Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domov je doma

Nechápavě jsem kroutil hlavou, když jsem si četl článek o tom, že někde u Ostravy-Poruby vzniká satelitní městečko pro seniory. Radnice tohoto města snad měla v úmyslu nabídnout pro seniory zajímavé bydlení, ale – jak se zdá – nejen já mám pocit, že shromáždit seniory z různých míst, na které jsou zvyklí, do jednoho sídliště, není zrovna správný recept na řešení jejich nouze. Nejenom, že je toto bydlení drahé (nájemné s pečovatelskými službami je kolem 10 tisíc Kč měsíčně), navíc se opakuje princip segragace určité skupiny populace, který byl tak typický pro myšlení tvůrců komunistických „lepších zítřků“.

Je přitom veliká škoda, že se vedení tohoto města nepokusilo porozhlédnout po alternativních možnostech, jak řešit péči o seniory. Přitom tu je jiný koncept, ve světě rozšířený, ale u nás stále zřejmě nepříliš známý. Protože jsem měl příležitost pomoci při realizaci tohoto odlišného přístupu k lidem "dříve narozeným" - Středisku pro aktivní seniory, jež vzniklo v Praze, dovolím si o něm napsat několik vět.

Obecně rozšířený názor o tom, co je je vhodné zařízení pro seniory, uměl formulovat pouze jeden způsob řešení: vybudovat pro ně nějaký moderní objekt - buď „Domov důchodců“, nebo „Dům s pečovatelskou službou“. Jsou to většinou budovy, vzdálené od původního bydliště jejich klientů, někde u lesa či v horách, pokud možno velkokapacitní, aby se dosáhlo vysoké efektivity provozu. Autoři podobných koncepcí (zřejmě i lidé z porubské radnice) jsou možná vedeni představou, že se takto zaručí starým lidem "nekonečná rekreace". Stinnou stránku je traumatizující vytržení těchto lidí ze známého prostředí a spíše pasivní způsob trávení času bez stimulujících podnětů.

S docela jiným záměrem přišli již na začátku 90.let režisér pan Lorman s chotí, kteří s dalšími spolupracovníky založili neziskovou organizaci Život 90: vnímali naprostou nedostatečnost těchto socialistických řešení, uvědomovali si, že vzrůstající počet lidí v důchodovém věku se necítí patřit „do starého železa“ a přemýšleli o jiných možnostech pro seniory. Po důkladném prozkoumání fungování center pro seniory v cizině se pustili do projektu, který v té době vyžadoval velikou víru: V historickém centru Prahy vytvořit Dům aktivních seniorů. Ve své vizi jej nazvali „Portus“ - jako přístav, kde mohou zakotvit nedaleko svého domu či bytu, a dál žít ve svých domovech způsobem, který nenaruší jejich spojení se známým prostředím. Je to centrum, které dává příležitost pro setkávání v kavárně, klubech a přednáškových sálech. I starší lidé chtějí být aktivní, zajímají se o nové věci, chtějí dál pěstovat své koníčky. Potřebují mít místo, kde se mohou scházet se svými přáteli, a kde najdou pomoc ve svých trápeních a potížích. Nejedná se tedy o zařízení, určené pouze či především k ubytování seniorů.

Tento dům je zároveň „nízkoprahové centrum“, kde se poskytuje jakási „první pomoc“ seniorům - pomáhá s problémy právního charakteru, organizuje pečovatelskou službu, poskytuje pomoc psychoteraputů, ale je tu i možnost rehabilitace po úrazech a nemocech, zubní klinika a sály, kde je možno cvičit. V areálu je také víceúčelový prostor, kde konají rozmanité společenské akce, divadelní představení a koncerty. Správný dům samozřejmě nemůže být bez restaurace, takže i ta je integrální součástí tohoto projektu, včetně relativně levné jídelny.

Základním konceptem tohoto řešení je tedy povzbudit seniory, aby „to nevzdávali“, nacházeli i po skončení své pracovní aktivity nové impulzy ve 3.věku svého života. Velkým problémem, který postihuje mnoho starších lidí, spočívá v tom, že „starý strom nelze přesadit“ - jakmile se člověk ocitne mimo „svůj svět“, rychle strácí motivaci pro aktivní trávení svého času a rychle schází, často pak i předčasně umírá.

Sami jsme to zažili v případě jedné stařenky, kterou vídala moje žena bezprizorně se pohybovat v blízkosti našeho bydliště. Začala se o ni zajímat, a postupně tento zájem přerostl v regulérní (dobrovolnou a bezplatnou) péči o ní. Ukázalo se, že tato paní Janatová je bezdětná paní ve věku blížícím se 90. letům, která trpěla stařeckou demencí se všemi průvodními projevy: inkontinencí, ztrátou krátkodobé paměti a tedy i vzrůstající neschopností se o sebe postarat. Třebaže se moje žena pokoušela pro ni zajistit základní pečovatelskou službu, ukázalo se, že tato služba není v jejím stavu schopna jí účinně pomoci (Nestačilo jí položit na stůl jídlo, uklidit a umýt nádobí – bylo nutné ji nakrmit, převléknout prádlo, případně celou postel, povídat si s ní – prostě věnovat se jí několk hodin denně). Moje žena zjistila adresy jejích příbuzných na jižní Moravě, na které neustále vzpomínala, ale ani to nebylo nic platné – byli to také již velmi staří lidé. Nakonec manželka dohodla její převoz do domova důchodců poblíž jejího rodiště, které provozovala diakonie, ale příběh neměl happy end – v novém prostředí se jí stýskalo po jejím bytě a známém prostředí a po několika měsících pobytu v tomto zařízení umřela...

Koncept pro seniory „domov je doma“, tak, jak jej uskutečňuje Občanské sdružení Život 90 kromě klasické pečovatelské služby má pro své klienty kromě standardní pečovatelské služby ještě jiný velmi propracovaný elektronický systém pomoci a péče, které nazval Aerion: V domovech klientů je umístěn systém čidel, citlivých na pohyb a klienti jsou také vybaveni speciálními vysílačkami, keré jim umožňují přivolat rychlou pomoc v případě ohrožení. I zdravotně určitým způsobem handicapovaní senioři tak mohou zůstávat ve svých bytech a domech, a přitom mají jistotu, že v případě nějakých problémů jim přijde rychlá pomoc (příklad: čidla, reagující na pohyb zaznamenají, že se někdo přestal pohybovat - třeba omdlel, a zalarmují rychlou pomoc).

Podle mého názoru by podobná „multifunkční centra“ pro seniory měla vyrůst i v jiných městech. Nejen, že by do značné míry omezila někdy zbytečné investice do podobných staveb, jaké realizovala radnice v Porubě, ale – především – by zásadně zvýšila kvalitu života seniorů v těchto lokalitách.

Několik dat o Domě aktivních seniorů:

Dům, dříve zvaný U Valšů, býval od 15. století slavným zájezdním hostincem s poměrně rozsáhlým obslužným provozem (stáje, chlévy, skladovací prostory apod.), později ubytovnou a centrem Armády Spásy. Jedná se o areál pěti nestejnorodých objektů, který obklopuje malý dvorek, jedná se o registrovanou chráněnou kulturní památku.

Rozmístění provozů a služeb v jednotlivých podlažích a traktech současného centra bylo předmětem rozsáhlých diskusí i během rekonstrukce. Tento proces byl opravdu projekčně velmi náročný. Tomu odpovídá i délka přestavby: byla zahájena již v roce 1996, a více méně dostavena (zkolaudována) po osmi letech - některé části stavby ale stále čekají na úplné dokončení.

Hlavní snahou bylo obnovit původní prostory v jejich historickém rozsahu a kontextu (chloubou jsou díky tomu dnes krásné trámové renesanční stropy). Během svého historického vývoje a zejména v 19. a 20. století byl totiž dům znešvařen mnoha diletantskými úpravami. Požadavky památkářů byly, pokud to bylo možné, respektovány, i když stavba neobdržela žádnou dotaci na restaurování památkově cenných prvků.

Centrum je řešeno jako bezbariérové. Obsahuje víceúčelový sál pro 100 návštěvníků, přednáškový sál pro 40 až 50 osob, rehabilitační tělocvičnu, ordinace rehabilitace, zubní kliniku, stravovací provoz s 50 místy, prodejny, kavárny, klubovny a učebny. Celkový počet návštěvníků během jednoho dne se pohybuje kolem tisíce osob. Ubytovací část zahrnuje celé velké podlaží domu a obsahuje nadstandardně dimenzované ubytovací jednotky s hygienickým zázemím, které umožňují ubytování 10 seniorů.

Autor: Martin Pinc | středa 27.1.2010 8:00 | karma článku: 10,47 | přečteno: 1154x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."