Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náboženství v Čechách vymizí, protože se přestalo vyplácet

Dva američtí vědci učinili převratný objev – naše země bude první, ve které vymizí náboženství. "Skupina s více členy je atraktivnější pro zájemce o vstup," vysvětluje Richard Wiener z Research Corporation for Science Advancement jeden z motivů, které jsou v pozadí. "Například používání španělštiny je v Peru užitečnější než umírající kečuánštiny. Podobně příslušnost k náboženství poskytuje věřícímu určitý sociální status," uvedl Weiner. Jinými slovy se dá zjednodušeně říci, že náboženství se přestalo v těchto zemích lidem vyplácet – tak to komentovaly Novinky.cz.

Pokud bychom vycházeli z těchto předpokladů (totiž že lidé věří hlavně proto, že jim to poskytuje sociální status), pak by mělo náboženství v naší zemi vymizet už dávno – vždyť v době vlády jedné strany byla příslušnost k církvi velmi často příčinou nemožnosti dosáhnout vyššího vzdělání či uspět v kariéře. Přesto, že tehdy naši zemi ovládala ateistická propaganda a mnoho bezpáteřních lidí opravdu odešlo z těchto důvodů z církví („nevyplácelo“ se jim to), křesťanství nevymizelo, protože zůstali ti, kdo zde nebyli z prospěchářských důvodů. Naopak, mnoho lidí, kteří se nemohli ztotožnit se společností, jejíž hodnotový žebříček je založený na materiálních hodnotách a tedy bez naděje na vítězství nad smrtí, nad nicotou, nad nesmyslností života, kteří pocházeli z ateistického prostředí, právě tehdy víru hledali a našli (patřím mezi ně).

Obávám se však, že použité matematické modely jsou stejně málo hodnověrné, jako ty, které použili před časem autoři proslulé studie „Meze růstu“. Její hlavní argument tehdy byl, že pokud budou pokračovat tehdejší populační trendy a růst těžby surovinových a jiných zdrojů, záhy dojde k vyčerpání všech zdrojů, nezbytných k udržení lidské existence a nastane její všeobecný kolaps – a nejen to - dojde k zhroucení života na Zemi. Podle extrapolovaných „křivek růstu“, jež prodlužovaly tehdy známé trendy, mělo k avizovanému kolapsu dojít někdy na  v 90. letech 20. století, nejpozději pak na počátku 21. století. Skutečnost ale byla jiná (žádný kolaps se nedostavil). Hlavním nedostatkem modelu Mezí růstu totiž bylo, že do svých matematických vzorců nemohl mimo jiné zabudovat nepředvídatelné trendy – skokový vzrůst ceny surovin, technologické inovace a objevy, které umožnily využívat zcela jiné zdroje, výrobní procesy a technologie, s nimiž původní modely nepočítaly... Méně známou skutečností ovšem bylo, že hlavními architekty Mezí růstu a členy Římského klubu, který za nimi stál byli, podobně, jako kdysi ideology komunismu, vládnoucí lidé tohoto světa, tvořící skryté mocenské elity světa.

Vrátím-li se ke studii, předpovídající vymizení náboženství v naší zemi: Řečeno zcela otevřeně, pokud měli autoři na mysli vymizení křesťanského náboženství jako „statusového symbolu“, který přináší lidem ve společnosti nějaké výhody, takového vymizení bych nelitoval. Být křesťanem totiž neznamená, že člověk pro sebe očekává nějaké zvýhodnění života. Dá se spíše říci, že je tomu právě naopak. Nový Zákon říká zcela jednoznačně: ti, kdo chtějí plně žít v Ježíši Kristu, budou trpět pronásledování. Tento fakt ostatně platil i tehdy, když náboženství plně ovládalo společnost – i tehdy ti, kdo chtěli žít plně podle Krista, byli pro svou víru pronásledováni. Proč? Protože náboženství, které chce ovládat lidi, nemůže být nikdy skutečným následováním Krista.

Ostatně situace, kdy z důvodů „společenského statusu“ lidé opustili své náboženství do takové míry, že se zdálo, že zcela vymizelo, není ani nová, ani překvapivá. Už prorok Eliáš si zoufal (podle listu Římanům): „Hospodine, proroky tvé pobili a oltáře tvé pobořili, já jediný jsem zůstal, a také mně ukládají o život!“ Jakou však dostal odpověď? „Zachoval jsem si sedm tisíc mužů, kteří nesklonili kolena před Baalem.“ Jako křesťan vím, že se svět neřídí přáním a představami lidí, natož jejich matematickými modely. Pak bychom byli ztraceni. Nad tímto světem však panuje svrchovaný Bůh – a v tom je naše jediná naděje.

 

Autor: Martin Pinc | středa 23.3.2011 9:00 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Martin Pinc

Čas na velký úklid

Volby prezidenta jsou již několik dní za námi, ale emoce voličů doznívají velmi pomalu. Týká se to zejména mnoha z těch, kteří jsou stále zklamáni z porážky Karla Schwarzenberga. Nemohu si pomoci, ale připomínají mi zhrzené milence, nebo děti, které přišly o oblíbenou hračku. Mám silný pocit, že si do této volby (a do osoby předsedy TOP 09) projektovali nejrůznější, často zcela mylné představy o jeho schopnostech a snili krásný sen o tom, jak jím bude započata nová, čistá etapa politického života u nás. Zamilovali se do této své představy tak, že sami sebe přesvědčili, že prostě musí vyhrát a jejich sen se už pro ně stal realitou. O to horší bylo jejich probuzení do faktu volební prohry.

29.1.2013 v 23:44 | Karma: 13,49 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

O nezávislosti médií

Redaktor Michal Musil se dnes opřel na Idnes do Miloše Zemana za jeho kritiku českých médií, že nadržovala jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi: „Pan Zeman prohlásil, že mu média plány nepřekazila, ale naopak mu pomohla, byť nechtěně. Z 90 procent prý podporovala jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga tak masivně, až mu nahnala voliče. Za "neprofesionální zoufalý amatérismus" ovšem označil situaci, kdy šéfredaktor novin vyzývá k volbě konkrétního kandidáta. Což údajně učinil i list MF DNES.“

28.1.2013 v 20:15 | Karma: 28,20 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Černobílý Karel Schwarzenberg

Podle vlastních slov Karla Schwazenberga, v duelu o post prezidenta České republiky mezi ním a Milošem Zemanem "jde o souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí." Beze vší pochyby pak sám sebe zařazuje na stranu stoprocentního dobra pravdy a lásky a svého protivníka pak na stranu opačnou, stoprocentně negativní lži a nenávisti. Přestože chápu, že jde o typické předvolební přehánění, v tomto případě, jak se mi to jeví, zašel již příliš daleko. Jak doufám, ve střízlivém stavu by připustil, že nic na tomto světě není zcela černobílé, a tedy ani Václav Havel, k jehož odkazu se takto hlásí, nebyl žádným svatým mužem. A naopak, že vše, co činili a činí jeho odpůrci, nebylo a není stoprocentní zlo. Taková slova totiž nakonec podle mého názoru nakonec vyznívají naprosto nesolidně a kontraproduktivně a já se jen divím, že je vyslovuje člověk, který bývá považován za příklad noblesy a dobrých mravů.

21.1.2013 v 16:30 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Rozhodnou o prezidentovi média?

Několik týdnů před 1. přímými volbami prezidenta České republiky uvedl Petr Hájek na přednášce „Křesťané v obklíčení médií“, že (jak psaly zprávy Idnes 3. ledna) Václava Klause na Hradě vystřídá člověk, na němž se dohodnou právě vlastníci médií. Hájkova předpověď se zdála v té době být naplňována bezbřehou mediální podporou Jana Fischera. Když se ale při převolebních debatách ukázalo, že lidem velmi vadí jeho komunistická minulost, bezpáteřnost a nedostatek charismatu – jeho strnule působí projev nezastřel dlouhotrvající úřednickou kariéru - začala tatáž média masivně podporovat Karla Schwarzenberga. Do značné míry díky jim tak ve druhém kole stojí jako protikandidát Miloše Zemana.

18.1.2013 v 8:00 | Karma: 18,24 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Martin Pinc

Hodnoty Karla Janečka

Mudr. Petr Příhoda, křesťanský pedagog a psychiatr, jehož si už dlouhá léta vážím, nedávno promluvil v Českém rozhlase 6 a poté uveřejnil na stránkách Parlamentních listů článek na téma Fenomén Karel Janeček. Přestože k němu mám naprostý respekt, vážím si jeho práce i výchovného působení na lékařských fakultách při vyučování lékařské etiky, v tomto případě však s jeho „zdrženlivými sympatiemi“ k činnosti Karla Janečka budu velmi polemizovat. Ale od začátku – o neutěšeném stavu naší společnosti Petr Příhoda říká: „Dá se proti tomu něco dělat? Jednou možností je působení na sebe sama a na své nejbližší okolí. Tzv. drobná práce. Masaryk říkával „práce drobná“ a velmi si jí vážil. Tak začínalo naše národní obrození, zejména ten jeho proud, který nás postupně přetvořil v moderní kulturní národ. Trvalo to tři čtyři generace.“

12.12.2012 v 13:30 | Karma: 18,90 | Přečteno: 1687x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."