Mauthausenu. I tábor Svornost měl své "schody smrti ", všechny tábory zdobily "ąpačkárny", se střílnami, obklopené kolem dokola ostnatým drátem. V každém lágru, jak nacistickém, tak komunistickém, byl pověstný apelplatz, na který nikdo, kdo poznal pracovní tábory na vlastní kůži, nikdy nezapomene. Jako dějiny nacistických koncentračních táborů mají své Eichmanny, Dr. Mengele, či Hoese, mají československé koncentráky své kpt. Hromádky, strážmistry Brabce, své Dvořáky alias Palečky, strážmistry Kohlíčky či kapitány Karafiáty...“

Jak je zřejmé z příspěvků anonymů jako je nick C2 H5 OH purum, padělat minulost je pro určité charakterově pokřivené jedince neodolatelné lákadlo. Zřejmě doufají, že jejich stokrát opakovaná lež se nakonec uhnízdí i v myslích jiných jedinců, s nimiž tak budou moci sdílet své frustrace a zášti. Je mi takových lidí upřímně líto, protože zůstávají uvězněni v zajetí vnitřního otroctví – nikdy se nestanou skutečně svobodnými bytostmi, protože dali přednost lži před pravdou, která by je mohla zachránit.

http://protikomunisticke.misto.cz/peklo.htm

Pozn. v případné diskuzi pod článkem nebudu reagovat na příspěvky anonymních diskutérů

Autor: Martin Pinc | neděle 27.5.2012 18:30 | karma článku: 15,34 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Martin Pinc

Čas na velký úklid

Volby prezidenta jsou již několik dní za námi, ale emoce voličů doznívají velmi pomalu. Týká se to zejména mnoha z těch, kteří jsou stále zklamáni z porážky Karla Schwarzenberga. Nemohu si pomoci, ale připomínají mi zhrzené milence, nebo děti, které přišly o oblíbenou hračku. Mám silný pocit, že si do této volby (a do osoby předsedy TOP 09) projektovali nejrůznější, často zcela mylné představy o jeho schopnostech a snili krásný sen o tom, jak jím bude započata nová, čistá etapa politického života u nás. Zamilovali se do této své představy tak, že sami sebe přesvědčili, že prostě musí vyhrát a jejich sen se už pro ně stal realitou. O to horší bylo jejich probuzení do faktu volební prohry.

29.1.2013 v 23:44 | Karma: 13,49 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

O nezávislosti médií

Redaktor Michal Musil se dnes opřel na Idnes do Miloše Zemana za jeho kritiku českých médií, že nadržovala jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi: „Pan Zeman prohlásil, že mu média plány nepřekazila, ale naopak mu pomohla, byť nechtěně. Z 90 procent prý podporovala jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga tak masivně, až mu nahnala voliče. Za "neprofesionální zoufalý amatérismus" ovšem označil situaci, kdy šéfredaktor novin vyzývá k volbě konkrétního kandidáta. Což údajně učinil i list MF DNES.“

28.1.2013 v 20:15 | Karma: 28,20 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Černobílý Karel Schwarzenberg

Podle vlastních slov Karla Schwazenberga, v duelu o post prezidenta České republiky mezi ním a Milošem Zemanem "jde o souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí." Beze vší pochyby pak sám sebe zařazuje na stranu stoprocentního dobra pravdy a lásky a svého protivníka pak na stranu opačnou, stoprocentně negativní lži a nenávisti. Přestože chápu, že jde o typické předvolební přehánění, v tomto případě, jak se mi to jeví, zašel již příliš daleko. Jak doufám, ve střízlivém stavu by připustil, že nic na tomto světě není zcela černobílé, a tedy ani Václav Havel, k jehož odkazu se takto hlásí, nebyl žádným svatým mužem. A naopak, že vše, co činili a činí jeho odpůrci, nebylo a není stoprocentní zlo. Taková slova totiž nakonec podle mého názoru nakonec vyznívají naprosto nesolidně a kontraproduktivně a já se jen divím, že je vyslovuje člověk, který bývá považován za příklad noblesy a dobrých mravů.

21.1.2013 v 16:30 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Rozhodnou o prezidentovi média?

Několik týdnů před 1. přímými volbami prezidenta České republiky uvedl Petr Hájek na přednášce „Křesťané v obklíčení médií“, že (jak psaly zprávy Idnes 3. ledna) Václava Klause na Hradě vystřídá člověk, na němž se dohodnou právě vlastníci médií. Hájkova předpověď se zdála v té době být naplňována bezbřehou mediální podporou Jana Fischera. Když se ale při převolebních debatách ukázalo, že lidem velmi vadí jeho komunistická minulost, bezpáteřnost a nedostatek charismatu – jeho strnule působí projev nezastřel dlouhotrvající úřednickou kariéru - začala tatáž média masivně podporovat Karla Schwarzenberga. Do značné míry díky jim tak ve druhém kole stojí jako protikandidát Miloše Zemana.

18.1.2013 v 8:00 | Karma: 18,24 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Hodnoty Karla Janečka

Mudr. Petr Příhoda, křesťanský pedagog a psychiatr, jehož si už dlouhá léta vážím, nedávno promluvil v Českém rozhlase 6 a poté uveřejnil na stránkách Parlamentních listů článek na téma Fenomén Karel Janeček. Přestože k němu mám naprostý respekt, vážím si jeho práce i výchovného působení na lékařských fakultách při vyučování lékařské etiky, v tomto případě však s jeho „zdrženlivými sympatiemi“ k činnosti Karla Janečka budu velmi polemizovat. Ale od začátku – o neutěšeném stavu naší společnosti Petr Příhoda říká: „Dá se proti tomu něco dělat? Jednou možností je působení na sebe sama a na své nejbližší okolí. Tzv. drobná práce. Masaryk říkával „práce drobná“ a velmi si jí vážil. Tak začínalo naše národní obrození, zejména ten jeho proud, který nás postupně přetvořil v moderní kulturní národ. Trvalo to tři čtyři generace.“

12.12.2012 v 13:30 | Karma: 18,90 | Přečteno: 1687x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."