Jiří I. Křivoústý

Úsměv Jiřího Drahoše je zvláštní - levý koutek nahoru, pravý koutek dolů. Kdybych se přetrhl, nedokážu to po něm. Co na to typologie úsměvů?

Kresba Jakub Široký

Cituji z knihy Řeč těla Allana a Barbary Peasových:

"Pokřivený úsměv:  Jde o úmyslně vytvořený úsměv, kdy jeden koutek směřuje nahoru jako při klasickém úsměvu (nejčastěji na levé polovině obličeje), zatímco druhý koutek směřuje dolů jako při zamračení (nejčastěji na pravé polovině obličeje). Tento typ úsměvu je specifický, protože ho naleznete až na výjimky pouze v západních kulturách. ..................................

Má-li někdo tento úsměv, ve skutečnosti si myslí opak toho, co říká."

A co Miloš Zeman? Ten má zajímavých úsměvů celou škálu: Oficiální úsměv je naivně prosluněný - jeden můj učitel tomu říkal "Filípek se směje na jelítka", ze spontánnějších úsměvů Miloše Zemana zase často vyzařuje ironie nebo i poťouchlost.

Jistě, řeč těla může klamat. Ale dát na úsměv je stejně (ne)rozumné jako dát na všechna doporučení, hodnocení, rozbory a posudky, co jimi nyní virtuální svět praská ve švech, jako by ti dva včera spadli z nebe a teprve teď, v posledních hodinách a minutách, nám měli být představeni.

Tak proč nevolit třeba i podle úsměvu. A hlavně mě neberte vážně, v sobotu odpoledne beztak svět neskončí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Široký | středa 24.1.2018 17:09 | karma článku: 33,84 | přečteno: 1909x