Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FEP 12: Environmentální pilíř udržitelného rozvoje I

Hodnotový systém moderního člověka – antropocentrické pojetí světa – se prosadil do většiny politických ideologií a vědeckých disciplín, včetně ekonomie. Vedle nepochybného pokroku vedl k rabování přírodních zdrojů a k narušení rovnováhy v přírodě. V ekonomii se to projevilo ve všech základních proudech. Ekonomie rozdělila lidský život na část hospodářskou a nehospodářskou. Dosavadní vývoj vedl k jednostrannému preferování práv člověka spojených s rychlým růstem materiální spotřeby často na úkor sociální spravedlnosti a hodnot spojených s životním prostředím. Každá lidská činnost má však řadu stránek, jako je například stránka mravní, náboženská, estetická, právní, technická, politická, ekonomická. Problémy proto nemohou vyřešit jen nové technologie, rozvoj vědy a legislativně ochranářská opatření, ani je nemůže vyřešit velmi žádoucí změna politického myšlení. Nutná je změna hodnotových orientací samotných. Podstatný je odklon od antropocentrismu k antropo-biocentrismu, případně ekologizovanému humanizmu, resp. Frommovu revolučnímu humanizmu. Právě od myšlení lidí se odvíjí ekonomické systémy a reálná politika.

             Předtím, než budeme analyzovat potřeby z hlediska správné funkce životního prostředí, je třeba si tyto funkce stanovit, resp. uvědomit. Základní členění těchto funkcí z hlediska ekonomiky spočívá v hledisku produktivnosti životního prostředí. 

Produkční funkce životního prostředí  se projevuje za prvé tím, že životní prostředí nebo jeho některá složka je výrobním prostředkem. To platí zejména o půdě, která  v zemědělském a lesním hospodářství je dokonce základním výrobním prostředkem. Za svou úlohu výrobního nástroje půda vděčí své specifické zvláštnosti a tou je úrodnost – ta je její objektivní vlastností a umožňuje jí produkovat výsledky rostlinné a druhotně též živočišné výroby. Za druhé produkční význam životního prostředí spatřujeme v prostorovém využití životního prostředí. Krajina a území je prostorovým základem pro rozmístění různých předmětů hospodářského, urbanistického a kulturně životního určení. Životní prostředí je též zásobištěm obnovitelných či neobnovitelných zdrojů surovin a energie. Neodmyslitelnou, leč často opomíjenou produkční funkcí bezpochyby je schopnost životního prostředí absorbovat negativní externality výroby.

             Mimoprodukční význam životního prostředí ovšem několikanásobně převyšuje význam jeho produkčních funkcí, neboť umožňuje život, zdravé prostředí implikuje zdravý život, harmonicky uspořádané prostředí značně působí i na morální stránky našeho žití. Rozeberme si mimoprodukční funkce prostředí podrobněji. Ekologickou funkcí se rozumí soubor vlastností a vztahů, které jsou předpokladem života  organizmů. Tyto vlastnosti a vztahy vyplývají z výměny látek a energií mezi složkami životního prostředí. K ekologické funkci se řadí i zadržování a odbourávání cizorodých látek, regulace jejich průniku do ostatních složek životního prostředí a do potravního řetězce, retenční a regulační funkce v hydrosféře atd. Hygienicko-léčebnou funkcí životního prostředí pak rozumíme jeho pozitivní vliv na zdraví a pohodu organizmů včetně člověka. Takovou funkci však plní jen zdravé prostředí; takové prostředí či jeho složky např. díky klimatickým podmínkám, nebo léčebným vlastnostem vod a rašelin pouhou svou přítomností dokáží doslova uzdravovat. Estetická funkce prostředí a jeho prvků spočívá v jejich schopnosti přispívat k harmonickému rozvoji jedince, k jeho svobodné tvůrčí činnosti a k jeho estetickým prožitkům zejména tím, že člověk prožívá a vnímá malebnost krajiny, krásno rostlin a živočichů a vznešenost života, prostě, že vzbuzuje v člověku úctu, lásku, nadšení a kladný vztah k němu. Historická funkce prostředí dokladuje důležité zvláštnosti procesu přírodního nebo kulturního vývoje, tedy reálný proces vzniku a utváření daného objektu nebo nehmotného výsledku. Kulturní funkce - zejména krajiny dokladuje hmotné i duchovní hodnoty vytvořené a vytvářené lidstvem v společenském procesu a charakterizuje dosažený stupeň vývoje společnosti. Se všemi uvedenými funkcemi pak úzce souvisejí naučná a rekreační funkce životního prostředí.             Doposud platí zásada obecného přístupu veřejnosti k mimoprodukčním funkcím životního prostředí. Tato zásada je v právním řádu vyjádřena institutem obecného užívání, jehož základními podmínkami je: pro vlastní drobnou potřebu a nikoliv za účelem podnikání, přiměřenost užití prostředků a ohleduplnost a ochrana ve vztahu ke všem složkám životního prostředí. Věřme, že obecné užívání prostředí nebude jen výsadou privilegovaných, jak tomu leckde ostatně již je. 

Potřeba udržitelného rozvoje, jak jsme si jej definovali dříve, je výrazem potřeby společnosti a člověka žít ve zdravém, ekologicky stabilním a esteticky hodnotném životním prostředí při zachování a obnově přírodního bohatství. Udržitelný rozvoj pak je cíleným procesem změn v chování lidské společnosti k sobě samé i ke svému okolí (krajině a jejím zdrojům), směřujícím ke zvyšování současného a budoucího potenciálu uspokojování potřeb lidí i bytostí ostatních s ohledem na možnosti (limity) krajiny a jejich zdrojů.

Environmentální opatření nebyla dlouho nutná – příroda si svojí samočistící schopností poradila sama. Proto se výraznější ekologické výdaje začaly objevovat až s jistým zpožděním a delší dobu zaostávaly nejen za nárůstem degradačních účinků, nýbrž i za zvětšováním výroby materiálních statků. Spotřeba zdrojů a energie rostou exponenciálně. Exponencionální růst v sobě skrývá velké nebezpečí.  V posledních šedesáti letech stoupá spotřeba energie o 3 až 4% ročně. Kdyby tento trend pokračoval, budeme za 3200 let potřebovat energii celého Slunce. Energetická náročnost v ČR je dokonce výrazně vyšší než v zemích EU (je 2x až 3x vyšší na jednotku HDP). Ekologicky nejnáročnější součást ekonomického růstu představuje transport věcí a doprava osob – co do úbytku zdrojů energie i míry znečištění. Tento sektor ekonomiky je ekologicky nejnáročnější a zároveň patří k činnostem nejvíce znečišťujícím.

Objem znečištění a jiných negativních ekologických projevů s pokračováním tohoto trendu už dnes dosáhnuje neúnosného rozměru – příslušné nežádoucí efekty by se setrvačností nadále zvětšovaly a spěly by k ekologické a posléze i společenské katastrofě. Příčinou toho je, že trh nutně preferuje krátkodobé cíle před dlouhodobými. Takový mechanismus je výhodný při distribuci nedostatkových zdrojů. Je-li něčeho málo a je-li o to zájem, cena stoupá, nezabraňuje však, aby se z něj nestal zdroj zcela nedostatkový. Ekonomický růst se proto stává bytostně neekonomickým tím, že ekonomika registruje pouze svůj vlastní růst a neptá se, zda-li nás tento růst náhodou právě například v důsledku poškozování přírody vlastně neochuzuje, místo aby nás obohacoval. Žádným dalším zvyšováním výroby si nikdy nevyděláme na ochranu mizejících zbytků přírody.

Názory se však liší na míru omezení ekonomického růstu. Meze růstu (jak je definoval Římský klub) postavily dnešnímu světu před oči základní protiklad – v dosavadním hospodářském vývoji je třeba přivodit zásadní změnu, zastavit jakýkoliv růst. Naopak poselství paní G.H.Brundlandové ve zprávě Naše společná budoucnost neříká, že řešením je nulový růst, nýbrž rozvoj založený na podstatném zvýšení účinnosti využití materiálů a energie, na důsledné ochraně prostředí a na dalších principech ekologické únosnosti. Legislativa vyspělých evropských států se přiklonila k druhé variantě – snaží se těmto potřebám přizpůsobovat.  Otázkou je, zda tato opatření bez výrazných změn v chování lidí a změn základních společenských ideologií stačí.  

Jak by se měly měnit tyto ideologie? Na tu to otázku odpovídá Jan Keller takto:

 a) liberalizmus:

Praktická politika hlásící se k liberalizmu se pokouší vydávat názory ekologů za útok na lidská práva a chápe je jako omezování lidské svobody. Liberalizmus je plodem víry v blahodárnost expanze, je zakořeněn v představě nikdy nekončícího růstu a ničím nelimitované energie. Historicky je výrazem síly a sebevědomí ekonomicky silnějšího. Ekologické ohledy však předpokládají odlišný postoj. Výjimečnost člověka nelze odvodit z jeho schopnosti kolonizovat zbylou přírodu, nýbrž z jeho schopnosti brát ohled na práva jiných živých bytostí. V tomto ohledu je postoj ekologie více liberální než postoj liberalizmu. Je vlastně domýšlením liberalizmu do jeho nejzazších důsledků.

Každý liberálně orientovaný jedinec by měl sám vzhledem k přírodě učinit přesně totéž, co liberalizmus od svého počátku požadoval od státu: v maximální možné míře se stáhnout, nezasahovat, dát ruce pryč.

 b) konzervatizmus:

Konzervatizmus vzniká z odhodlání uchovávat hodnoty, které byly historicky ohroženy nástupem průmyslové revoluce a jejími doprovodnými sociálními procesy. Je obhajobou zavedených jistot, zvyků i institucí. Význam konzervatizmu spočívá zejména v přesvědčení, že některé věci nelze směnit za něco jiného, že některé věci nepodléhají trhu; patří sem víra v boha, víra v posvátnost vztahů mezi lidmi, posvátnost vztahu člověka k místu, kde prožil svůj život, v posvátnost dědictví, jež spojuje lidi s jejich minulostí, jakož i závazků, jež je pojí již dnes s budoucností.

Svět ekologických hrozeb však dovádí konzervativce do krajně paradoxní situace, kdy snaha konzervovat postavení privilegovaných má podobu ochrany před vážnými riziky ohrožujícími jejich zdraví a životy. Konzervatizmus nedokázal až dosud rozšířit platnost své zásady, podle níž privilegovaní (bohatí a mocní) mají nést břemeno odpovědnosti, které je cenou za jejich privilegia.

K ústředním hodnotám konzervativního postoje patří hluboká úcta ke stabilnímu a pro všechny stejně závaznému sociálnímu řádu a disciplíně, s níž je takový řád nutno dodržovat. V zájmu této disciplíny je konzervatizmus ochoten uvažovat o určitém omezení osobních svobod, pokud by s uznaným řádem mohly kolidovat. I kodex povinností a závazků všech lidí vůči všem částem přírody by se měl stát takovou normou.

 c) socializmus:

Alfou a omegou socializmu je myšlenka solidarity. Vývoj socialistického hnutí je dějinami úsilí o rozšiřování této solidarity nejen na všechny zaměstnance, ale také na příliš mladé, příliš staré a vůbec jinak slabé lidi. Snaha rozšířit určité základní formy solidarity také na jiné živé tvory už většině socialistů přestává být naštěstí úplně cizí.

 

Pokud se liberalistům nepodaří zohlednit mimolidskou přírodu ve věci práv a svobod, pokud se socialistům nepodaří rozšířit podobným způsobem svoji myšlenku solidarity a pokud se konzervatisté nevrátí k ideám, které z čistě pragmatických důvodů opustili, nebo jestliže nebude trvale udržitelný rozvoj formulován jako samostatná ideologie a jako taková nezvítězí ve svobodných demokratických volbách, zbude nám pouze již zmíněná nevábná perspektiva.

 

Stručně shrňme názory význačných autorů na problematiku vývoje hodnotového systému takto: 

Ustanovení zdravé rovnováhy může být výsledkem jen hlubokého pochopení jednotlivce, plného vědomí svých motivací a uvolnění prostoru v nás samých pro růst moudrosti a tvořivosti, které jsou jediným prakticky neomezeným zdrojem. Neomezíme-li například naši vlastní svobodu ve vztahu k přírodě, je to totéž, jako kdybychom z obce plnoprávných vyloučili naše vlastní děti a vnuky.   Jde o pochopení, že růst materiální životní úrovně může být suplován růstem kvality života a rozvojem lidské osobnosti, zejména duchovní dimenzí.

 Pokud má lidský čin zasluhovat chvály a obdivu, musí být správný ze všech hledisek, z nichž se může posuzovat. Hodnotový systém každého jedince je však zcela individuální kategorie a nelze jej přijmout z donucení. Změnu hodnotového systému lidí lze proto ovlivnit jen pozvolna, a to na základě zařazení jiných alternativ způsobu života založených na udržitelném rozvoji mezi celkovou nabídku již existujících hodnotových systémů. A contrario to znamená, že nelze lidi nutit pasivním způsobem (tím, že určité hodnotové systémy a styly žití vyřadím) k výběru právě jedné z alternativ, byť bychom ji považovaly za správnou. Cesta je v ekonomických-legislativních stimulech k ekologickému chování.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 6.12.2007 13:09 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pavel dal „políček“ Bartošovi. Je pro odklad digitalizace stavebního řízení

22. května 2024  15:53

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik