Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škaredý Škárka, prolhaná Kočí, naivní Bárta a trapný Kmenta

Jsem docela perplex ze způsobu, jak „investigativní novinář“ Mladé fronty Dnes Jaroslav Kmenta dokáže zcela přeznaménkovat a zrelativizovat průběh a výsledky soudního přelíčení v kauze Bárta – Škárka. Znovu a znovu (s vpravdě goebbel-sovskou vytrvalostí) je schopen ukazovat na Jana Bártu jako na hlavního ničemu na naší politické scéně. Naposledy ve včerejším komentáři „Sonda do hlubin Bártovy duše. Proč se nevzdá svého vlivu?“ uveřejněném na iDnes.

Všem, kteří sledovali výše zmíněné soudní jednání, a zejména odůvodnění rozsudku soudcem Janem Šottem, je zcela zřejmé, že novináři MF Dnes, v čele s Kmentou v tomto případě šli po falešné stopě, pokud se soustředili na Bártu jako na ústředního zlosyna, zatímco Škárka a Kočí byli podle jejich podání jen jeho nevinné oběti. Tento závěr o zřejmém pochybení linie MF Dnes zcela jasně vyplývá i z komentáře, uveřejněném včera v příloze tištěných Lidových novin Právo&Justice. V článku Šest otázek k případu Bárta/Škárka, pod mezititulkem "5. Slovo do vlastních řad: omyl?" píše Tomáš Němeček doslova:

Tomuto tématu se nedá vyhnout. Média příliš dlouho referovala o případu jako o Bártově kauze, zatímco roli poslanců Škárky a Kočí pomíjela. I zpravodajství z procesu tomu odpovídalo, za všechny viz reportáž z prvního dne procesu „Případ Bárta: harakiri v soudní síni“ (MF Dnes 6. března). Je to varování, jak se novinář může stát rukojmím svého zdroje: podvědomě ho chrání, vidí příběh jeho očima. Kdo první předloží médiím svou verzi sporného příběhu, může nadlouho určit způsob jeho vyprávění. Zvlášť, když je to lákavé vyprávění o jedinci proti moci“...

Takové hodnocení se ovšem jeví jako dosti pikantní, uvážíme-li, že LN a MFDnes mají stejné majitele a jsou tedy takříkajíc z jedné stáje. Přestože je dnes zcela evidentní, že právě tímto neobjektivním přístupem se od samého počátku tohoto případu vyznačuje „investigace“ pana redaktora Kmenty, dodnes v MF Dnes ani iDnes nedošlo k nápravě. Místo toho pan Kmenta včera otisknul svůj další trapný kometář. Myslím si, že většina čtenářů Mladé fronty očekává od jejích redaktorů něco docela jiného, totiž toto (nyní cituji anonymního diskutéra pod Kmentovým komentářem s nickem frk007):

Já jsem osobně místo podobných komentářů čekal, že po skončení soudního procesu s V. Bártou spíše vyjde jakýsi článek, ve kterém bude shrnuta role MF Dnes v celé kauze, a že tam bude napsáno, jak probíhala spolupráce s sl. Kočí, p. Škárkou, příp. p. Bártou. Také jsem si myslel, že by tam mohlo být napsáno, proč pan Kmenta nechtěl přijít k soudu, jaký měl z obou svědků v době vypuknutí úplatkářské aféry pocit, atd. Zkrátka jsem si myslel, že přijde článek, který vše v rámci možností doplní a vysvětlí. Místo toho ovšem přišel flašinet. - Nasadíme kliku a jedeme stále v tom stejném pořád dokola.“

Připomeňme si v této souvislosti hodnocení tří hlavních aktérů kauzy slovy soudce JUDr. Šotta (zdroj – iDnes, Rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, on-line reportáž, minutu po minutě):

Vít Bárta: Soudce vysvětlil rozdíl v trestech. Bárta se stal obětí provokace svých spolustraníků. Jde o exces v jeho slušném životě. K činu se přiznal, i když se domníval, že to není trestný čin. "Jeho motiv byl lidsky pochopitelný," řekl soudce. Polehčující okolnosti podle Šotta převážily. U Škárky byl mnohem přísnější. Poslanec prý jednal ze zavrženíhodných pohnutek. Přijetí peněz byl jen prostředek k jeho plánu.

Kristýna Kočí: Soudce Jan Šott po konci líčení řekl novinářům, že by se orgány činné v přípravném řízení měly v případě Kristýny Kočí zabývat kvalifikací jejího chování jako zločinu podvodu. "Jaké budou výsledky dokazování, pokud takové řízení bude vedeno, nelze předjímat," uvedl předseda senátu a zopakoval, že soud vyhodnotil výpověď Kočí jako mimořádně nevěrohodnou.

Jaroslav Škárka: "Jeho jednání bylo natolik hanebné, že veřejný zájem vyžaduje, aby nevykonával veřejnou funkci," řekl soudce Jan Šott. Soud proto Škárkovi na deset let zakázal vykonávat funkci poslance.

Opravdu s napětím očekávám, zda pan Kmenta veřejnosti vysvětlí, jestli se bude nadále ve svých „pátráních“ opírat o svědectví a materiály osob, které byly řádným soudním procesem označeny za lháře a lidi s nečistými pohnutkami a mimořádně hanebným jednáním, nebo zda bude místo mediálně dobře prodejných lží usilovat o něco mnohem méně atraktivního: totiž nalezení pravdy. Své názory na zúčastněné osoby jsem vyjádřil ve svých blozích již dříve – a kupodivu: na rozdíl od pana Kmenty nemám žádný důvod je měnit (společně s mnoha jinými nezaujatými lidmi), naopak – právě proběhlý soud je zcela potvrdil.

P.S.: Rozhodně tímto článkem neobhajuji Víta Bártu. Je mi nepochopitelné, proč stále zůstává v parlamentu a troufá si pokračovat v politické kariéře ohlášením kandidatury na krajského hejtmana. Mimochodem, jen blázen se může domnívat, že si udrží loajalitu svých lidí penězi (Ať už je někdo nazývá dary, či úplatky)

Linky na mé předchozí články na toto téma:

http://pinc.blog.idnes.cz/c/187743/Pratelska-rada-slecne-Koci.html

http://pinc.blog.idnes.cz/c/187208/Idnes-nejduveryhodnejsi-zpravodajsky-server.html

 

Autor: Martin Pinc | úterý 17.4.2012 16:00 | karma článku: 24,57 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Martin Pinc

Čas na velký úklid

Volby prezidenta jsou již několik dní za námi, ale emoce voličů doznívají velmi pomalu. Týká se to zejména mnoha z těch, kteří jsou stále zklamáni z porážky Karla Schwarzenberga. Nemohu si pomoci, ale připomínají mi zhrzené milence, nebo děti, které přišly o oblíbenou hračku. Mám silný pocit, že si do této volby (a do osoby předsedy TOP 09) projektovali nejrůznější, často zcela mylné představy o jeho schopnostech a snili krásný sen o tom, jak jím bude započata nová, čistá etapa politického života u nás. Zamilovali se do této své představy tak, že sami sebe přesvědčili, že prostě musí vyhrát a jejich sen se už pro ně stal realitou. O to horší bylo jejich probuzení do faktu volební prohry.

29.1.2013 v 23:44 | Karma: 13,49 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

O nezávislosti médií

Redaktor Michal Musil se dnes opřel na Idnes do Miloše Zemana za jeho kritiku českých médií, že nadržovala jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi: „Pan Zeman prohlásil, že mu média plány nepřekazila, ale naopak mu pomohla, byť nechtěně. Z 90 procent prý podporovala jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga tak masivně, až mu nahnala voliče. Za "neprofesionální zoufalý amatérismus" ovšem označil situaci, kdy šéfredaktor novin vyzývá k volbě konkrétního kandidáta. Což údajně učinil i list MF DNES.“

28.1.2013 v 20:15 | Karma: 28,20 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Černobílý Karel Schwarzenberg

Podle vlastních slov Karla Schwazenberga, v duelu o post prezidenta České republiky mezi ním a Milošem Zemanem "jde o souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí." Beze vší pochyby pak sám sebe zařazuje na stranu stoprocentního dobra pravdy a lásky a svého protivníka pak na stranu opačnou, stoprocentně negativní lži a nenávisti. Přestože chápu, že jde o typické předvolební přehánění, v tomto případě, jak se mi to jeví, zašel již příliš daleko. Jak doufám, ve střízlivém stavu by připustil, že nic na tomto světě není zcela černobílé, a tedy ani Václav Havel, k jehož odkazu se takto hlásí, nebyl žádným svatým mužem. A naopak, že vše, co činili a činí jeho odpůrci, nebylo a není stoprocentní zlo. Taková slova totiž nakonec podle mého názoru nakonec vyznívají naprosto nesolidně a kontraproduktivně a já se jen divím, že je vyslovuje člověk, který bývá považován za příklad noblesy a dobrých mravů.

21.1.2013 v 16:30 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Rozhodnou o prezidentovi média?

Několik týdnů před 1. přímými volbami prezidenta České republiky uvedl Petr Hájek na přednášce „Křesťané v obklíčení médií“, že (jak psaly zprávy Idnes 3. ledna) Václava Klause na Hradě vystřídá člověk, na němž se dohodnou právě vlastníci médií. Hájkova předpověď se zdála v té době být naplňována bezbřehou mediální podporou Jana Fischera. Když se ale při převolebních debatách ukázalo, že lidem velmi vadí jeho komunistická minulost, bezpáteřnost a nedostatek charismatu – jeho strnule působí projev nezastřel dlouhotrvající úřednickou kariéru - začala tatáž média masivně podporovat Karla Schwarzenberga. Do značné míry díky jim tak ve druhém kole stojí jako protikandidát Miloše Zemana.

18.1.2013 v 8:00 | Karma: 18,24 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Hodnoty Karla Janečka

Mudr. Petr Příhoda, křesťanský pedagog a psychiatr, jehož si už dlouhá léta vážím, nedávno promluvil v Českém rozhlase 6 a poté uveřejnil na stránkách Parlamentních listů článek na téma Fenomén Karel Janeček. Přestože k němu mám naprostý respekt, vážím si jeho práce i výchovného působení na lékařských fakultách při vyučování lékařské etiky, v tomto případě však s jeho „zdrženlivými sympatiemi“ k činnosti Karla Janečka budu velmi polemizovat. Ale od začátku – o neutěšeném stavu naší společnosti Petr Příhoda říká: „Dá se proti tomu něco dělat? Jednou možností je působení na sebe sama a na své nejbližší okolí. Tzv. drobná práce. Masaryk říkával „práce drobná“ a velmi si jí vážil. Tak začínalo naše národní obrození, zejména ten jeho proud, který nás postupně přetvořil v moderní kulturní národ. Trvalo to tři čtyři generace.“

12.12.2012 v 13:30 | Karma: 18,90 | Přečteno: 1687x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."