Kdyby měli voliči více hlasů, Zeman by nevyhrál, říká Karel Janeček

A kdybych já byl český lev, mohl bych si dovolit dvě manželky. Ale nic proti panu Janečkovi - jako matematik správně vidí šanci dosavadního prezidenta jako velmi vysokou a jeho hra Prezident 21 je zajímavou a poučnou .... hrou.

Karel Janeček patří k vizionářům, které snesu. Obvykle s ním nesouhlasím, ale v něčem je inspirativní. Hra Prezident 21 má svou vypovídací schopnost i určitou logiku. Samozřejmě model hry se třemi kladnými a jedním záporným hlasem už jistým způsobem předurčuje výsledek a bylo by zajímavé mít několik paralelních alternativních modelů s odlišnými pravidly a moci porovnat výsledky hlasování.

Víc než intelektuální hříčku v tom na druhé straně nevidím a nevěřím tomu, že by se někdy podobná vize hlasování ve volbách uskutečnila.

Co mě ještě napadlo, neb lidé jako Karel Janeček obvykle nedělají nic jenom tak, je marketingový význam hry - pro hlasování musíte zadat své telefonní číslo. To udělalo už přes 300.000 lidí - krásná databáze.

Já jsem tentokrát vůči budoucímu prezidentovi naprosto tolerantní - beru každého, kdo zvítězí v 1. kole. Na to jsem si, v krásném kurzu 10:1, vsadil:-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Široký | čtvrtek 11.1.2018 13:41 | karma článku: 23,48 | přečteno: 1318x