Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestaňme porovnávat hospodářské úspěchy států pomocí HDP!

Usilujme o upuštění měření hospodářského úspěchu ukazatelem HDP či HNP. Tento ukazatel měří aktivitu, činnost a nikoliv užitek, prospěch a přínos. Mnohem větší vypovídací hodnotu mají jiné agregované ukazatelé. Například měření NEW - tedy čistého ekonomického blahobytu zahrnuje krom tvorby produktu i stav životního prostředí a hodnotu netržní práce. Na tom bychom se mohli shodnout i s liberáli, vždyť tento ukazatel prosazuje i jejich novodobý guru Samuelson.

Z iniciativy Josepha Stiglitze celou otázku kolem HDP podpořil Sarkozy již před časem. Nyní se jí chopil anglosaský tisk, ze kterého se dá udělat závěr, že v budoucnu by mohl používat HDP či HNP, v tom současném pojetí jen člověk slabomyslný, nebo podvodník. Pro širší vzdělanou veřejnost bude mít zřejmě největší dopad téměř celostránkový článek v Int. Herald Tribune a v NY Times, jehož název je nahoře, plný text pak v příloze, autorem je prof. Eric Zencey z Empire State College. Navázal na slavného německy píšícího, v Česku narozeného myslitele Josepha Shumpetera, který přišel s termínem "tvořivá destrukce". Ten je nyní třeba aplikovat i na teorii politické ekonomie, tj. zničit mj. existující pojetí HDP a HNP, má-li se věda vyvíjet žádoucím směrem. Zvlášť zákeřný a matoucí je termín HDP per capita, běžně na Západě zesměšňovaný v rámci černého humoru. The Economist nyní podtrhuje, že už v roce 1992 vydali publikaci "Guide to Economic Indicators Making Sense of Economics". Richard Stutely v ní píše: "HDP by mělo ve skutečnosti znamenat hrubý dvojsmyslný produkt". Jeho postřehy jsou rozváděny a doplňovány řadou autorů po něm. Stutelyho kniha měla několik vydání, tu z roku 2000 vydalo české nakladatelství Scientia, za překlad odpovídal člen vedení ČNB Oldřich Dědek, nyní na Ministerstvu financí.

 

Nový vítr již zachytili někteří publicisté, samozřejmě vždy pohotový Pavel Kohout, který nazval v Lidových novinách 13. srpna svůj článek "Vše se mohlo odbýt mikrokrizí, stačilo, kdyby důležití lidé četli víc, než jen statistiky". Podobně Ladislav Tajovský v komentáři, který si dělá legraci z tzv. oživení ekonomiky v některých zemích na Západě, které může klidně znamenat pouze statistickou chybu. V komentáři to nazval "Trochu příliš optimismu". Podobně Miroslav Svoboda v MFDnes 14. srpna v článku "Tak jsme na konci krize, nebo ne"? Politici, pokud vím, jak se dá předpokládat, mlčí. Je to těžké, zatím se minulé "úspěchy" ČSSD spojovaly také s využívaním ukazatele HDP, tj. jeho současného pojetí. Největší absurdita měření úspěchu ukazatelem HDP spočívá v tom, že jeho růst znamená tragédii pro přírodu. Upozorňuje na to i zmíněný Svoboda v MFDnes. Zmíněný Kohout doporučuje, aby se šéfové odtrhli od internetu a nejméně hodinu denně studovat – číst nestačí - denní tisk. Internet je v některých situacích výborný akční nástroj, pro skutečné tvořivé myšlení je to zabiják. Údaje HDP neberou v úvahu změny kvality, ať již k lepšímu či horšímu, vůbec technické změny. Také vytěžování zdrojů, jako je ropa, které snižuje zásoby neobnovitelných přírodních zdrojů HDP, nebere v úvahu škody, nebo náklady na nápravu škod na přírodě, naturální netržní transakce atd. Čarování s HDP se pěstovalo i v době Velké deprese, pesimisticky i optimisticky, jak se to hodilo politikům. Optimismus, i když falešný, může usnadnit přípravu, i když ne průběh summitu v Kodani, ekologie dostane prioritu před ekonomikou. Pomůže CDU vyhrát volby a ODS rovněž? Podpoří Obamovu pozici: Jeho politika je úspěšná, Republikání se mýlí. Politici musí někdy lhát?

Autor: Petr Petržílek | pondělí 31.8.2009 7:55 | karma článku: 9,96 | přečteno: 2240x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Ústup globalizace?

Současná krize spočívá ve finančním propadu bank a domácností v důsledku zhroucení úvěrového a realitního trhu. V minulosti většina recesí následovala po rostoucích inflačních tlacích a po takto vyvolané politice drahých peněz. Domácnosti v Americe ztratily přes 20% čisté hodnoty za pouhých 20 měsíců od poloviny 2007 po začátek roku 2009. 1/3 tohoto poklesu se týkala hodnoty obydlí, cca 2/3 finančních aktiv. Dluhy domácností dosáhly 150% jejich příjmů. Pokud jde o finanční sektor, MMF odhadl, že globální finanční instituce budou mít ztráty přibližující se $3 bilionů. Tyto ztráty redukují základní kapitál bank a jejich úvěrovou kapacitu. Úvěrové objemy USA do září tr. klesaly a úrovně půjček, nezbytných k podpoře oživení se teprve musí dosáhnout.

18.11.2009 v 15:12 | Karma: 6,59 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Nezaměstnanost a dluhová krize přibarvuje hospodářskou recesi

Vzhledem k oslabování dolaru pro Ameriku narůstá navíc i krize měnová, kterou ovšem pocítí celý globální monetární systém. Angel Gurria, gen. sekretář OECD v této souvislosti varuje, že propad zaměstnanosti nahradí krizi úvěrovou. Je to celkem pravda, ovšem credit lunch není ještě zcela věcí minulosti (Le Monde 17. Září). Údaje o nezaměstnanosti za červenec tr. a předpověď hovoří o nevídaném růstu: Německo by mělo mít koncem roku 2010 11,8% osob bez práce, Francie 11,3%, Itálie 10,5% atd. Nemělo by být žádných pochyb o tom, že zhoršení u západních sousedů se projeví i v Česku. Také z tohoto hlediska se zdá být rozumné, že ČSSD vyvolala odložení parlamentních voleb na příští rok. OECD předpokládá, že i zmírňující se krize zničí 25 milionů pracovních míst na jejím teritoriu. Bude to nové poválečné maximum. Od konce roku 2007 zaniklo do července 2009 kolem 15 milionů pracovních příležitostí. Tento proces bude hýbat s politickou situací, ne údaje o pohybu HDP, tento ukazatel je navíc nyní vážně zpochybněn díky iniciativě J. Stiglitze a jeho týmu, čemuž dává velkou podporu Sarkozy. Není to náhoda, neboť ukazatel kvality života bude určitě podle znalců ve Francii určitě vyšší také díky přírodě, venkovu, architektuře apod., než např. v některých jiných západních státech.

29.10.2009 v 11:40 | Karma: 8,97 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Rodí se globální vláda?

24. září začal summit G20, kterému předcházelo VS-OSN, kde Obama představil světu nové pozoruhodné pojetí role Ameriky ve světě; předsedal též RB-OSN, na které předložil návrh rezoluce, která vycházela z idejí, které přednesl ve svém projevu v Praze a jež byla schválena. Zúčastnil se rovněž konference o životním prostředí, kterou zorganizoval gen. sekretář OSN, na které nám dělal ostudu, jak se dalo předpokládat, Václav Klaus. Bílý dům nyní bere OSN daleko vážněji, než tomu bylo za nejen G. Bushe, ale konec konců i za mnoha jeho předchůdců. Ovšem průběh VS-OSN, kterému před lety předsedal 1 rok i Jan Kavan, jenž asi příliš kamarádí s Milošem Zemanem, znovu ukázal, že tato organizace nemůže sehrát roli, která bude zřejmě požadována po G20 a jeho administrativnímu zázemí, kterým se stane, jak to vypadá především MMF. RB-OSN má složení, které pokud jde o stálé členy s právem veta, nezahrnuje státy, které by tam měly mít zastoupení. VS-OSN je příležitost pro méně významné státníky, aby pronesli projev, který je z velké části koncipován tak, aby byl zajímavý hlavně pro občany jejich státu. A v sále bývá plno, jen když se očekává něco významného, jako bylo vystoupení amerického presidenta, nebo atraktivní divadlo, o které se postaral letos představitel Libye a už svojí účastí president Iránu. Svět potřebuje alespoň kvazivládu, dříve to obstarávala G7 a pak G8. Finanční i ostatní oligarchie si řekla svoje přes Světové ekonomické fórum v Davosu a podobné nestátní či nevládní instituce. Finanční a vůbec ekonomické krize jsou bolestivou záležitostí pro miliony prostých lidí, ale mají tu pozitivní vlastnost, že nutí politiky, aby realizovali řešení, do kterých se jim předtím nechtělo, např. pokud jde o správu celosvětových záležitostí, které nesnáší odklad.

6.10.2009 v 14:16 | Karma: 6,36 | Přečteno: 2753x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Buď vraťme peníze Bruselu, nebo stavme rybníky ve velkém!

Do konce roku 2010 vyprší první období uplatnění tzv. pravidla N+3 pro čerpání prostředků z evropských operačních programů. V důsledku toho se nevyčerpané peníze určené pro rok 2007 budou muset vrátit Bruselu. Přitom nestačí pouze ukončit schvalovací proces jednotlivých projektů, ale přímo v tomto termínu proplatit faktury. Operační program Životní prostředí disponuje alokací na rok 2007 ve výši 18,3 miliardy Kč. Přitom k 3.9. 2009 bylo proplaceno pouhých 2,6 miliardy Kč, tj. 14% alokace roku 2007. V případě tohoto operačního programu reálně hrozí vracení prostředků za rok 2007 v rámci pravidla N+3. Částka vyčerpaných prostředků je velice nízká. SFŽP jako implementační agentura nemá dobře nastavenou administraci projektů a velice dlouho trvá proces od schválení projektu k podepsání smlouvy (často více než jeden rok).

29.9.2009 v 9:37 | Karma: 6,24 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Hrad ve sporu o globální klima zradil nejvlivnější „spojenec“

Václav Klaus vydal před pár dny sborník článků, rozhovorů a esejí "Modrá planeta v ohrožení", který navazuje na podobný pamflet, který vyšel před časem a byl přeložen do několika jazyků díky financím, poskytnutým některými oligarchy, kteří se obávají, že jim akce na záchranu přírody sníží zisky.

17.9.2009 v 12:41 | Karma: 10,14 | Přečteno: 2448x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik