Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Léčitelství je vědecky nepopiratelné

Vědecká metoda má své limity za něž, i když bychom si to jako technologicky vyspělá společnost přáli, nezajde. Léčitelství je zcela nevědecké a nachází se přesně za takovým limitem.

Fyzika, jakožto jakási vlajková loď vědy jako takové, dokáže formulovat výroky o jistých jevech, jejichž pravděpodobonost, že se uskuteční, se význačně blíží jedné (což znamená, pokud vás pravděpodobnost tak jako mne často mate, že se stanou téměř vždy). Pokud tedy pustíte nějaký běžně těžký předmět, prohloupili byste, pokud byste vsázeli na to, že ta věc bude stoupat vzhůru (i když spíše přijdete o značnou část peněz).

Ne vždy tomu tak je a zejména v jiných oborech jako medicíně se v praktickém životě setkáme s tím, že nějaký lék nefunguje na sto procent. Což by nebyl takový problém, pokud by u některých chorob nešlo o život, případně nebyly velmi omezující.

Pokud člověku například diagnostikují rakovinu, podstupuje běžně chemoterapii. Protože však ne všichni lidé zvládnou tuto léčbu úspěšně, na rozdíl od výše zmíněné gravitace máme vlastně experitmentální důkaz, že chemoterapie není stoprocentně úspěšná. Když tuto nemoc dostanete sami, máte větší naději na přežití s chemoterapií než s jinou nevědeckou metodou. Problém ovšem nastane, když se léčba nevyvíjí úspěšně. Těžko pak člověka někdo ukonejší, že zrovna on bude v té menšině, která holt přijde o život, protože přeci tento druh léčby pomohl většímu procentu pacientů.

Když jde člověku o život nebo se potýká s dlouhotrvajícím nepříjemným problémem, zkusí ledacos. Pokud se obrátí na jakoukoli nevědeckou metodu, má několik možností. Jestliže jde o někoho, kdo je tzv. šarlatán, pak člověku nepomůže nic než zdravý rozum, jehož váha v rozhodování může být v důsledku převažujících zdravotních komplikací někdy bohužel omezená. Jindy však narazí na někoho spolehlivějšího, kdo už předtím i někomu pomohl, a pak může být i úspěšně vyléčen. Nebo také ne. Jedná se většinou o jednotlivé úspěšné případy.

Protože jsem však vyřkl hypotézu, že léčitelství je vědecky neměřitelné, zůstane vždy jakousi vedlejší či pozdější volbou, šedou zónou zdravotnického systému a jeho prostou alternativou. Ostatně bylo tady mnohem déle než vědecké myšlení a různé babské rady na léčení běžných onemocnění používá každý. Navíc je zde vždy celá škála metod, které spadají kdesi mezi - například něco tak samozřejmého jako lázeňské koupele asi nepředstavují léčiva, které mohou být v laboratoři otestovaný na to, zda ničí určitý druh bakterie nebo viru.

Stejně tak většina nevědeckých metod nemůže být podrobena zkoumání, protože na nich není "co" zkoumat. V tomto ohledu asi nejvíce vyniká homeopatie. Je dobře známo, že lék se v homeopatii ředí tak dlouho, až v něm zbyde pouhý zlomek původní aktivní látky, avšak podle homeopatů tím nabyde o to více esence. Jelikož esence není nic měřitelného, těžko na to vymyslet jakýkoli pokus. Na druhou stranu, pokud by v testech homeopatický lék prokazoval vysokou účinnost, pak by se dala "esence" minimálně popsat co se praktických účinků týče a vědecký koncept by z ní klidně mohl vzniknout. Je to vysoce nepravděpodobné, ale vyloučit se to nedá.

Pokud bychom se vrátili k výše zmíněné rakovině, opět je jaksi neměřitelná. Pokud bychom například chtěli porovnat vzorek několika stovek lidí, z nichž polovina by podstupovala chemoterapii a druhá jiný druh alternativní léčby, narazili bychom nejspíše na etický problém. Jediná možnost by byla, že by se takových dobrovolníků našlo dostatek, což lze těžko očekávat, protože většina lidí by to považovala za hazard se svým životem, přesně kvůli důvodům pravděpodobnosti popsaných výše (pravděpodobnost a hazard k sobě mají blízko, což potvrdí nejeden nadšený sportovní sázkař).

Jelikož však existují jednotlivé úspěšné případy, lidé se na alternativní metody obracejí. Pokud se někdo zázračně uzdraví, opět to nelze vědecky vyloučit, protože zázrak není něco, co lze vědecky zkoumat. Zázrak jakožto jednotlivě se vyskytující nahodilost je přesným opakem nějakého jevu, jenž se téměř vždy za daných podmínek opakuje (např. pilulka s chemikálií - zničení viru), na němž stojí vědecké pokusy. Zázrak je sice nepravděpodobný, tudíž na něj nelze v medicíně "sázet" a nelze ho uplatnit pro velké množství lidí, avšak onoho šťastlivce to samozřejmě nemusí zajímat, stejně tak jako výherci sportky nevadí, že před ním stovky tisíc sázek prohrály lidem peníze.

Toto téma by se dalo dále rozvádět, skončím však u tohoto: vědecké a nevědecké postupy se navzájem nevylučují. Z hlediska pravděpodobnosti, o níž máme aspoň nějaké povědomí, má navrch věda, ta však nedokáže stejnými prostředky dost dobře nahlédnou za horizont a posvítit si na alternativní medicínu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Petrus | pondělí 12.1.2015 7:06 | karma článku: 5,94 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

První liga se v příštích letech rozroste. Je čas ji spojit s extraligou v jednu velkou, kvalitní soutěž. Zvýšil by se tím počet návštěvníků hokejových utkání i atraktivita hokeje.

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44 | Přečteno: 673x | Diskuse| Sport

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

Pro mnohá hodnocení stavu dnešní společnosti je typický nářek nad úpadkem veřejné debaty, ústupu demokracie a vzrůstajícím podílu lidí, kteří otevřeně podporují politiku okázalé síly a pohrdání zavedenými pořádky.

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

Máte pocit, že vám média podsouvají svůj názor? Neměl by si přeci každý udělat obrázek sám? Ano, záleží totiž hlavně na konzumentovi zpráv.

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

Mnichov, interpretován jako velká zrada, je zároveň mementem, kdy zmizelo Československo jakožto unikátní evropský ostrov demokracie a svobody v moři autoritativního nacionalismu.

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Petrus

Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

1.2.2016 v 6:00 | Karma: 18,80 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru