Diskuse

Domov je doma

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saša

27. 1. 2010 9:17
Náhradní řešení nikdy není dobré.

O staré lidi se mají starat jejich potomci. Obecní zařízení pro staré lidi je jenom náhradní nouzové řešení pro lidi, kterým selhala rodina.

Když selže rodina, dáme malé lidi do dětského domova a staré lidi do domova důchodců a oba ty domovy jsou samozřejmě "na pytel".

Ovšem zatímco ti staří lidé si do značné míry za svou situaci mohou sami, ti malí lidé za to nemohou. Proto považuji za podstatné věnovat větší pozornost péči o ty malé lidi než o ty staré lidi. Proto také myslím, že větší pěníze má obec věnovat na vytváření "startovacích bytů" pro mládež opouštějící dětské domovy než na opatření, která navrhujete Vy.

Jsou-li zdroje omezené a ještě dále klesají, musí se volit v rámci úsporných programů a s přihlédnutím k efektivitě a návratnosti: a pak je rozhodně lépe investovat do mladých než do starých.

0 0
možnosti

Rilian

27. 1. 2010 10:01
Re: Náhradní řešení nikdy není dobré.

Centrum pro seniory Portus je zařízení, které vybudovala nezisková organizace, finanční prosředky na jeho výstavbu získala z nejrůznějších zdrojů. Z toho snad plyne, že pro pražský magistrát to zas nebyla taková zátěž, která se navíc mnohonásobně vrací v tom, že Život 90 pomáhá seniorům bydlet ve svých bytech, takže město pro ně nemusí stavět nějaké nové budovy. Takže jde z Vaší strany o zásadní nepochopení, o co se zde jedná. Navíc se stačí podívat na skladbu populace, z níž jasně plyne, že seniorů bude v naší společnosti přibývat, zvláště seniorů s malým počtem dětí, nebo i bezdětných, takže Váš model, že se děti mají postarat o své rodiče (který ale v moderní společnosti, jak asi víte, už nejméně 50 let nahrazen posíláním seniorů so domovů důchodců), bude stěží funkční.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."