Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpovědnost bohatých a mocných

Myslím že jen velmi málo si u nás lidé uvědomují velmi závažnou stránku vlastnictví majetku, ať už hmotného, či duševního, a taktéž odpovědnosti mocných tohoto světa. Mám na mysli schopnost moudrého zacházení jak s majetkem, tak s postavením, kterého člověk dosáhl. Je totiž zcela lhostejné, jestli si to dotyčný uvědomuje, nebo ne – v každém případě vydá počet z toho, co v životě dělal, a jak s tím, co mu bylo svěřeno, nakládal. Bible jednoznačně říká „komu je víc dáno, od toho je také více požadováno“.

Předpokládám, že se většina ateistických čtenářů této myšlence vysměje, ale Bůh oznamuje v Bibli zcela jednoznačně, že celá země se vším, co je na ní, je Jeho majetek. My si můžeme připadat, že jsme vlastníky svých životů, domů, aut, a všech předmětů, které jsme si koupili, či jinak přivlastnili (někdo si dokonce myslí, že mu patří i životy lidí, nad kterými má moc). Ve skutečnosti jsme jenom jejich správci. Máme-li tedy velký majetek, není to proto, abychom žili zhýralým a poživačným způsobem života, ale máme žít o to více příkladně (protože naše životy jsou všem na očích). Navíc jsme odpovědni za jeho dobrou správu, abychom mohli pomoci potřebným a chudým, a aby prostřednictvím našeho požehnání byli požehnáni i lidé kolem nás. Dalo by se najít mnoho dobrých příkladů osobností například z podnikatelské sféry, v této chvíli mne napadá především Tomáš Baťa (uznávám ale, že negativních příkladů bychom našli mnohem více - to je daň hříšné přirozenost lidí).

Jak to ale dopadne s boháči, kteří mají zlé a tvrdé srdce, je ukázáno v tomto Ježíšově příběhu (Luk 16:19-31): 19Byl jeden bohatý člověk, nádherně a vybraně se strojil a den co den skvěle hodoval. 20U vrat jeho domu lehával nějaký chudák, jménem Lazar, plný vředů, 21a toužil nasytit se aspoň tím, co spadlo se stolu toho boháče; dokonce přibíhali psi a olizovali jeho vředy. 22I umřel ten chudák a andělé ho přenesli k Abrahamovi; zemřel i ten boháč a byl pohřben. 23A když v Pekle pozdvihl v mukách oči, uviděl v dáli Abrahama a u něho Lazara. 24Tu zvolal: `Otče Abrahame, smiluj se nade mnou a pošli Lazara, ať omočí aspoň špičku prstu ve vodě a svlaží mé rty, neboť se trápím v tomto plameni.´ 25Abraham řekl: `Synu, vzpomeň si, že se ti dostalo všeho dobrého už za tvého života, a Lazarovi naopak všeho zlého. Nyní on se raduje a ty trpíš. 26A nad to vše je mezi námi a vámi veliká propast, takže nikdo - i kdyby chtěl, nemůže odtud k vám ani překročit od vás k nám.´ 27Řekl: `Prosím tě tedy, otče, pošli jej do mého rodného domu. 28neboť mám pět bratrů, ať je varuje, aby také oni nepřišli do tohoto místa muk.´ 29Ale Abraham mu odpověděl: `Mají Mojžíše a Proroky, ať je poslouchají!´. 30On řekl: `Ne tak, otče Abrahame, ale přijde-li k nim někdo z mrtvých, budou činit pokání.´ 31Řekl mu: `Neposlouchají-li Mojžíše a Proroky, nedají se přesvědčit, ani kdyby někdo vstal z mrtvých.´"

Je-li naše bohatství v jiné sféře, například duševní a duchovní, jsme odpovědni za to, abychom pouze neakumulovali znalosti, poznání a moudrost, ale stali se jejich zdrojem pro naše okolí. (dobrým příkladem je Šalomoun a jeho Knihy Přísloví a Kazatel ze Starého Zákona)

Spočívá-li naše bohatství například v požehnání dětmi, jsme odpovědni za jejich dobrou výchovu a za to, abychom jim uměli předat naše životní zkušenosti a přispěli k tomu, aby z nich vyrostli slušní lidé.

V případě těch, kdo jsou v moci postavení: tito lidé se neocitli ve svých funkcí v první řadě zásluhou své chytrosti a svých schopností, ale jsou zde s Božím dopuštěním a z Boží vůle. Bůh ukázal model správné správy společnosti (vhodný pro tehdejší stav světa) například prostřednictvím tohoto příběhu z Exodu (18. kap.): Mojžíše navštěvuje jeho tchán Jitro a diví se ...„Jakým způsobem to s lidem jednáš? Proč sám sedíš a všechen lid kolem tebe stojí od rána do večera?“ 15Mojžíš tchánovi odpověděl: „Lid ke mně přichází dotazovat se Boha. 16Když něco mají, přijde ta záležitost přede mne a já rozsoudím mezi oběma stranami; učím je znát Boží nařízení a řády.“ 17Mojžíšův tchán mu odpověděl: „Není to dobrý způsob, jak to děláš. 18Úplně se vyčerpáš, stejně jako tento lid, který je s tebou. Je to pro tebe příliš obtížné. Sám to nezvládneš. 19Poslechni mě, poradím ti a Bůh bude s tebou: Ty zastupuj lid před Bohem a přednášej jejich záležitosti Bohu. 20Budeš jim vysvětlovat nařízení a řády a učit je znát cestu, po které mají chodit, i skutky, které mají činit. 21Vyhlédni si pak ze všeho lidu schopné muže, kteří se bojí Boha, milují pravdu a nenávidí úplatek. Dosaď je nad nimi za správce nad tisíci, sty, padesáti a deseti. 22Oni budou soudit lid, kdykoli bude třeba. Každou důležitou záležitost přednesou tobě, každou menší záležitost rozsoudí sami. Ulehči si své břímě, ať je nesou s tebou.

Velmi pěkně přibližuje dětem odpovědnost „velkých“ tohoto světa C. S. Lewis v pohádkovém příběhu „Kůň a jeho chlapec“ z knih „Letopisů Narnie“: (str 171 vydání z r.1992) ...pravil Král Luna. „Neboť být králem znamená toto: být první v každém zoufalém útoku a poslední v každém zoufalém ústupu; a přijde-li hlad (a to v nepříznivých letech tu a tam musí být), oblékat nejlepší šaty a smát se nejhlasitěji nad tím nejchudším jídlem v zemi“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 3.6.2010 14:00 | karma článku: 10,84 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s prezidentem Raísím

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."