Dotace do Lhoty

Vraťme se poněkud v čase - až na konec května, kdy si někteří ze starostů malých obcí vysloužili od policie pokutu za pozměňování dopravních značek, když k názvu své vesničky přidávali nápis       DAŇOVĚ  DISKRIMINOVANÁ OBEC.  

X+ Peníze vynaložené na cedule prolétly komínem. Pokuty za jejich instalace pak ve státní kase. Tím ale malé obce při přerozdělení státního rozpočtu znovu zadotují velká města. ( )

 

Problém vznikl jednoduše. Některý z „velkých" starostů malé obce zaregistroval výsledky analýzy, kolik činí státní dotace na obyvatele v hlavním městě a vydělil si vlastní příděl státních financí počtem svých 112 obyvatel...a vyděsil se, jakáž je to nespravedlnost a diskriminace.

Analýzu financování měst a obcí zpracovala Vysoká škola ekonomická na objednávku Ministerstva financí České republiky. A ejhle, z analýzy je patrno, že Praha dostává na jednoho občana třicet tisíc korun a Lhoty pouze necelých sedm tisíc korun. Mezi čtyři největší města České republiky -  Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň, je údajně rozděleno padesát procent finančních prostředků. Počet obyvatel těchto měst je však prý pouhých dvacet procent obyvatel státu a mezi zbylých osmdesát procent obyvatel žijících v menších obcích a městech je rozdělena zbylá polovina. V úvahu už se však nebere, že z okolních obcí, měst a městeček dojíždí za prací - a tím zároveň i  k lékaři, do nemocnic a za kulturou do výše jmenovaných měst další statisíce občanů. Protestující starostové tak poněkud zapomněli na několik faktů (a to úplně pominu skutečnost, že třeba Pražané vyprodukují na jednoho obyvatele nejvíce hrubého domácího produktu). Dotace, které naplní pražskou městskou kasu se mimo jiné použijí i financování zdravotnických zařízení, divadel, ZOO, botanické zahrady, městské hromadné dopravy atd, atd. Všechny tyto aktivity jsou využívány Pražany ale v míře obdobné i „Lhoťáky". Každá druhá z těchto vesniček vypraví nejméně jednou do roka do Prahy autobus nabitý „kulturychtivými" občany  a Praha jim vstupenku dodotuje. Dodotuje i MHD a další aktivity. A jsme u jádra pudla - starostovi ve Lhotě sice ty peníze v kase chybí, ale občané si je v těch velkých městech vyčerpají. Kamarádka mojí ženy jezdí z jedné "Lhoty" od Slaného do některého z pražských divadel každý měsíc - my jsme se ženou rádi, když to zvládneme každý rok.

Ano, určitě jsou v naší republice Lhoty, které nemají kanalizaci, čističku, ani vodovod. To jsou však investice, které z běžného ročního rozpočtu stejně nejsou zastupitelstva těchto obcí schopna pořídit a je třeba hledat zdroje jinde. Na stavbu jim poskytne finance kraj, tak jako naší malé městské části Odbor městského investora (OMI). Starostové ze Lhoty si totiž neuvědomují, že většinu ze záviděníhodných dotací "slupne" Praha a nám v městských částech zůstává cca 2 300 Kč na obyvatele!

 

Páni starostové, až zase pozvednete transparenty s poněkud zpochybnitelnými požadavky na naplnění vašich pokladen, odpovězte si poctivě na otázku, co byste za ně dokázali pro své obyvatele vybudovat. A neplýtvejte veřejnými prostředky na legrační cedule a následné pokuty.

Autor: Petr Říha | sobota 19.9.2009 23:45 | karma článku: 8,93 | přečteno: 863x
  • Další články autora

Petr Říha

Cestovka naruby (upraveno na příkaz administrátora)

Vždycky jsem si myslel, že cestovní kancelář je tu proto, aby klienta, za jeho peníze odvezla do zvolené destinace, kde si za své peníze užije. Ale nebyl by to podnikavý člověk, aby nevymyslel pro něj výhodnější způsob turistiky.

31.10.2023 v 11:08 | Karma: 19,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Zavlaje nad Pražským hradem bílá vlajka?

Všichni pamatujeme na 19. září 2015, kdy na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana vyvěsili členové uskupení Ztohoven na střechu Hradu obří červené trenýrky.

13.1.2023 v 1:17 | Karma: 10,31 | Přečteno: 307x | Diskuse| Hyde park

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma: 30,29 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Srpen 1968

Petr Říha

Hoří má panenko - Hubáčková

Náš nejmladší národní park opět prochází zkouškou ohněm. Hořelo zde již několikrát, ovšem v rozsahu, kdy je zničeno téměř 14% plochy, to ještě nebylo. Nicméně ty menší požáry byly varování, varování, že je něco špatně.

8.8.2022 v 19:54 | Karma: 17,10 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Říha

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Tímto slavným výkřikem Josefa Švejka končí film Poslušně hlásím, vyjadřující absurdnost situace, neboť kdyby tam lidi nebyli bylo by zbytečné tam střílet z děl. „Jak myslíte, Švejku, že bude vojna dlouho trvat?“

9.4.2022 v 1:36 | Karma: 21,71 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Ing. Petr Říha Původně hajný z Vysočiny, do konce roku 2010 místostarosta jedné z pražských městských částí. V současné době zahradník se specializací na asijské zahrady a tvarování okrasných dřevin. V komunální politice se angažoval nepřetržitě od roku 1990 do roku 2010.

Seznam rubrik