Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvolební třeštění (hlavy) – aneb koho budu volit?

Člověk se tomu prostě nevyhne. Ať chce, nebo ne, musí se volbami zabývat. Ačkoli jedinec má velmi malé možnosti cokoli zásadněji ve své zemi ovlivnit, či změnit (chování politiků ho o tom dnes a denně přesvědčuje),  jsou přesto volby demokratickým nástrojem pro vyjádření jeho přesvědčení, kdo by měl v příštích letech vládnout. Jak se ale rozhodnout? Podle volebního programu, politického směřování, nebo podle osobností, které danou stranu reprezentují? Či snad mají rozhodnout předvolební preference?

1) Podle volebního programu:

Vyzkoušel jsme si „Volebního rádce“ v Idnes, abych zjistil, který (stranický) program je mi nejbližší - je tu ale nabízeno k volbě jen z 8 prý největších stran. Výsledkem bylo, že tu jsou pouze 2 strany, jejichž program je mi zcela cizí, a zbývajících šest u mne dosáhlo mezi 11 a 22 procenty volebních preferencí. K mému překvapení byli mezi nimi i Zelení a Zemanovci.

Co je ale významnější, v praxi je nám velmi dobře známa disproporce mezi předvolebními sliby a povolební realitou, zvláště, když dojde k nějaké povolební koalici (jež při poklesu preferencí „velkých“ stran je téměř jistá).

Přesto musím, tak jako mnoho dalších, odmítnout snahu jisté strany být zařazen do množiny „obyčejných lidí“. Mám totiž velmi silný dojem, že za tohoto obyčejného člověka je pokládán takový člověk, který se spoléhá na to, že vše za něj vymyslí a zařídí ti moudřejší, kteří budou tento stát řídit. Ještě více se ovšem vtírá myšlenka, že „obyčejný člověk“ má zvolit „obyčejné lidi“ (tedy takové, kteří mu jsou natolik podobní, že dokonale rozumí jeho potřebám). Jak ale mohou mým potřebám rozumět lidé, kteří jsou totálně odděleni od reality všedního života? Pobyt v parlamentních lavicích totiž evidentně způsobuje (zcela všeobecně, napříč celým politickým spektrem) naprostou neschopnost si uvědomit, že život „obyčejného člověka“ je na hony vzdálený od doslova „virtuální a mediální reality“ v níž žijí politici. Jak jsem si totiž všiml, bývají politici často závislí na informacích, distribuovaných médii, jejich životní styl a úroveň zabezpečení je pak od problémů a starostí lidí rovněž zcela odděluje.

Ještě více je nutno odmítnout představu, že stát je nutno posilovat na úkor svobody a odpovědnosti jednotlivce, tím spíše, že všechny sliby, které obsahují zvětšování státních výdajů, nás vlastně činí účastníky všeobecné korupce (když nás zvolíte, dostanete od státu, námi řízeném víc peněz). Pokud někdo přitom prohlašuje, že např. v Praze „zlikviduje korupci“ a přitom otevřeně ohlašuje, že hodlá za svou přízeň korumpovat celý národ, něco mi na jeho rétorice nehraje. Nehledě na to, že určitá míra korupce existuje všude (i v zemích, s jejím velice nízkým indexem – je to prostě daň lidské přirozenosti), takže slibovat, že ji „zlikviduje“ může pouze někdo, kdo ví, že tento slib je nesplnitelný – přitom tento slib dává strana, která se celou uplynulou dobu aktivně podílela na všech rozhodnutích, která zkorumpovaný (nejen) pražský magistrát učinil.

V souvislosti s mírou a množstvím slibů v době, která rozhodně není příznivá pro zvyšování zadlužování státu, je mi tedy sympatičtější program, který upřednostňuje spíše „utahování opasku“, než zadlužování na úkor příštích generací. Nechci, aby naše děti dopláceli na naši „rozežranost“.

2) Podle politického směřování:

Velkým problémem dnešních zavedených politických stran je, že jejich skutečné politické chování má málo společného s „pravicovostí“ či  „levicovostí“. Jejich největším společným jmenovatelem je populizmus. Dnešní standardní politik významné strany se neřídí nějakými ideály či idejemi, ale výzkumy veřejného mínění. Záleží pak více na charakteru politika, než na „barvě“ jeho strany. Z toho mi vychází, že se budu nejvíce řídit ...

3) Podle osobností, kterou v mém volebním obvodu danou stranu reprezentují (přesto zde zcela otevřeně oznamuji, že komunistická strana je pro mne zcela nepřijatelná, a že se v mých očích zcela zdiskreditovala i sociální demokracie). I když nerad, nemohu zcela nepřihlédnout ke skutečnosti, že strana, jejíž

4) Předvolební preference se limitně blíží k nule, je opravdu (pokud se týká voleb do parlamentu) ztrátou hlasu.

Z výše uvedeného je zřejmé, že okruh mnou preferovaných stran se začíná značně zužovat. Jak je patrné z mého profilu, dalším sítem je pro mne také hledisko respektu k hodnotám, které zastávám, které křesťanské a konzervativní. Ačkoli je mi jasné, že se praktická politika neobejde bez kompromisů, nechci takové kompromisy, které znamenají vzdát se toho, co je pro mne podstatné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pinc | úterý 11.5.2010 14:10 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."